Interessante vraag. In het verleden wel eens iets over gelezen in de Duitse modelbladen. Dat wordt dan uitgebreid omschreven en geïllustreerd...
Naast wat Rick allemaal schrijft...
Wat ik dan gelezen had... Versterking dan aan gebracht met carbon roving in een ruim opgezette ruit. Geen volle zware mat dus. Dit geeft reeds een enorme eindsterkte aan de vleugel. Denk aan de geodethische bouw van de Wellington Bombers uit WOII.
Je ziet het geruite roving terug in de bouw van de DLG vleugels. (je kan daar ook nog eens in onderzoeken)...
Je gebruikt twee soorten lijm die onafhankelijk van elkaar in een chemische reactie uitharden, en niet mixen in het proces. Verder in verschillende uithardingstijden. Dat is een voordeel.
Het epoxy-laminaat blijft tot op zekere duur flexibel voor dat het goed en wel uitgehard is. Vormen zijn dus glooiend, kneedbaar te zetten langs een romp of vleugel.
Je lamineert de rovings zeer schraal in epoxy gedrengt op bouwplastic en legt die uit op de schuimkern of het balsa voor het gewenste versterkingspatroon. Epoxy laat je daarna iets zetten over pot life?
Vervolgens kam je de delen met de PU in, of slechts een van de delen met de PU lijm. Want de lijm welt en je wilt geen overmatige hoeveelheid aan lijmgewicht aan brengen. Schuim geeft geen sterkte, maar is slechts bekisting. En ook een piepschuimkorrel heeft niet echt veel sterkte. De sterkte komt uit de integrale balsa-schaal. Gelijk de schaal van een ei.
Voor het verlijmen van balsa/abachi indekking wordt ook gebruik gemaakt van houtlijm, tapijtlijm of foto-mount lijm.
De houtlijm laat met indrogen, dan delen op elkaar en dan in de pers...(staples tegels of bergen lijmtangen, de vleugel terug geplaatst in de schuim negatieven) ...of aangestreken met de strijkbout voor hechting. De houtlijm (vinyl-basis) smelt dan iets en verkleef dan vast.
Houtlijm geeft algemeen aangenomen een iets minder gewichtig resultaat in de verlijming, omdat het water uit dampt.
Bij PU wellijm heb je dat niet. Werkt zich in de porien van de schuimkern. PU wellijm hecht overigens uitstekend aan epoxy. En omgekeerd ook. De roving komt dus goed gehecht in de vleugel te zitten.
Het kan nimmer kwaad tevoren een proefstukje te maken om ervaring op te doen. Met welke tijdsfactoren je moet werken.
PU wellijm hard uit met het water uit de atmosfeer. Hoe dat zit met vacu-bagging?
Verder perste men met stapels stoeptegels... of met daarvoor gemaakte vleugelpersen... twee planken met een enorme hoeveelheid klampen er om.
Verder zijn er wel boekjes over te vinden.
Gr Bas