Van mijn eerste bouwsel naar bouwplan een Electra van MAN klopte ook geen 'hout'
Maar wel van geleerd. Dusdanig dat de Westerly dan ook direct reete strak ging...
In de aanzet van je ontwerp en de theorie, zijn de vraagstukken die je stelt, vraagstukken die thuishoren bij (MTS), HTS en TU. Op jou opleiding kunnen ze denk ik niet van je verlangen dat je als de Wright Brothers aan theoretisch onderzoek gaat doen, een vliegtuig te ontwikkelen.
Die heren Wright hebben aan de hand van eigen ontwikkelde modellen aanzetten gevonden waarom iets vliegt... De hele wereld was met dat onderzoek bezig. Tijdgeest. Zij wisten de kranten te halen op een positieve manier. Velen zijn een vroegtijdige dood in het pionieren gestorven. Letterlijk dodelijk verongelukt.
Beetje bij beetje kwamen de formules bijeen en tot stand... die tot een goed theoretisch inzicht in de materie leidden. En dat is een complexe materie voor de leek!
Zou je via je huidige opleiding zo een project willen oppakken, dan hoef je naar mijn gevoelen geen complexe formules te leren interpreteren? Zou het echter een 'vervolg vraag' voor het eigen leven en de eigen ontwikkeling kunnen zijn? Ofwel... je zelf op een later moment in je leven dit willen inleren.
Hoe je goed modelbouwd is deels een kwestie van
goed oriënteren, handvaardigheid en technisch inzicht (beetje talent) en aan de andere kant... ook nog eens goed gereedschap.
Goed je weg vinden naar informatie, is wat je opleiding eigenlijk van je vraagt?
Die opleiding wil zien hoe je je probleem aanpakt, niet zozeer het eindproduct, de weg er naar toe gaat het ze om. Waar loop je vast en waar niet, los je het op.
Boeken zoeken en lezen, internet afstruinen, lezen... en vragen stellen, verslag doen, opnoteren voor school.
In mijn tijd kwam ik er 'achter' door te lezen van de schaarse en net betaalbare informatie, met een gretige hobbyinteresse, geen schooltaak. En dat binnen mijn puberale onzekere 'denkraam'. Dus... heel, heel goed plaatjes kijken... had ik sneller zaken door ipv het wiel uit te vinden. In de jaren 70 en een schaars budget was bijna niets mogelijk. Wel was er een modelbouwzaakje niet ver van ons huis. Daar was ik kind aan huis... balsa verslaafde.
Bij het ontwerp van je projectje... in dit geval... had ik iedere gratis beschikbare bouwtekening van het internet gerobt, die het dichtst bij een een eenvoudig vliegend model was gekomen, van wat er ongeveer in het hoofd, qua complexiteit en betaalbaarheid te realiseren was gewest. Dus iedere trainer of eenvoudige zwever...
Van al die toestellen, die natuurlijk behoorlijk vliegen, de meesten vermoed ik, de proporties vergeleken, op ieder front. En dat geïnventariseerd in een overzicht. Wellicht in percentages uitgedrukt etc... (Geeft een mooi verslag)
Zo was je mogelijk op een gemiddelde proportie van een model uitgekomen. Vervolgens een vergelijk met een voortstuwings systeem kunnen maken...
Het is een andere manier van aanpak dan er formules bij te pakken, die je nog niet niet hebt leren interpreteren en daarmee een model door te rekenen en te vertalen naar de bouwplank. Dan moet je een vliegtuigbouwkundige naast je hebben zitten die je bijles geeft.
Brandstofmotor? Vermogensmeting? Dan heb je een stapel propellers nodig.
De model-industrie gebruikte daar speciale geijkte propellers voor heb ik begrepen. En moet je iets gaan meten. Hoe en wat... opstelling...
Je kan een motor gaan remmen op een rembank, maar dat is al een project op zich. Geen kattenpis, genoeg om in te verzanden... bouwen, hoe en wat noteer je?
Je kan stuwdruk meten van een motor, dan moet je een balans met een motorbok bouwen en een keukenweegschaal er onder. Dan kan je stuwdruk in 'metriek stelsel' meten. Je kan toerental meten. En dat is dan afhankelijk van de brandstof, propeller en veel meer factoren... maar je krijgt dan altijd een meetgegeven, een uitkomst.
Stuwdruk meten... Dat wordt vrolijk gedaan met elektromotoren. Zekers? Leuk en goed te doen.
Je bouwt ze zelf of je koopt daarvoor een CNC bouwpakketje op het internet. Zo meet je dan stuwdruk via een keukenweegschaal en kan je een vergelijk maken met het gewicht van het model.
Heb je een elektromotor als aandrijving, wat zo veel handiger bij zo een project is, dan een metanol-brandstoffer, is er een bende gerichte informatie op het internet te vinden.
Kan je spot on mikken op vermogen, de hele voorstuwing door-schatten, althans, als je een keuze weet te maken uit de vele mogelijkheden... Want...
Iedere vraag roept immers weer nieuwe vragen op

. Zijn er legio opties... brrrrr....
Voorbeeld was al genoemd? eCacl.ch, Motorcalc etc.
Wel 'moet' je er een beetje voor betalen als je meer wilt.
Kortom... het internet staat vol met slimme sheets waarin je de afmetingen van het vliegmodel kunt invoeren en je een schatting kunt maken of het model zal vliegen, en wanneer en bij welke snelheid je een standje heipaal kunt verwachten.
Zo ook om het -CG-, center of gravity uit te vogelen, is ook wel handig.
Zijn er rekensheets voor propellers voor brandstof motoren... echter lastiger dan bij een e-motor af te lezen...
Verder... ook op het MBF is het een en ander te vinden... Kijk maar eens bij Jan Hermkes bijdragen (en van anderen natuurlijk) wat hij allemaal heeft neergepend
Blijft zoeken naar informatie, ook direct hier op het MBF.
Dat alles is dus, nogmaals, een onderdeel van je project. Keuzes maken welke weg je bewandeld, gaat bewandelen. Want er is niet 1 manier, maar een getal tot in de grootmachten... om tot je doel te geraken 'Mozes knetter in de gloria!'
Westerly? Oi! Riep d'r iemand Westerly?.... Kip! Deez... gebouwd zo rond m'n 13 of 14e? Is al weer zo, zo lang gelee... maar leeft nog steeds... staartje? Bouwmeester Dries gaf het al aan. Een opzetstaartje met balkje langszij voor iets meer 'IKEA'-verband... Zeer licht gebouwd, en voldoende sterk. Behoef er geen kasteeldeur mee te stormrammen, slechts lucht te klieven.
Volgens de overlevering vliegt het als de brandweer....
Lichte spantenconstructie, een optelsom van doosconstructies, H-balk constructies... alles/heel veel in 1,5 mm balsa opgezet. In deze houtbouwtoestand weegrt het hele zaakje iets van 1250 gram kaal? De witte touwtjes zijn rigide vleugelrekkers ofwel muurbloempjes beslag ofwel plafoniereretakels endeofwel zolderbeteugelingen m/v...
Doorpakken en jezelf corrigeren waar nodig. Lukt het niet? Overnieuw! Net zolang tot het wel lukt. Zwaar bouwen is geen kunst, juist het zo licht mogelijk doch sterk bouwen. De grote drijvende queeste van de luchtvaart, licht en sterk, zo min mogelijk energie verbruikend, kosten besparend...
Übung macht meister! Lezen, lezen en nog eens lezen...
Was't wegens school?... dan zeer regelmatig met je mentor doornemen! Is het gekozen pad de juiste weg...
Voor wat het waard is!
Gr Bas