Vragen/Voorbeelden Topic over de: FrSky Taranis X9E Zender

Discussie in 'Werkschepen' gestart door marten77, 26 mei 2017.

  1. hooijtje

    hooijtje

    Lid geworden:
    13 sep 2015
    Berichten:
    14
    Locatie:
    zoetermeer
    Dag Marten .ik heet Hans en ik heb een vraag . Ik heb ook een X9E in mijn bezit en heb deze heb uitgebreidt met een joystick met een pot .ik heb deze aangesloten op een vrij slot F4 maar hoe krijg ik hem geactiveerd ? In welk menu doe ik dat
    MVD Hans
     
  2. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.152
    Locatie:
    Den Haag
    Hallo Hans,

    Je dient de potmeter inderdaad nog aan te zetten in het menu.
    Hoe je daar komt:
    Houd de menu button lang vast en ga je naar de ene laatste page "Harware"
    Daar scroll je naar die F4 en wijs je er een "Pot with detent" aan toe.
    Succes...!
    X9E_Hardware.png

    Daarna moet je vermoedelijk wel nog alles weer kalibreren !
    Dat is dan 1 page verder.
     
  3. hooijtje

    hooijtje

    Lid geworden:
    13 sep 2015
    Berichten:
    14
    Locatie:
    zoetermeer
    Dag Marten mijn dank is groot
    Gr Hans
     
  4. dockerdirk

    dockerdirk

    Lid geworden:
    23 feb 2011
    Berichten:
    89
    Locatie:
    kapellen antw.
    Heren, weet iemand waar ik de SD card Contents kan vinden voor een x9E want ik heb namelijk wat zitten kl...en met mijn zender en ben deze kwijt.

    Grts Dirk
     
  5. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    708
  6. mrproper13

    mrproper13

    Lid geworden:
    2 nov 2008
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Antwerpen
    Misschien een vraag die al gepasseerd is ; maar waar bestel je best deze zender als europeaan zijnde :p
     
  7. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    708
    De importeur voor de Benelux is Microtechnics.eu
     
  8. mrproper13

    mrproper13

    Lid geworden:
    2 nov 2008
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Antwerpen
    Thx toostbeek
     
  9. Arragon

    Arragon

    Lid geworden:
    7 dec 2010
    Berichten:
    62
    Locatie:
    BE / FR
    Komt er nog een vervolg met programmeer voorbeelden,
    voornamelijk met dubbele schroef?
     
  10. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    708
    Beschrijf even wat je wil zien voor voorbeeld met een dubbele schroef. Ik ben zelf modelvlieger net vleugelmodellen en ik denk dat het hier om een vaartuig gaat, maar ik wil best een voorbeeld laten zien hoor.
     
  11. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.152
    Locatie:
    Den Haag
    @Arragon
    Welke firmware heeft je zender?
    Ik kan zo en zo mijn DubbelSchroefs model, vanuit mijn zender ter beschikking stellen.

    Een dubbelschroefs model heeft bij mij standaard deze vaar functies:
    Beide schroeven met ST2
    De roeren met ST4

    Extra functies:
    Met ST2 maak ik een Logic switch aan (eigenlijk twee, daar er een AND functie bijzit, " ST2 > -30 AND ST2 < 30 ")
    Hierdoor creëer ik uiteindelijk drie zones -100 tot -30 / -30 tot 30 \ 30 tot 100
    Zolang ST2 binnen die -30 tot 30 waarde blijft, dan kan ik middels ST4 ook de schroeven aansturen, echter dan met een Diff curve mix.
    Zo is het model op een lage snelheid automatisch zeer wendbaar (Haven Mode).
    Zodra ST2 buiten deze zone komt, dan vervalt die Diff curve mix automatisch en is er inmiddels genoeg schroef-effect op de roeren (Vaar Mode).

    Die -30 tot 30 zal uiteraard per model weer anders zijn.
    Je kunt er ook voor kiezen, om dit zelf met een toegewezen schakelaar te bepalen.
     
  12. Arragon

    Arragon

    Lid geworden:
    7 dec 2010
    Berichten:
    62
    Locatie:
    BE / FR
    Mijn bedoeling was om eens te zien hoe jullie een tweemotorige boot aansturen.
    De firmware op mijn zender is OpenTX Companion 2.1.9
    Bedoeling is:
    Varen: volle snelheid beide roeren en beide motoren aan elkaar gekoppeld.
    Haven: +- halve snelheid, ieder roer, motor en boegschroef afzonderlijk te bedienen.
    Ik heb een voorbeeld gemaakt in bijlage.
    Schakelen tussen Varen en Haven doe ik via schakelaar SF
    Boegschroef via S2
    Winch via S1
    De vaarsnelheden heb ik gemaakt met 2 curves.
    Wat bedoel je met ST2 en ST4?
    Wat is hier het verschil met de logical swithches die jullie gebruiken?
    Zou je het bestand willen delen, dan kan ik ook eens vergelijken.
    Grt,
    Ronny
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 22 dec 2017
  13. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.152
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi @Arragon
    ST2 en ST4 bedoel ik Stick 2 en Stick 4 mee ;)
    En Logical Switches zijn "schakelaars", die je doormiddel van een input-bron kunt activeren (of via vele andere opties), in mijn bijvoorbeeld gebruik ik de stick.
    Zodra de Stick boven mijn ingestelde waarde komt, dan zal bijv. Logical Switch 1 "L1" actief worden en kun je daarmee een Mix aanzetten.

    Voor een Tito Neri setup, zou ik wel iets het anders doen !
    Van uitgaande dat je Thrusters 180 graden kunnen maken ? (standaard Graupner setup)
    Je wilt namelijk op volle snelheid, liever je stuuruitslagen een stuk minder hebben staan (30% tot 40% ongeveer), om normaal te kunnen blijven varen.
    Ook in de Haven stand zijn er betere opties, om het zo realistisch mogelijk te maken.

    Ik kom hierop terug.
     
  14. Johan14

    Johan14

    Lid geworden:
    17 sep 2014
    Berichten:
    38
    Iemand ervaring met het inbouwen van een multiswitch module in de TARANIS X9E in combinatie met een beier sound modulte ??
    Ikzelf ban een Truck bouwer en zou dit willen toepassen voor het aansturen van licht / geluid / ...

    Dank je
     
  15. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.152
    Locatie:
    Den Haag
    @Puffin gebruikt een (door ons tweeën) ontwikkeld MultiSwitch systeem.
    Zie hier voor meer info: http://www.modelbouwforum.nl/threads/nvm-multiswitch-met-arduino.247761/
    In een X9E eenvoudig in te bouwen, de voeding voor de Arduino tap ik af via de aansluit-pennen van de tweede zender module.
    Voordeel hiermee is, dat je dan ook de MultiSwitch uit kunt schakelen, als je deze niet in een ander model gebruikt.
     
  16. Johan14

    Johan14

    Lid geworden:
    17 sep 2014
    Berichten:
    38
    Ik ben de uitdaging aangegaan en me een arduino multiswitch encoder + schakelaartjes aangekocht.
    Na een paar uurtjes knutselen alles ingebouwd gekregen in m'n zender.
    Natuurlijk voor inbouw een paar testjes gedaan waar alles zeer mooi bleek te werken.
    Nu zit ik echter met 1 probleem waar ik nog niet goed aan uit kan.
    Kanaal 1 = gas vanuit ontvanger verbonden naar prop1 ingang van Beier en doorgelust naar snelheidsregelaar
    Kanaal 8 wordt gebruikt voor arduino multiswitch en deze verbonden naar prop3 ingang beier module.
    Zoals in de handleiding vermeld de instellingen van de beier module gedaan via EKMFA.
    Als ik hier nu switch 1 up / down nu instel met een geluid bv. claxon1 en claxon2 en ik geef gas dan hoor ik deze claxon ook.
    gebruik ik bv. switch 1 up/down voor de knipperlichten L / R dan beginnen deze te knipperen bij het gas geven.

    Het lijkt of de beier module in de war is of dat er het kanaal 8 gebruikt voor de multiswitch module gestoord wordt door kanaal 1 gebruikt voor het geven van gas.
    ondertussen al diverse malen de instellingen doorlopen van m'n zender om te zien of er ergens geen mix is van kanaal 1 naar kanaal 8 of dat er ergens een instelling verkeerd staat op de beier module, doch ik kan het op dit moment niet vinden.
    Heeft er iemand raad ?
     
  17. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.152
    Locatie:
    Den Haag
    Johan,

    Zo op afstand is het lastig gissen.
    Zou je jouw Model in je zender kunnen delen, zo ook je complete USM-RC2 map.
    Dan kan ik dit ook inladen en checken of ik iets tegenkom.

    Om je Model vanuit je zender te delen, maak een "BackUp", dit schrijft dan het model weg naar je SD kaartje.
    Daarna de zender uit en je kunt de SD kaart eruit halen en het Model vanaf je SD kaartje halen.

    Waar kom je overigens vandaan ?
     
  18. Patrick Nooijen

    Patrick Nooijen

    Lid geworden:
    11 jan 2018
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Reuver
    Ik heb ook een X9E en wil deze graag gaan gebruiken met de Beier USM-RC2 module. Zag dat de NVM encoders uitverkocht waren, maar kan zelf wel een arduino flashen en aansluiten. Vraag is alleen of ik dan een of twee encoders nodig heb? En of de extra uitbreiding ook wordt de ondersteund? De EXM-2 van beier.
     
  19. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.152
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Patrick,

    Voor een USM-RC2 heb je er maar eentje nodig en die extra twee-standen schakelaar op je zender.
    Met die twee-standen schakelaar kies je tussen de hoge of lage flank.
    In totaal dus 5 schakelaars nodig op je zender.

    De communicatie tussen de USM-RC2 en die EXM-2 heeft verder niet veel te doen met de encoder.
    Je kunt daarvan ook alle uitgangen schakelen.

    Overigens kun je ook eens kijken, om met de Sbus iets te gaan doen ! (is recent een optie met de USM-RC2!)
    Hierdoor hoef je maar 1 kabel van je ontvanger aan te sluiten en heb je 10 proportionele kanalen naar de USM-RC2 tot je beschikking.
    Hierdoor kun je ook vele functies wat directer aansturen.
     
  20. Patrick Nooijen

    Patrick Nooijen

    Lid geworden:
    11 jan 2018
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Reuver
    Bedankt Marten77,

    Ik ga ermee aan de slag zodra alles binnen is. Vandaag is de usm al binnengekomen. De arduino's had ik nog liggen. Heb ook al een arduino servo en arduino stappenmotor bordje meegestemd. Eens kijken wat ik daarmee kan doen.

    Zal ook eens kijken naar s.bus. Had ik idd al iets van gelezen op het beier forum.
     

Deel Deze Pagina