Vragen/Voorbeelden Topic over de: FrSky Taranis X9E Zender

Discussie in 'Werkschepen' gestart door marten77, 26 mei 2017.

  1. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    Op de pinnen van de extra zender module, vind je wel een spanning die hoog genoeg is.
    Je dient dan wel in je zender de externe module aan te zetten.
    Voordeel is gelijk, dat je module geen stroom afneemt, als die niet nodig is.
    Let wel, de spanning is hoger dan 5V !
    Sluit daarom de + aan via de Vin aansluiting.

    Je hebt pas een printje nodig, als de accu van de zender maar een enkele LiPo/LiFe cel heeft.
     
  2. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Dank Marten is duidelijk. Ga dat ff uitzoeken.
    Zo, m'n multiswitch is binnen. Gaat wel een gepriegel worden zie, is kleiner dan ik verwacht had. o_O
    Nou ben ik totaal geen electronica mannetje maar ik denk wel dat ik eruit kom met een pietsie hulp.
    Wat ik mij afvraag hoe de leds gemonteerd moeten worden op de printjes, dus waar komt de kathode (- , kort) en waar de anode (+ , lang) ?
    Kan het niet in de handleiding vinden, als ik ze verkeerd aansluit dan zijn ze gelijk kapot denk ik.

    Groet, Cees
     
  3. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    701
    Het zijn diodes he, dus als je ze verkeerdom aansluit gebeurt er niks. Ze gaan niet kapot
     
  4. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    Zijn het led's met een platte zijde aan de onderkant?
    Indien ja, dan zie je die platte kant ook op de print afgebeeld.
    Anders kun je hieraan refereren:
    led_aansluiting.jpeg
     
  5. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    @toostbeek : gelukkig maar, maar het scheelt in ieder geval wel weer alles los solderen en daarna weer vast solderen.

    @Marten : dank, er zit inderdaad een platte kant op als ik door een loep kijk. Dan komt de - links en + rechts.

    Groet, Cees
     
  6. N.P.S.

    N.P.S. The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.889
    Voor wat is de spanning voor de multiswitch te laag.
    Voedingsspanning of impulsspanning?
     
  7. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    We hebben het hier over de voedingspanning voor de Arduino Nano, binnen in de zender.
    Deze heeft exact 5V nodig en anders minimaal 6,5 via de Vin.
    Daar het onbekend is, hoeveel reserve de 3,3V regulator van de zender over heeft, hebben we voor de 5V Nano gekozen.
    Er zijn ook Nano boards, die op 3,3V kunnen.

    Het schakelende deel is met opto-couplers uitgevoerd, waardoor het elkaar niet bijt.
     
  8. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    Laatst bewerkt: 27 mrt 2019
  9. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Op de pc werkt het model in de radiosimulator perfect. THR in middenpositie staat keurig in de middenstand en roer ook. Bij testen met de linkerstick (ch2) naar boven dan zie ik de uitslag ook naar boven gaan. Roer (CH4) werkt ook op de juiste manier. Stick naar rechts en de uitslag volgt dat ook. Calibratie van THR en Roer staan op : 384 min 0 mid en 384 max in de radio setup. Model naar de zender gezet. Met het testen op de zender bekijk ik ook de kanalen-monitor. Hier gaat het fout. Gas (ch2) staat het linker vakje bijna geheel gevuld en rechts is leeg.knuppel naar boven (gas geven) gebeurt er niets, knuppel naar benden dan wordt het vakje links leeg en wordt het vakje rechts gevuld. In beide gevallen zijn de vakjes niet geheel gevuld.
    Met roer (ch4) knuppel in middenstand en rechtervakje is geheel gevuld. knuppel naar rechts en er gebeurt niets, knuppel naar links en het rechtervakje wordt leeg en linkervakje wordt gedeeltelijk gevuld.
    Wat gaat er fout, of wat doe ik fout?

    Groet, Cees
     
  10. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Opgelost !!
    Niet alleen de radio settings in Companion kalibreren maar ook de zender nog kalibreren was de oplossing.
    Al doende leert men :thumbsup:

    Groet, Cees
     
  11. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Nieuwste firmware (2.2.3) gedownload en op de zender gezet. Perfect !!
    Zelfs de menutaal in nu Nederlands :yes:
    Werkt allemaal perfect.

    Groet, Cees
     
    toostbeek vindt dit leuk.
  12. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
  13. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Voor wie solderen moeilijk is of er gewoon geen zin in heeft en/of de zender niet wil uitbreiden : Er is een prima werkende multiswitch met 12 schakel kanalen. 2 3-standen schakelaar op 2 kanalen zetten en de multiswitch op de overeenkomende kanalen in de ontvanger aansluiten. Bij mij werkt het prima ! linkje naar de website : https://www.rc-labshop.nl/a-54402567/oled-dashboard-lightsystems/lab-12-multiswitch/
    Heb ook een filmpje van facebook van de multiswitch gekregen : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2129330047289744&id=1498971483658940 ff-ies naar onder scrollen, dan zie je het filmpje.

    Groet, Cees
     
    Laatst bewerkt: 9 apr 2019
  14. willy1960

    willy1960

    Lid geworden:
    8 feb 2011
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Beerse Belgie
    Heb de woensdag ook maar ene besteld,en is gisteren geleverd.Nu maar eens de nieuwe software instellen.
    [​IMG]
     
    toostbeek vindt dit leuk.
  15. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Dat moet wel lukken. Staat genoeg over in dit topic. Maar vraag gerust als er iets niet duidelijk is. Leuk om te doen en nog leuker als het ook werkt :)
    Succes en veel plezier ermee.
     
    Laatst bewerkt: 27 apr 2019
  16. willy1960

    willy1960

    Lid geworden:
    8 feb 2011
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Beerse Belgie
    Gisteren avond nog even mee bezig geweest,maar het wouw me niet lukken.
    deze morgend zag ik dat ik de driver nog niet geinstalleerd had,maar nu is alles in orde.
    en nog een gimbal veer besteld.
    ik ga nu eens proberen om mijn module van turnigy eens in de pluggen,heb daar 8 ontvangers van,dan kan ik deze ook blijven gebruiken.
    is wel een topzender tegen over andere merken en de mogelijkheden.ieder zijn mening daarover dan wel.
    voor mij is deze zender namelijk voor boten te besturen.
    gr.
     
  17. jankraak

    jankraak

    Lid geworden:
    22 jan 2005
    Berichten:
    592
    Locatie:
    Den Helder "Netherlands"
    Mijn zender net binnen, dus dat wprdt studeren!
     
  18. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    @jankraak Mooi dat die zo snel binnen is en je gaat er vast en zeker heel veel plezier aan beleven :thumbsup:

    @willy1960 ook jij nog veel plezier gewenst, maar dat gaat zo te lezen wel goed komen :yes:
     

Deel Deze Pagina