vorm uitlaat Ducted fan

  • Topicstarter Topicstarter Theo Coenen
  • Startdatum Startdatum
T

Theo Coenen

Guest
Voor de echte specialisten een vraagje. Heeft de vorm van de uitlaat ook nog een negatieve of positieve uitwerking op de werking van een ducted fan? Kan ik deze mits ik de oppervlakte gelijk houd plat maken of een rare vorm geven? bijvoorbeeld een uitstroom opening van 1 of 2 cm dik en enkele cm's breed? Er spookt een heel leuk impeller modelletje door mijn hoofd................maar dan moet ik wel voor 80% zeker weten dat dit werkt.
 
Zover ik weet zijn Impellers echt een vak appart.
Vrijwel elk ding is wel variabel op het rendement, en voor welke toepassing(kruisnelheid) je het gaat gebruiken.

Mischien JePe eens een E-mailtje sturen?
 
Lijkt me dat het in ieder geval vloeiend moet verlopen. Daarbij moet je heeeeel goed het oppervlak in de gaten houden. Als je een rondje een beetje plat gaat drukken, verklein je het oppervlak al snel behoorlijk.

Bij mijn Minimanta heb ik de inlaat platgedrukt. Daarvoor heb ik wel eerst het oppervlak uitgerekend zodat dat in ieder geval voldoende is.
Bij een EDF uitlaat is het in ieder geval zo dat hoe kleiner het oppervlak van de uitlaat, des te groter de uitstroomsnelheid (tot bepaalde grensen natuurlijk... :roll:).

http://www.modelbouwforum.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=48437&highlight=minimanta
HPIM2231.JPG
 
Hoi Theo,

Volgens mij maakt de vorm van de uitlaat niets uit.
Als je de grote van de uitlaatopening niet te veel verkleint of vergroot wordt.
De uitlaat van mijn RBC F-18 is ook ovaal.

Gr Janneman :zon:
 
Hallo,

Volgens mij maakt de vorm wel uit.
Ooit gehoord dat als je de uitlaat laat toe lopen. (kleiner aan het einde)
Dat je dan een hogere top snelheid kan krijgen.
Maar als je um gelijk laat aan de fan.
Dat je dan meer thrust hebt bij de start.
Of het klopt kan ik niet met zekerheid zeggen.

Kijk bv eens naar een alfajet, heeft zo'n uitlaat.

Gr. Marten
 
Let wel, alleen de vorm is anders, het totale oppervlak blijft hetzefde of wordt eventueel aangepast zodat de uitstroom snelheid en kracht hetzelfde blijven.

Een klein tipje van de sluier, 2 inlaten, een mini fan en 2 uitlaten. De 2 inlaten worden respectievelijk ongeveer 4,5 cm x 4 cm en de 2 uitlaten worden dan 1 cm x 14 cm.
 
Die jullie beiden 2 jr geleden hebben zien crashen :cry:

Theo zal wel wijzer zijn dat dat.
 
De vorm maakt zeker wat uit, hoe platter, hoe kleiner de effectieve oppervlakte, zelfs bij gelijkblijvende berekende oppervlakte. Ik kan echter de formules niet meer terugvinden hoe het juist in elkaar zit. Meestal zie je inderdaad ook dat de uitlaat een beetje kleiner wordt gemaakt dan de effectieve oppervlakte van de impeller, waardoor de luchtsnelheid lichtjes toeneemt.
Als ik de formules terug tegenkom, zal ik ze posten.

Groeten,

Luc
 
Theo Coenen zei:
Let wel, alleen de vorm is anders, het totale oppervlak blijft hetzefde of wordt eventueel aangepast zodat de uitstroom snelheid en kracht hetzelfde blijven.

Een klein tipje van de sluier, 2 inlaten, een mini fan en 2 uitlaten. De 2 inlaten worden respectievelijk ongeveer 4,5 cm x 4 cm en de 2 uitlaten worden dan 1 cm x 14 cm.

Theo, Ik heb zelf ook nog een Het-rc f18 liggen met ovale uitlaat en hoewel die vorm niet eens zo verkeerd is komt er wel een groot nadeel bij: de stuwbuis wil erg graag rond zijn als die op de juiste oppervlak geknepen is waardoor de stuwkracht best hoog kan zijn. het gevolg hiervan was dat de gfk nozzle (die duikbril) bij de vernouwing scheurde duur de druk van de stuurbuis.

Als je er een van 1x14 maakt is die dus binnen de kortste keren opgeblazen als je die aan de buitenkant niet zeer sterk verstevigd. Door scherpe hoeken krijg je ook nog eens veel verlies én je hebt een grotere omtrek (2x1+ 2x14) als een circel wat veel weerstand geeft.

Heb zo zelf eens zitten te denken om 2 fans, 2inlaten en 1 uitlaat (2 halfronde stuwbuizen) eens uit te werken zodat er tussen de inlaten een neuspoot of pakket past bij een officieel 1 motorig jet als bv Mig15. Valt nog niet mee want die buizen moeten dan met carbon streng samen omwikkeld worden zodat het tusenschot nietbol gaat staan.

denk ze! :D
 
Back
Top