Ultima DLG - Ontwerp & bouw

Specialpainter (hier stond eerst Vincent, maar topicstarter heet ook Vincent.....), elders is al een keer een discussie geweest over hoog- en laagdekkers. De (correcte) conclusie daar was dat de positie van het zwaartepunt tov de vleugel geen invloed heeft op de stabiliteit. Toch is bekend dat hoogdekkers stabieler op rol zijn dan laagdekkers, maar dat heeft met de omstroming van de romp te maken bij licht slippende vlucht.
Uiteraard zal ik dit niet tegenspreken, echter vraag ik mij af deze conclusies zijn getrokken uit ongestuurde rechte vluchten, waarschijnlijk wel. Persoonlijk vindt ik het fijn als mn dlg snel en direct reageert op de ailerons en lekker in de bocht blijft hangen, zonder na het inzetten hiervan, veel bij te sturen. Voor mij zou dus vooral van belang zijn hoe het vlieg/stuurgedrag zich dan gedraagt(dus met het inzetten van de bocht en hierna). Mijn ervaring met de mini's zijn bij een hoogdekker dat ik veel bij moet sturen en bij een laagdekker veel tegen sturen...Bij een middendekker stuurde ik het minst na het inzetten van de (thermiek)bocht, waaruit ik de conclusie trok dat dit het efficientste is...(uiteraard afhankelijk van je vliegstijl!) Mijn minimoa-tje is idd lastig om de hoek te krijgen en zonder rudder kan ik het wel vergeten, staaft dus de verhalen tot nu toe.
Erg leuke punten worden er nu aangehaald, complimenten aan iedereen:cool:
 
Wellicht dat de afdeling vliegende vleugels hier ook wat punten kan aanhalen:confused:. De genoemde expirimenten kunnen dan puur op de vleugel worden uitgevoerd. E.e.a wordt complex zodra er een romp wordt toegevoegd..:rolleyes:De praktijk zal de antwoorden geven, probeer maar eens uit te leggen hoe het bewijs heet dat het verschil tussen theorie en praktijk aangeeft....
Dus nogmaals...VOORAL WEL EXPIRIMENTEREN IN DE PRAKTIJK.....excuses voor de enthousiaste aanmoediging(had het vooral tegen mezelf;))
 
E.e.a wordt complex zodra er een romp wordt toegevoegd..:rolleyes:

Ja de invloed van de romp wordt een stuk simpeler wanneer je hem weglaat.
Ik denk trouwens dat de invloed van een DLG of F3B/F3F romp ook een heel stuk minder is dan bij een schaal zwever.
Je ervaringen met de mini's zijn in principe denk ik verklaarbaar, maar met de slanke rompen zal het effect niet te groot zijn.
Je opmerking over de Minimoa zal vooral liggen aan het haakeffect en de niet te lange staart, die voor een sterk gieren zorgt. Door de V-vorm wordt een heel sterk hoogdekker effect verkregen waardoor het gieren voor een flinke (tegengestelde) rol zorgt. Dus inderdaad zal je hem zonder richting of heel sterke differentiaal niet de hoek om krijgen.

Dus nogmaals...VOORAL WEL EXPIRIMENTEREN IN DE PRAKTIJK.....excuses voor de enthousiaste aanmoediging(had het vooral tegen mezelf;))

Dit is ook de principiële gedachte van ons MicroAirVehicle lab op de TU.
Maar we willen wel de link naar het fundamentele onderzoek in de andere vakgroepen sterk houden.

Rick
 
@ Rick, bedankt voor de uitleg/bevestiging, het verhaal is mij nu volkomen duidelijk!
MicroAirVehicle lab op de TU....Mmmm, klinkt erg interressant, waar kan ik daar wat meer over lezen/bekijken?
Groeten.
 
MicroAirVehicle lab op de TU....Mmmm, klinkt erg interressant, waar kan ik daar wat meer over lezen/bekijken?
Groeten.

We hebben een speciale website voor de DelFly, vrij gemakkelijk Welkom op DelFly.nl
Maar daarnaast doen we nog veel projecten waar we (nog) geen specifieke website van hebben.
Maar als je googlet op "mavlab tudelft" en "team atmos" zul je veel links en video vinden met zaken die we doen.

Rick
 
In principe mee eens, misschien met tipjes van 10% spanwijdte ie weer omhoog staan dat het toestel wel vliegbaar is.

Zoiets:
medium_cf60ae6284f3ca37f0ee85821133e569.jpg
 
We hebben een speciale website voor de DelFly, vrij gemakkelijk Welkom op DelFly.nl
Maar daarnaast doen we nog veel projecten waar we (nog) geen specifieke website van hebben.
Maar als je googlet op "mavlab tudelft" en "team atmos" zul je veel links en video vinden met zaken die we doen.

Rick
:offtopic:Maar toch bedankt voor de info, erg indrukwekkend, gaat mjn petje ver te boven..Mijn conclusie is voorlopig dat het geen schande is om jullie conclusies gewoon aan te nemen...voorlopig..;)
 
Zo, weer terug van vakantie. Kan ik weer lekker reageren.

De exacte invloed van zo'n gull-wing ken ik niet, maar ik weet ondertussen wel dat het grootste perfomance-verlies onze eigen schuld is: vleugel-optimalisatie levert hooguit 5% verbetering tov. een redelijke vleugel. Een stuurfout resulteert zomaar in min 5 meter....

De truuk is dus een makkelijk vliegende kist te bouwen die niet (of nauwelijks) overtrekt. Dat bereik je met de klassieke v-stelling: elke vleugel 4 tot 6 graden tov. de horizontaal.
V-stelling vermindert de rol-gevoeligheid (roll-rate), maar verhoogt de richtingsstabiliteit. Snelle rollrate heb je op een DLG niet nodig, hoge ri-stabiliteit wel.
Weinig V-stelling aan de wortel, en extra nabij de tippen, is nog effectiever: geeft bij minder v-stelling dezelfde stabiliteit, maar met minder consequenties voor de roll-rate.
Zo'n knik in de v-stelling is wel weer lastiger bouwen, op te lossen door meer servo's, maar dat kost weer gewicht ....

lastig, lastig ... lastig!

Ik denk dat de gewone v-stelling (ongeknikte vleugel, 5 à 6 graden per vleugel) niet voor niets op alle 3-assige DLG's is te zien. Dat is gewoon een optimum ...

Dirk.

N.B.
Ga ook eens met Berrie babbelen. Wij hebben behoorlijk wat zitten overwegen voor die grote kist.
 
Welkom terug, Dirk! Wij zitten vanaf dit weekend met het hele gezin twee weekjes op de Kuppe. Ik probeer af en toe even in te loggen bij de plaatselijke shoarmaboer.

Tot gauw!

(En ja, de laptop gaat mee!)
 
Ben even druk met andere leuke zaken (DIY 3,6kW aan zonnecellen op het dak...), maar het einde daarvan komt in zicht!
Ondertussen nog een mooie foto die ik vond:

Exulans_platformtest2.jpg
 
Back
Top