Upwind thermiek vinden, wie heeft tips ?

Als de omstandigheden hetzelfde blijven, mag je verwachten dat er op een gegeven plek bellen loskomen op regelmatige tussenpozen. Kwestie van blijven kijken wat er gebeurt vóór je start. Ik heb zelf overigens nog nooit iets aan deze kennis gehad...
 
goed punt idd! met vliegeren is dit goed te merken. zelf ga ik er van uit dat als er thermiek was bij de vlieger, dat na 10~15, mss 20 minuten weer een bel langs komt.
ook bij vliegen aan een helling enz. bij mij loopt dan ergens die timer op de achtergrond.

dezer dagen zie ik ook wel veel pluisjes die te volgen zijn. plantenzaden.
 
20 minuten is veel te lang. de gemiddelde tijd tussen twee bellen is ongeveer 3 minuten (ervaringscijfer). Vlieg na het verlaten van de bel maar eens recht tegen de wind terug en je zult merken dat je al snel weer een bel tegenkomt. Een belangrijk voordeel van bovenwinds thermiek zoeken dat ik er ook altijd bij mijn leerlingen in de “echte” zweefvliegerij inprent is dat je veel meer tijd koopt om een bel te vinden en te centreren want je wordt toch weer naar je veld verplaatst. En als je downwind gaat zoeken moet veel eerder opgeven om het veld te kunnen halen. Mijn tip heeft daar ook mee te maken: vlieg eens mee in een echt zweefvliegtuig ( en dan op een thermische dag) of volg een introductiecursus. Alle modelvliegers die ik heb meegenomen gaven aan dat het heel veel inzicht gaf over hoe zo’n bel zich gedraagt.
 
dat is mss als je zelf rondvliegt. ik bedoelde, als je min of meer op een plek staat. ik spreek vanuit in een wei staan met een vlieger, thermiek krijgen, wachten tot er weer zo'n bel komt.
of ook wel, op een helling staan en thermiek "aangewaaid krijgen". of ook wel, chuckies gooien, proberen thermiek te krijgen. dan kom ik op 10~15 minuten, en als het er dan nog niet is mss 20.
de instraling is ook lang niet constant met bewolking enz. (gemiddeld)

aanv. als men het heeft over rondvliegen en scannen naar thermiek, boven een min of meer
ruim vlieggebied, in een bepaald luchtruim met een agiel RC toestel, inderdaad dan
is dat wel ongeveer juist 3 minuten. ik zelf zeg dan "er is bijna altijd ergens thermiek in de buurt als men de kist leert lezen, als het een thermische dag is." of vario luisteren.
juist ook vaak als het ergens daalt. dan stijgt het vlakbij ergens. ik word dan zelfs een beetje koortsig vaak, kunst om het hoofd koel te houden en de thermiek vinden.
"thermal rush" (net als gold rush)

(aanv. met die chuckies is het dan zo, bel proberen te vangen. mislukt? ok stop maar gooien.
probeer het over 10 minuten maar weer als er weer signalen zijn dat er een bel aan komt)
(uiteraard komt er dan niet elke 3 minuten een bel op hetzelfde niveau en traject)

nog een tip (het is nieteens een tip maar meer een experimentele stelregel), is als je thermiek hebt, bij voorkeur in de bel blijven.
soms zeggen mensen "hier is thermiek!", als men dan uit de eigen bel gaat en daarheen omdat het daar beter zou zijn, vindt men niks meer. ook terug eigen bel niet meer.

overigens heb ik, wel eens bemand zweefgevlogen, is niks voor mij. persoonlijk vind ik het te krap, te veel (reglementaire) regels die men moet leren, claustrofobisch. tussen de mensen voel ik me zelfs een beetje out of place.
ik zou het wel leuker vinden, zelf met een paraglider van een berg. heel immersief nadenken over de lift enz. technisch vliegen.
 
Laatst bewerkt:
Van veertig jaar hangglider vliegen zijn er in elk geval twee dingen die ik óók bij modelzweef gebruik:
Maak in je hoofd een plattegrond van het gebiedje in de lucht om je heen, die kant op stijgt het, die kant op niet, etc.
Als je met vario vliegt: als je cirkelt en de piep neemt toe, dan vlieg je naar de kern toe, verruim dus je bocht. Neemt de piep af, vernauw je bocht dan, des te sneller kom je weer terug richting kern. Dit voelt in het begin tegenstrijdig maar heus het werkt....

idd ik heb een asymmetrische chucky, waar ik dit (geprobeerd heb) in te bouwen. of het echt werkt bij die chuck ook weet ik niet concreet. dat ding wordt toch al flink geschud vaak.

over die wolken, ik heb wel gehad dat de kist erg goed stijgt, en dat er dan een grote cumulus boven zit. (als men min of meer recht boven komt te vliegen). vooral met wind is dit als men bovenwinds de bel pakte.
ik probeerde dan voor me te blijven, en de kist hoger, hoger, best eng met de wind proberen niet af te drijven.
ergste geval was met een motorvlieger(!) die langzaam vloog. daalde wel 3~4 m/s met motor uit. toen de wolk/lift voorbij was, dreef die een beetje af (neus in de wind). heb heel eind laten zakken tot ongeveer boomtoppen.
toen op die hoogte terug gevlogen en bij me geland. het traject had ongeveer deze vorm : wind -> /) eerst iets van 900m omhoog (! schatting), iets afgedreven, en laag over de grond weer naar de startplaats.
daar zat een dikke cumulus boven. het uitzoeken is moeilijk maar dit kan zo samenkomen in een "perfect storm".
menigeen kent ook wel anecdotes van een kist die zonder besturing thermiek kreeg. en de megabel die af en toe het vliegveld aandoet. dat "iedereen" knetterhoog gaat en sommigen dreigen de kist te verliezen. anderen proberen
de (houten tweeasser) heel beneden te krijgen. mooie momenten!
 
Back
Top