twinstar fpv (nog een fpv'er erbij)

Discussie in 'FPV (First person view)' gestart door u4eake, 14 aug 2010.

  1. ramsus42

    ramsus42

    Lid geworden:
    1 jan 2003
    Berichten:
    2.752
    Locatie:
    nijmegen
    gefeliciteerd U4eake! Fantastisch:), wat zal dat inderdaad een verschrikkelijk goed gevoel geven.
    Is er inmiddels meer bekend over wat nog heel is en wat niet?

    Ps, je komt hier wel weer over heen. Voordat je het weet vlieg je weer FPV, en is het een en al lof over deze tak van de hobby:D Wedden?

    ( al was dat ijskoude water toen écht ellendig:rolleyes:)
     
  2. u4eake

    u4eake

    Lid geworden:
    16 aug 2006
    Berichten:
    1.505
    Locatie:
    Diest, België
    OSD, GPS, HD camera (kodak ZX-1), videozender werken allemaal nog.
    De ccd cam werkt ook nog, maar vertrouw ik niet meer (erge corrosie zichtbaar onder microscoop) dus daar is een nieuwe 540 lijnen sony CCD besteld vanop ebay.
    Current sensor en pan tilt servo's nog niet getest, maar zien er onbeschadigd uit.

    Twinstar zelf lijkt me ook nog wel repareerbaar. Dus het valt allemaal reuze mee ! Over een weekje kan ik terug fpv'en denk ik.

    Zie trouwens dat je quad al verkocht is :) Dat was snel !

    Mijn arduino pro mini is ook gearriveerd en het programmeren lukt al (ledje laten blinken op verschillende snelheden). Nu is het wachten op de WMP en nunchuck, en tot de motortjes die ik wil op voorraad zijn bij HK.
     
  3. ramsus42

    ramsus42

    Lid geworden:
    1 jan 2003
    Berichten:
    2.752
    Locatie:
    nijmegen
    Mooi zo:) Da's fijn om te horen:) Het zou zonde zijn als zo'n fanatieke FPV vlieger als jij zou stoppen wegens die crash.

    heb je een WMP clone besteld? Ik ben beniwud welke je krijgt. kan zijn dat je een "mirror" boardje ontvangt. Ik had 2 WMP's besteld, en beide in mirror.. ( de rij met de soldeerpuntjes zit dan rechts inplaats van links) Wat ik ook probeerde, ik kreeg het niet werkend.

    Jup! De quad is verkocht:). Idd vrij snel, mja het was ook niet teveel geld:)
     
  4. u4eake

    u4eake

    Lid geworden:
    16 aug 2006
    Berichten:
    1.505
    Locatie:
    Diest, België
    Als ik het niet direct werkend krijg hang ik het kloontje wel eens aan de oscilloscoop om te kijken wat er gaande is.

    Het is zoals je zegt : stoppen met fpv, dat gaat nietmeer :) En volgens mij gaat het met de multirotors net hetzelfde zijn.
     
  5. ramsus42

    ramsus42

    Lid geworden:
    1 jan 2003
    Berichten:
    2.752
    Locatie:
    nijmegen
  6. BadBert

    BadBert Forum veteraan

    Lid geworden:
    4 feb 2005
    Berichten:
    5.049
    Locatie:
    Hoogerheide (NB) Club: BVL-steenbergen
    gelukkig heb je hem terug gevonden, en is het meeste nog OK.

    zo'n schuimpje lijm je wel weer in elkaar :p LOL!
     
  7. wicaros

    wicaros Guest

    En nog een FPVer erbij!

    Heel interessante blog...
    Ik ben ook net begonnen met FPV en veel elementen in m'n setup zijn dezelfde. Ik gebruik een voyager, lijkt erg op twinstar, alleen wat plomper. Ook Sony CCD en BEVRC, wel op 5.8 GHz want mijn RC is op 2.4 GHz.

    [​IMG][​IMG]

    Ik ben wel redelijk goedkoop geweest wat het brilletje betreft: dat $70 ding van Turnigy in HK. Maar de kwaliteit is lang niet slecht. Beeld is beter dan FlyCamOne, zeker wat intensiteits controle betreft. Nog goedkoper geweest voor de OSD: namelijk geen.

    De eerste vluchten heb ik 3rd person gevlogen, met de bril op de neus van een maat, om de antenne goed te krijgen. Eerst antenne in het midden van boven gezet, naar omhoog. Werkte slecht, soms viel het beeld 2s weg, terwijl ik minder dan 200 m ver zat. Daarna dwars over de vleugel (horizontaal, ook base station horizontaal natuurlijk). Werkte een stuk beter. Dan zelf gevlogen. Heel anders dan ik gedacht had. Ik had heel de tijd de reflex mijn vliegtuig te willen zien, uit gewoonte. Het ging ook minder snel dan ik verwacht had en na even geraakte ik gedesorienteerd. Dan een stukje 3rd person gevlogen en 1st person geland. Hartslag 160 en vol zweet.

    Om verloren vliegen te voorkomen heb ik dan mijn autopiloot proberen reviven. Die moet het vliegtuig terugbrengen als ik niet meer weet waar ik zit, of RC niet meer goed werkt of zo. Ik had enkele jaren geleden een PCBtje gemaakt om de voyager automatisch te laten vliegen op GPS met stabilisatie met horizon sensor. Afgelopen zomer deed de Voyager loopings en rollen met de autopiloot:

    [URL=" - Automatic Plane - Looping and Roll from Cockpit Camera!![/URL]

    Na de geboorte van mijn zoontje heb ik wat gas terug genomen en even gestopt met tijdrovende speciallekes, totdat ik de FPV video zag van die Oostenrijker in New York. Direct dit "instap"-FPV systeem besteld.

    Dus. Vorig weekend terug met de autopiloot en FPV gaan vliegen. De bedoeling was automatisch op te stijgen en dan het vliegtuig boven mijn hoofd te laten cirkelen, zodat ik in alle rust kon wennen aan het beeld en hem kon overnemen als ik er klaar voor was. Opstijgen ging prima, maar dan zette het vliegtuig koers naar Honolulu. Bug in de code. Gelukkig had ik het op tijd door en heb ik hem alsnog manueel kunnen nemen en laten terugkeren. Er stond eigenlijk veel te veel wind voor onervaren FPVer (20 km/u volgens mijn data log), dus liet ik mijn broer kijken terwijl ik wat vloog. Beeld was nu perfect en heel stabiel. Ik had de antenne gezet zoals in de foto, en dat lijkt de beste plaats te zijn.

    Enfin, ik heb nu de bug in de software opgelost en kijk uit naar de volgende vlucht.

    Hoe belangrijk is een OSD volgens jullie?
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  8. Bernie

    Bernie

    Lid geworden:
    30 jan 2006
    Berichten:
    1.193
    Als je de omgeving kent of goed hebt verkend, heb je geen OSD nodig.
    Ik gebruik 'm voornamelijk om te zien hoe hoog en hoever ik vlieg.
     
  9. Baggus

    Baggus

    Lid geworden:
    3 apr 2010
    Berichten:
    1.177
    Ik vind de OSD heel belangrijk voor mijn batterij voltages.
    Afstand enzo is leuk, maar als je je van tevoren goed oriënteert (Google Earth of luchtfoto's) heb je dat eigenlijk niet nodig.

    Ik zou voor de zekerheid deze erin stoppen:
    HobbyKing Online R/C Hobby Store : HobbyKing E-OSD

    Hier de review:
    RMILEC was $10 - (now a bit more!) OSD review - RC Groups

    13 dollar bespaart je een compleet vliegtuig als je vergeet hoe lang je al aan het vliegen bent.
     
  10. freijn

    freijn

    Lid geworden:
    13 nov 2005
    Berichten:
    2.825
    Locatie:
    Warm_Timboektoe Onzinnige berichten 34.128 nutt
    Ziet er gaaf uit die auto vlucht !! beloofd nog wat te worden !
     
  11. u4eake

    u4eake

    Lid geworden:
    16 aug 2006
    Berichten:
    1.505
    Locatie:
    Diest, België
    Ah, van Kessel-lo, das interessant, ik werk in Heverlee. Moeten we eens afspreken he !! Dan kunnen we een samen fpv'en en elkaar in het vizier proberen krijgen.
    Mijne beste maat woont ook in Kessel-lo, aan 't provinciaal domein.

    Ben ook erg geïnteresseerd in je autopiloot. Tegenwoordig zijn er goeie te krijgen voor schappelijke prijs (heb net mijn ardupilot binnen - Atmega 1280) maar ik zie dat jij een ARM gebruikte ? Code zelf geschreven ?

    Als je altijd met spotter kan vliegen (iemand die het vliegtuig in 't oog houdt) is een osd niet echt nodig... Alhoewel ik heb al in de mais gelegen omdat ik niet doorhad dat mijn batterij leeg was (tiens, em vliegt nu toch zo traag).
    Vliegen zelf doe je vrijwel altijd op visuele herkenning. Google earth helpt enorm om je met je vlieggebied te familiariseren voor je gaat vliegen.
    Het is wel leuk om je snelheid en hoogte te zien, maar vooral mijn RSSI vind ik ook leuk, om te zien hoe goed mijn rc bereik nog is.
     
    Laatst bewerkt: 5 apr 2011
  12. wicaros

    wicaros Guest

    Bedankt voor deze HK OSD link, Baggus. Een OSD voor de prijs van een servo. Hij monitort dus gewoon een spanning. Dit opent vele knoei-mogelijkheden. Ik kan via mijn autopiloot allerhande data (voltage, hoogte, richting) in een spanning omzetten en in dit ding binnensturen. Deze vliegt dus binnenkort mee.
     
  13. wicaros

    wicaros Guest

    Hoi, U4eake!
    We moeten zeker eens afspreken. Ik heb een privé-bericht verstuurd, maar ben niet zeker of het wel goed terecht gekomen is. Kreeg een soort error-melding. Mijn telefoonnummer staat op mijn vliegtuig.
    Meer over mijn autopilot op de site van mijn broer: www.vincentdewilde.be => RC planes => Wim's autopilot, al is het niet echt up to date. Ik wil ook zeker je Ardupilot eens in actie zien. Heb je de versie met gyros?
     
  14. Baggus

    Baggus

    Lid geworden:
    3 apr 2010
    Berichten:
    1.177
    2 spanningen en een timer MM:SS

    spanning tussen 5 en 13V naar mijn ervaring

    plek van tekst is aan te passen, dus je kan meerdere osd's eraan hangen als je meer dan 2 voltages in beeld wilt :p

    straks vlieg je met 3 osd's :p
     
  15. wicaros

    wicaros Guest

    Na een knoeivlucht gisteren deed de autopiloot het vandaag weer. De voyager vloog mooie cirkels boven mijn hoofd en ik kon als passagier fpv-en. Het beeld was OK. Eventjes stond ik op het punt hem over te nemen, maar het leek me toch best nog even te wachten tot ik dat 13$ HK OSD krijg.
    Dit was de google-earth ground track:
    [​IMG]
    Het begin ging nogal zig-zag, omdat mijn cirkel-algoritme niet goed werkt als je start vanaf het midden van de cirkel; vroeger kwam hij altijd op de cirkel vanaf waypoints buiten de cirkel.
    De andere vluchtgegevens waren zo:
    [​IMG]
    Op de grond stond er helemaal geen wind, maar op 80m kruishoogte dus 11 kph vanuit het oosten. Ik zag door het brilletje dat hij soms naar links hing terwijl hij over de grond naar rechts draaide door de wind.
    De totale vlucht was iets meer dan 8 km,waarvan 5.4 km met de autopiloot. Op de autopiloot kruist hij op 45 kph. De batterij waar de zender, autopiloot, servos en een motor op draaien bleek achteraf half leeg. Het vliegbereik van de voyager moet dus rond 15 km liggen.
    De volgende keer hopelijk FPV vliegen met OSD.
    Nog een vraagje: hoe nemen jullie je FPV video op? Met zo'n AV-USB dongle, of zijn er andere oplossingen? Mijn flash-cam is te zwaar en bovendien kapot en beeldmateriaal achteraf zou leuk zijn...
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  16. Bernie

    Bernie

    Lid geworden:
    30 jan 2006
    Berichten:
    1.193

    video-opnemen-op-een-simpele-manier
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  17. u4eake

    u4eake

    Lid geworden:
    16 aug 2006
    Berichten:
    1.505
    Locatie:
    Diest, België
    Dit weekend lekker met de T22 warrior jet gevlogen (nog-een-1e-jet-t22-warrior-met-p160) maar toch ook verder gewerkt aan de reparatie van de twinstar.
    Reparaties aan het vliegtuig zelf zijn klaar (stukken terug aan elkaar lijmen en motoren terug in lijmen) De motoren zijn ook getest en draaien beide nog.
    Nu nog een nieuw fpv platformpje maken om de apparatuur op te monteren en alles assembleren.
    Dan eventueel nog wat schuren en bijverven.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  18. u4eake

    u4eake

    Lid geworden:
    16 aug 2006
    Berichten:
    1.505
    Locatie:
    Diest, België
    Ondertussen heeft de twinstar al een tijdje geleden weer gevlogen, maar is dan op de kast blijven liggen omdat ik volop met mijn arducopter (arducopter-hexa-bouwverslag-hij-vliegt-autonoom) bezig ben geweest. Deze heeft ondertussen ook een 5.8Ghz videozender aan boord en stuurt de VGA uitgang van de kodak ZX-1 rechtstreeks door naar een schermpje op mijn zender.
    Ook enkele shows met de jet hebben de nodige tijd opgeëist.

    Maar vorig weekend toch terug begonnen met de 2.4Ghz fpv gear in te bouwen in de twinstar. Nieuwe 540 TVL sony board camera en hobbyking pan/tilt setje zijn al klaar en gemonteerd. Ook de kodak ZX-1 heeft een nieuw 180° lensje van bij dealextreme gekregen dat prima presteert !

    Nu nog OSD, stroom-spanning meter en video zender erop en ik kan na enkele maanden rust weer fpv vliegen ! Die paar maanden vind ik ook wel leuk om de apparatuur zich te laten bewijzen. Alles werkt nog (zelfs de 420TVL sony board cam met enkele pootjes gecorrodeerd), dus het moeraswater van enkele maanden geleden heeft blijkbaar geen verdere (corrosie)schade aangericht.

    Ow, mogelijk moet ik wel nog een andere ontvanger plaatsen ook, want de corona RP8D1 had bij de testvluchten na de crash toch 2x een onverklaarbare failsafe. De eerste na enkele minuten op 2m hoogte en vlakbij me rondcirkelen en de tweede bij de volgende start : weggooien en geen reactie uit het vliegtuig, 20m verder neerploffen, gaan kijken en niks meer aan de hand en verder goed gevlogen ... :confused:

    Bij het aansolderen van een nieuwe antenne heb ik mogelijk wel het spoeltje dat vlak bij de antenne aansluiting zit vastgesoldeerd aan de antenne, maar ik dacht dat dit zowiezo met de antenne moest verbonden zijn, niet ?
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  19. u4eake

    u4eake

    Lid geworden:
    16 aug 2006
    Berichten:
    1.505
    Locatie:
    Diest, België
    Joehoe !!!!
    Vandaag na maanden opnieuw fpv gevlogen !!!
    Dat was het goede nieuws...
    Het slechte nieuws is dat mijn 2.4Ghz foxtech VTX blijkbaar toch schade ondervonden heeft van het moerasbad enkele maanden geleden.

    De VTX werkt nog, maar heeft zeer slecht bereik. Na een 200m zijn storingen al zo erg dat het bijna nietmeer vliegbaar is.
    Ik dacht eerst dat het door wijzigingen kwam in positie van de vtx of door het ontbreken van het elco/spoeltje filter. Echter wijzigen antennepositie en installeren filter hielpen maar weinig.

    Dan merkte ik dat de zender nietmeer warm wordt. Vroeger werd hij vrij warm na enkele minuten opstaan, nu blijft hij koud of nauwelijks lauw.

    Iemand een idee of dit repareerbaar is ? Wat zou het kunnen zijn ? Ik kan natuurlijk een nieuwe vtx kopen, maar ben toch benieuwd wat dit zou kunnen zijn. Voor alle duidelijkheid, de vtx werkt nog, maar heeft een serieus gereduceerd bereik en wordt nietmeer warm.
     
  20. Hugy

    Hugy

    Lid geworden:
    23 apr 2009
    Berichten:
    1.667
    Locatie:
    Maarn
    Hey, als je de verzendkosten betaald kan je die van mij even proberen. Ik gebruik hem toch niet op dit moment. Als hij het doet bij jou kan je hem voor een leuk prijsje overnemen. Is ook een 2.4ghz 500mw van foxtech.
     

Deel Deze Pagina