Vragen/Voorbeelden Topic over de: FrSky Taranis X9E Zender

Discussie in 'Werkschepen' gestart door marten77, 26 mei 2017.

  1. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    693
    Als je de taal van de zender wil wijzigen van Duits naar Engels dan moet je OpenTx opnieuw programmeren. Dat doe je met de Companion software. Je hebt de taal al gewijzigd in je zenderprofiel van de software, maar je moet nog de juiste versie van OpenTx downloaden die is gemaakt met Engels als menu taal. Dit doe je door in Companion de knop check updates te gebruiken. Hij download dan de OpenTx versie met de door jou gekozen taal. Er is intussen ook een Nederlandstalige interface beschikbaar
     
  2. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Hallo Marten,
    De zender had ik niet aangesloten, wel de sd kaart.
    Firmware hadik gecontroleerd, 2.2 zowel op pc als zender.
    Dir structuur ook gecontroleerd, is ook gelijk.
    Ik ga de zender aansluiten en laat weten of het gelukt is.

    Groet, Cees
     
  3. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    693
    De verschillende talen staan niet geinstalleerd op de zender volgens mij. Deze worden gedownload door Companion
     
  4. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Hallo Marten,

    De Mac ziet de zender niet.
    Settings van jou had ik al gezien en zoveel mogelijk over genomen.
    Als ik bestanden over wil zetten (write models and settings) patch HW settings from profile dan krijg ik de message 'No radio found', onderste buttons staan gecentreerd.
    Firmware is ook boven de 2.0 dus dat kan het probleem ook niet zijn.
    Op de zender kan ik wel zien dat-ie aangesloten is via usb. Ik krijg 2 keuzes, of de usb joystick of usb speicher (sd). Tweede optie, SD, gekozen.
    Wat gaat er fout ?

    Groet, Cees
     
  5. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    @toonbeek, klopt. In het settings menu kun je voor verschillende talen kiezen, zelfs nl.

    Groet, Cees
     
  6. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Cees,

    Vanaf OpenTX 2.2 Companion zou de nodige app al in je programma sub-folder moeten staan.
    Het gaat dan hierom: https://www.open-tx.org/2013/07/15/dfu-util-07-for-mac-taranis-flashing-utility
    Anders toch handmatig downloaden en installeren.
    Daarna even checken bij Settings (in OpenTX Companion) en dan onderaan Configure Communications...
    DFU-UTIL.jpg

    Ik gebruik zelf ook een MacBook en dat werkt prima.
     
  7. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Grrrrrrrrrr,
    Hallo Marten,
    Heb voor alle zekerheid dfu opnieuw gedownload, geinstalleerd, setttings gewijzigd (dfu-util via bladeren in settings) opnieuw aangegeven.
    Open-tx afgeloten, opnieuw gestart en bij read firmware from Radio komt de volgende message :

    Your radio does not seem connected to USB or the driver is not initialized!!!.

    Is de iMac nou de boosdoener of heb je (of iemand anders) een idee wat er fout gaat ?

    De dfu-util staat : /opt/local/bin/dfu-util en zo staat het ook in de settings.
    Geef ik een ander path op dat krijg ik de melding dat dfu-util onbekend is. Dus deze vindt de iMac wel.

    Groet, Cees
     
  8. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Het kan zijn dat jouw zender nog een originele FrSky firmware heeft, of een lagere OpenTX firmware.
    Daarvoor is een extra stap nodig.

    Zie hier:
    For users wanting to upgrade a Taranis from a pre-2.0 version (either OpenTX or the FrSky firmware) who can’t get the DFU driver installed with Zadig but have a working “DfuSe Demonstration” flashing setup
    (as per FrSky instructions), a copy of OpenTX 2.0.5 packaged in a .dfu file is available here: http://downloads.open-tx.org/2.0/companion/opentx-taranis-en-2.0.5.dfu
    Flash this using the FrSky method, then upgrade to the latest available version using the bootloader.

    Deze info vind je hier:
    https://www.open-tx.org/downloads.html
     
  9. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Wat ook nog kan zijn, dat is de juiste manier van de zender opstarten.
    Je houd T1 & T4 naar binnen gedrukt en drukt kort op de Power button.
    Je hoeft niks te selecteren ! (kreeg het idee dat je dit nu wel had gedaan?)
    Vervolgens sluit je de USB kabel aan en je ziet gelijk dat de zender is verbonden.

    Om te testen of dat het goed werkt, lees je eerst de huidige settings vanuit je zender.
    Als dit goed gaat, dan zal de rest ook goed gaan.
     
  10. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Duizend bommen en granaten ............

    Alles aangepast en de Mac opnieuw opgestart.
    Steek de USB kabel in een andere poort en .............. kijk in finder en zie daar ineens Taranis staan en controle bij firmware.txt : OpenTX firmware for x9e.
    Kan een backup maken en model wegschrijven naar de zender.
    Opgelost !

    Heb ook getest met T1 en T4 naar binnen drukken en opstarten(x9e) en krijg dan iets heel anders : OTX Bootloader -2..2.2 en USB connected.
    Is dat juist ?

    Blijkt dus dat er een USB port niet goed (meer) is.

    Maar als ik een model van de sd kaart wil selecteren komt de zender elke keer met modell01 i.p.v het model wat op de kaart staat : opduwer.
    Ga dat morgen weer uitzoeken.

    Marten, hartstikke bedankt, ben een heel stuk verder gekomen en wijzer geworden.
    Nu Ajax kijken en ff eten.

    Groet, Cees
     
  11. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Ja, bovenstaande is juist :thumbsup:
    Hoeft niet zo te zijn, dat je USB port op je Mac defect is.
    Waarschijnlijk had je de zender eerder op de wel werkende port aangesloten.

    Fijne avond en fijn dat het gelukt is.
     
  12. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Begin een beetje wanhopig te worden ....
    Op de sd kaart staat een model 'opduwer'. Hoe krijg ik dat te zien in de modellen lijst op de zender ?
    Ik zie alleen maar modell01 en modell02. Als ik de draaiknop lang ingedrukt houd dan wordt de sd kaart wel genoemd maar haalt geen model op in de lijst.
    Denk dat ik maar weer lekker terug ga naar de fc-16, is een stuk gemakkelijker.
    Zal wel wat verkeerds doen, ben al geruime tijd bezig vandaag en heb er nu ff genoeg van.

    Groet, Cees
     
    Laatst bewerkt: 17 mrt 2019
  13. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Cees,

    Als je Companion hebt geopend, dan zie je links diverse opties om van en naar je zender te lezen/schrijven.

    Van uitgaande dat je de juiste firmware hebt !
    Anders dien je dat eerst in orde te maken.

    De optie helemaal linksboven, is dacht ik voor het lezen van je zender settings en je modellen die in je zender staan.

    Op de SD kaart zie je alleen modellen, die als back-up zijn opgeslagen, of die jezelf erop hebt gezet.

    En geef het nig niet op!
    Zodra je de zender kent, dan wil je niks anders meer
     
  14. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Hoi Marten,
    Ik geef niet zomaar op
    Moet nu uitzoeken hoe ik een model, aangemaakt op de pc, op de zender krijg. Opgeven zou ok niet meer durven na alle hulp van jou . Nu een glaasje wijn, lekker slapen en morgen weer fris verder. Ok denk dat als je weet wat en hoe, dat dit een heel goede zender is.
    Groet, Cees
     
    toostbeek vindt dit leuk.
  15. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Heb een mooie site gevonden met PDF's voor o.a. het werken met OpenTX en een Youtube filmpje hoe je een model op de zender krijgt.
    Ga dat zelf ook ff proberen later.

    Link voor PDF : https://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=8724
    Link voor Youtube :

    De PDF's zijn wel Engelstalig, ik vond op de SD kaart ook nog Duitstalige handboeken.

    Groet, Cees
     
  16. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    693
  17. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    En...het is gelukt!
    1 Model aangemaakt met een paar Flight Modes en staat nu op de X9E. Vanmiddag ff een ontvanger lenen en dan testen.
    En nu maar flink aan de gang met Companion.

    Groet, cees
     
  18. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Fijn dat het gelukt is Cees :thumbsup:

    Bedenk voor jezelf vooral een goede basis opstelling voor je schepen.
    Zo kun je simpel vanuit een bestaand model, een nieuw model aanmaken met dezelfde eigenschappen.
    Hooguit wat eind-posities/trims aanpassen en uiteraard de naam van het model en een nieuwe ontvanger koppelen.

    Verders heb ik bij mij alle inputs een naam gegeven, zodat ze makkelijker te traceren zijn.
    Bijvoorbeeld voor een schakelaar die op A zit gestoken en linksboven in nummer 5 is geplaatst...
    Deze geef ik een naam Li3 etc....
    Zo ook alle sticks van een naam voorzien en zijn afgeleid van hun T1 t/m T4 (Trim button).
    Zo zijn ze niet meer gerelateerd aan vliegtuig/helicopter termen :)
    Zie hier:
    OpenTX_Companion_RadioSettings.jpeg
     
  19. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Hoi Marten,

    Heb natuurlijk wel wat afgekeken van het 2-schroefs model van jou.
    Die namen heb ik ook gedaan. Bij mijn zender zitten alle schakelaars op de onderste rij.
    vier links en vier rechts. Dan zijn I06 t.m I09 en R07 t/m R10. Potmeters Lpo en Rpo.
    Sliders SL1 en SL2 (zo gelaten) en de sliders aan de zijkant LSL en RSL.
    Sticks zijn ST1 t/m ST4.
    Heel gemakkelijk allemaal.
    Vanmiddag met een geleende ontvanger even wat uitgeprobeerd en het werkt allemaal goed. Varen vooruit, achteruit, links en rechts.
    Nou ff uitzoeken hoe ik verlichting kan gaan schakelen, leuk klusje.
    Dan is het eerste model gereed !
    Daarna gaan varen, kijken wat de reikwijdte is. Is dat beter dan de FC16 met Servonaut ZWO4 dan gaat de FC16 weg.
    Ben er in ieder geval blij mee.

    Groet, Cees
     
  20. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Om een betere reikwijdte te behalen, heb ik wel een aangepaste antenne op de zender geplaatst. (welke er bij de meeste 2.4Ghz opzit)
    De standaard antenne heeft voor ons als oppervlakte modelbouwers geen voordeel. (is nu verticaal en voor ons is horizontaal beter)
    Verder zal het er niet zoveel om doen qua verschil.
    Zorg er in elk geval voor, dat je antennes in het model zo hoog mogelijk zitten en bij voorkeur in een V, of een haakse hoek van 90 graden.
     

Deel Deze Pagina