turbuleren kun je leren

Een golfbal vliegt alleen zo ver omdat hij draait in de lucht, met zogenaamde backspin. Vandaar dat golfclubs de bal ook schuin raken. Zonder rotatie hebben de dimples (zo heten die gaatjes) geen zin.

De backspin zorgt inderdaad voor extra lift (de lucht beweegt aan de bovenkant van de bal relatief sneller dan aan de onderkant). Maar zonder rotatie hebben de dimples wel degelijk zin. De dimples zorgen dat de grenslaag turbulent word. Een turbulente grenslaag laat moeilijker los dan een laminaire, met als resultaat dat het 'vacuüm' achter de bal kleiner is. Vergelijk loslating halverwege de bal (dikste punt) met loslating op 60% van de 'leading edge'. In het tweede geval is zog vele malen kleiner en dus de weerstand lager.

Als het reynolds getal hoger word heeft turbuleren steeds minder zin omdat de grenslaag dan van nature al turbulent is. Bij de lancering van een DLG zal een turbulentie draad dan waarschijnlijk alleen weerstand toevoegen. Of iets dergelijks dan een positieve netto stijging van vluchttijd oplevert is erg interessant.

Gr.
Kevin
 
Bij een backspin beweegt de lucht aan de bovenkant van de bal toch juist langzamer?

Dat was ook de vraag die ik me gelijk stelde. Bij topspin gebeurd precies het tegenovergestelde en duikt de bal de grond in.
En hoe rijm je dit dan met de wet van Bernoulli?
 
Bij een backspin beweegt de lucht aan de bovenkant van de bal toch juist langzamer?

Bij backspin draait de bovenkant in de richting van de golfer en de onderkant in de richting dat de bal vliegt. M.a.w. aan de onderkant tegen de luchtstroom in (afremmend) en aan de bovenkant met de luchtstroom mee (versnellend). Zie plaatje:
http://worldgolfemporium.com/main-blog/wp-content/uploads/2011/02/add-backspin-300x223.jpg
Bernouilli zegt dat een hogere snelheid zorgt voor een lagere druk. Dus backspin zorgt aan de bovenkant voor een lagere druk dan aan de onderkant en dus voor lift.
De link van Bas geeft inderdaad meer uitleg over dit verschijnsel.

Hier nog een plaatje van het dimple verhaal:
http://2.bp.blogspot.com/_3b3RMRFwqU0/SV1f3KgCAEI/AAAAAAAAAhI/DnUCcBt4RKs/s320/golf_ball_dimples

Kevin
 
Bij backspin draait de bovenkant in de richting van de golfer en de onderkant in de richting dat de bal vliegt. M.a.w. aan de onderkant tegen de luchtstroom in (afremmend) en aan de bovenkant met de luchtstroom mee (versnellend).
Je zou je hierbij ook kunnen voorstellen dat het snelheidsverschil tussen het oppervlakte van de bal en de lucht aan de bovenkant kleiner is en aan de onderkant groter. In dit geval zou je juist een kracht naar beneden verwachten.

Maar die link naar het magnuseffect is heel verhelderend!
 
Bernouilli en Peral komen in opspraak

Als hij net zo veel praat als dat hij schrijft is hij zeker een transseksueel:D

Ziedewel vuurvos DJ : ik vermoedde het al. Bernouilli is een transseksueel.
De oplossing van al die aerodynamische vragen lijkt me tamelijk eenvoudig.
Voor de golfballen : kleef een draad om loslating van de laminaire grenslaag te voorkomen.
Voor DLG vleugels : monteer een golfbal aan elke vleugeltip (HMTHB)

Yves

PS : hetgeen nogal verwarrend overkomt in deze golfbal/dlg diskussie is dat Peral in één van de voorgaande postings beweert dat "oppervlakte een snelheid heeft". Het zal jouw kind maar wezen . . .
 
Laatst bewerkt:
Back
Top