Twin stick robbe

Discussie in 'Model elektronica' gestart door vwforum, 21 dec 2020.

 1. vwforum

  vwforum

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  1.340
  Locatie:
  nieuwegein
  hoi hier een vraagje kan je de twin stick van robbe f14 ook in een andere zender zetten.
  Bijvoorbeeld in een graupner mx 12 hott zender bouwen?
   
 2. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  12.219
  Locatie:
  Woerden
  Dat hangt af van jouw handvaardigheid en een klein elektronisch probleempje.
  Om met het laatste te beginnen.
  De potmeters die Futaba (Robbe) gebruikt zijn 5k (5 kilo Ohm). De kans is groot dat Graupner ook 5k potmeters gebruikt maar dat weet ik niet zeker. Als dat zo is zal er je elektronisch gezien geen probleem zijn.
  Gebruikt Gaupner andere potmeters dan hangt het van de schakeling af of dat effect zal hebben. Hoe dat precies zit is wat lastig uit te leggen want het is nogal "technisch". Als je weinig of niets van de elektronica af weet is het lastig te begrijpen.

  Stel er zijn geen elektronische problemen dan blijft er wel een mechanisch probleem over. Hoe handig ben jij dat je die Futaba (Robbe) unit in kunt bouwen in een Graupner kast? Het kan zijn dat het helemaal niet past en zonder zaag en breekwerk ook niet passend te krijgen is. Vandaar dus dat dit helemaal van jouw handvaardigheid afhangt.

  Er is waarschijnlijk ook nog een andere manier en dat is de bestaande Graupner stick unit ombouwen naar een twin stick configuratie. In de onderstaande video heeft iemand een normale Futaba F14 omgebouwd naar een twin stick systeem door de bestaande stick unit uit elkaar te halen en daar zelf nieuwe delen voor te ontwerpen en met de 3D printer te printen. Dat kan je ook voor de Graupner zender doen lijkt mij. Het is "even" werk maar dan heb je ook wat. Het mooie van zijn oplossing is dat het heel makkelijk weer terug te bouwen is naar normaal.
  Succes.
   
 3. vwforum

  vwforum

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  1.340
  Locatie:
  nieuwegein
  Ernst bedankt voor de uitleg. Ga eerst wel kijken na me oude 2.4 ghz zender hoe het 1 en ander in elkaar zit.
   

Deel Deze Pagina