vorm dlg romp

Goedenavond heren,
waarschijnlijk een onderwerp waar jullie al over hebben nagedacht:confused:: de vorm van de romp, zowel van voren(meestal ovaal) en zij/boven gezien.de beschrijving hiervan gaat ergens anders op lijken, dus dat laat ik maar;), jullie kennen de bekende vorm.
Mijn vraag is of er nog voordeel valt te behalen wat betreft luchtweerstand(meer spitse neus?)en vliegeigenschappen(bv. plattere romp horizontaal danwel verticaal)?:rolleyes:
Ik zit momenteel in de fase van het zoveel mogelijk info opdoen over het dlg-en en ben voor de rest nog niet verder gekomen dan ff sturen met een model van zeer vriendelijke collega vliegers die ik vorig jaar op de heide trof.zelf heb ik n heel simpel ding gebouwd waar ik volgens dlg principe veel lol aan heb. Eigenlijk dus zo groen als gras wat dlg-en betreft, dus vergeef me eventuele veel gestelde vragen:cool:..groet.
 
Ik weet er zelf ook niet teveel van af, maar ik kan je wel vertellen dat de ronding van de neus vast ligt in de reglementen.
 
Met het tekenen van het romp-voor-stuk van de mal die we bij de NLC gebruiken/hebben.
Heb ik rekening gehouden met de regel dat de neus nergens een radius mag hebben dan 5mm. En de uiteindelijke vorm is breeder dan hoog. Breedste punt bij de neuslijst van de vleugel. (leek me smijt-technisch een goed idee -> minimaal buigen)

Hopelijk kun je wat met m'n beschrijving.....
 
even de draadjes van de tantalus van loet, of de xxlite/helios van kristof doorzoeken? misschien ga je hier wel wat info vinden?

Loet wakkerman heeft ook een pagina waar info/foto's/filmpjes staan over het maken van een romp en vleugels...

loet zelf kan hier het best info over geven.

succes met je "verprofessionalisering" (bestaat dit woord? :D) van je bouwwijze ;)

ik verwacht mooie fotos!
 
Downloads | Wedstrijdreglementen 2012


5.7.2.1 Specificatie
Modellen zijn zwevers met de volgende specificaties:
Reglementenboek 2012def V.3.18 Sectie V.3
Spanwijdte maximaal 1500 mm
Massa maximaal 600 gram
Radius van de neus minimaal 5 mm in alle richtingen (zie F3B definitie van de neus voor de meetmethode).
De modellen moeten uit de hand worden gestart en radiobestuurd worden; er is geen beperking van het aantal stuurfuncties. Het gebruik van giro’s en variometers in het model is verboden.
Het modelvliegtuig mag uitgerust zijn met gaten, pennen of verstevigingen die het model een betere grip geven. De pennen moeten onbuigzaam zijn en vormen een vast onderdeel van het model binnen de halve spanwijdte van de vleugel, dus niet uitzetbaar of intrekbaar. Apparaten, die gedurende of na de start geen onderdeel blijven uitmaken van het model, zijn niet toegestaan.
 
Ik weet er zelf ook niet teveel van af, maar ik kan je wel vertellen dat de ronding van de neus vast ligt in de reglementen.

Ronding van de neus ? Beter vast in de reglementen, dan zomaar los in de natuur ?

Ik ben van het tegendeel overtuigd. Overigens : wat een idee om een hobby / vrijetijds aktiviteit te spenderen met een discipline die vastgeankerd ligt aan een reglement.

De ronding van de neus heeft in het verleden reeds geleid tot zeer ernstige konflikten. Laat ons hopen dat we dit in de toekomst kunnen vermijden.

Als je dit bericht gelezen hebt, en twijfels overhoudt aan de zin en betekenis, schakel direkt over naar F3K - de ideale oude wijven discipline.
No significant IQ required and completely innocent:cool:

Godspeed,

Yves
 
mensen, wat een tips weer, dank jullie:D! ga zo dadelijk de betreffende draadjes ff doorspitten.
@yves, uw uitgebreide woordenschat verbaast mij op herhaling en getuigt van IQ gebonden humor, die helaas steeds zeldzamer wordt begrepen:cool:....ikzelf begrijp er geen hout van, maar lig toch in een deuk, dus dank hiervoor!
Even terug naar de regelementen, deze zie ik compleet los van een model wat zo goed mogelijk moet vliegen.Dat een zeer spitse neus ni echt veilig is en tot zeer ernstige konflikten(schedelbasisfractuurtje) kan lijden, begrijp ik.maar ik bedoel vooral aerodynamisch gezien:confused:. bijvoorbeeld een platte romp, wat doet dat als ie verticaal plat is, en horizontaal(lift??)? Maar goed, toch wel handig om deze regeltjes te weten, zou ook balen zijn als eindelijk een goed model hebt gebouwd,:n00b: en dat je dan wordt uitgesloten omdat je dat ni wist.....groet.
 
@yves, uw uitgebreide woordenschat verbaast mij op herhaling en getuigt van IQ gebonden humor, die helaas steeds zeldzamer wordt begrepen:cool:....ikzelf begrijp er geen hout van, maar lig toch in een deuk, dus dank hiervoor!

LOL:D

Maar eh, ik denk dat je doelt op het lifting body principe. En dat kun je proberen, maar de ronding van de neus moet dus 5mm zijn, Zowel verticaal als horizontaal, of zelfs diagonaal als je hem scheef houdt.
De meeste winst zit denk ik in een zo gestroomlijnd mogelijke romp, niet in een romp die lift geeft, want lift geeft turbulentie en dat willen we niet denk ik. Het kan overigens best zijn dat de beste stroomlijn niet het kleinste frontale oppervlakte heef, aangezien je vast zit aan de 5mm-regel.

Succes met je onderzoek, ben benieuwd waar je mee op de proppen komt. Tot nu toe zien je projecten er erg leuk uit!
 
@jorn bedankt voor je reactie, denk dat de vorm van de romp kritischer telt bij kleinere modellen.Bij fullsizers heb je nog meer te maken met stevigheid en gewicht. Hier heb ik persoonlijk minder moeilijkheden mee op klein formaat.Maar des te meer wat betreft stroomlijn.merk vooral aan de starthoogte dat dit zwaar meetelt, bijwijze van spreken merk ik n plakbandje aan de romp gelijk!
Ik kom binnenkort op de proppen met een mini merlijn 2, iets bredere vleugel(koorde) ailerons en een iets ander staartje zijn tot nu toe de aanpassingen, de romp was redelijk geslaagd, ff kijken of i hier nog iets aan verander...Voor de rest hoop ik binnenkort een fijne ex wedstrijd dlg van iemand over te nemen, waar ik dan wat serieuzer mee wil gaan oefenen en meschien een wedstrijdje doen.....dus als je er nog een weet??
Groet!@
 
Hehe, eindelijk de draadjes doorgelezen! @berrie dat is erg mooi wat jullie hebben gemaakt, zou er bijna ontmoedigd door worden....Maar gelukkig leer i er zo snel zo veel van dat ik gelijk weer ideeen en zin krijg om wat leuks te maken!Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van een fullsize, nog ff de zender programeren en dan kan ie!Hoop strax ook met carbon/kevlar/glasvezel/harsen/frezen/mallen/digitale tekeningen en andere high tech lekkerheden te kunnen bouwen, daar ik hier nul ervaring mee heb, kan dit nog wel ff duren.....Tot die tijd; old school balsa!
 
Ik hoop n goeie;)......was toch wel n rib uit mn lijf, maar ik ben er erg mee in mn nopjes:thumbsup:!Ik ga eerst ff oefenen en dan meschien een wedstrijd meedoen, kan je dan gelijk mn twister zien. waarschijnlijk is ie al eerder gespot, maar goed, voor mij is ie nieuw:D:D:D.
 
een twister 1?
dat is zelfs meer dan ideaal om je eerste fullsize worpen mee te doen.
moest je niet uit de instellingen raken... alex hoekstra heeft een hele lijst met instellingen ;) (ze zijn ook al in de twister draadjes doorgekomen)

je gaat er genot van hebben!
je gaat zelfs heel erg verschieten hoe goed een twister DLG presteert tov een "gewone" zwever.

ze zeggen wel eens, ones you go black, you never go back....
bij DLGtjes is dat net hetzelfde :)

hier hangen meer dan 20 toestellen in het luchtledige, terwijl men dlg's elke week meermaals vliegen :)
 
Ik heb het geluk gehad om een twister 2 te kunnen overnemen:D:DHad een paar weken terug mogen vliegen met zo een en was ter plekke om!moest en zou er eentje hebbe!!!
 
instellingen zijn bestudeerd........iemand ervaring met futaba t7:confused:?heb mn flaps functie nu op channel 6, dat is een draai knopje:cool:....zou heel graag de flaps op de ''gas'' functie willen hebben:D..Handleidingen, engels, duits en dyslexie gaan ni zo goed samen, helaas...:neutral:
 
Back
Top