Vragen wat betreft plastic modelbouw

Discussie in 'Plastic Modelbouw' gestart door DaveSauerkraut, 19 jun 2010.

 1. Hallo ik ben nieuw op dit forum en heb me geregistreerd omdat ik graag het een en ander wou vragen aan de echte kenners.

  Om een lang verhaal kort te maken: ik heb vroeger redelijk wat uurtjes in de plastic modelbouw gestoken maar was destijds nog niet echt proffesioneel bezig. Na een paar jaar gestopt te zijn wil ik er graag weer mee verder. Nu heb ik al het een en ander opgezocht wat betreft benodigdheden en technieken maar toch resten mij nog een paar belangrijke vragen.

  - Op filmpjes zag ik dat veel mensen een zogeheten airbrush systeem gebruiken. Nu leek mij dit ook wel wat maar ik vroeg me af of dit echt een essentieel stuk gereedschap is? En mij is ook verteld dat er airbrush systemen zijn die op een compressor werken en die op een fles met gas(?) werken? Hoe zit dat precies? Ik maak trouwens alleen maar militaire voertuigen ( tanks, vliegtuigen, schepen etc )

  - Hoe krijg je een voertuig zo geverfd dat het er echt uit ziet? Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld een beetje roest, of andere 'beschadigingen' aan het voertuig?

  - Welke merken leveren de beste kwaliteit volgens jullie? Ik zelf heb slechte ervaringen met Revell ( niet passende onderdelen, slechte afwerking ) en koop bijna alleen nog maar bouwdozen van Tamiya, Academy, Hasegawa etc.

  Ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden en dat er begrepen wordt wat ik bedoel!

  Met vriendelijke groet,

  David
   
 2. Droopy'ke

  Droopy'ke verslagschrijvers

  Lid geworden:
  21 apr 2003
  Berichten:
  3.492
  Locatie:
  Vlaanderen
  Hallo David,

  Eerst en vooral welkom in het statische hoekje van dit prachtige forum.

  Om op je vragen te antwoorden:

  Als je een model echt afgewerkt wilt krijgen is een airbrush meestal een item dat niet in je werkplaats mag ontbreken.
  Met zo'n airbrush kan je effekten creëren die je met een penseel onmogelijk kan namaken. Denk bijvoorbeeld maar aan soft edge camo-patronen op Duitse pantservoertuigen, vliegtuigen enz.
  Je kan bijvoorbeeld ook een model 'stoffig' maken door gedoseerd te spuiten, enz. enz. Mogelijkheden genoeg.
  Een airbrush heeft ook als voordeel dat je heel dunne lagen kan aanbrengen waar je anders met een penseel soms veel te veel verf zal aanbrengen.
  De gasfles waar jij over spreekt is eigenlijk een kleine luchtfles. Maar dit zou ik je niet aanraden omdat dit al vlug zal gaan vervelen: fles geraakt leeg, je krijgt tijdens het gebruik een onderdruk... allemaal dingen die je met een klein compressortje niet zal tegenkomen.
  Als airbrush zou ik je absoluut een double action exemplaar willen aanraden.
  Dit er er dan eentje waar je terzelfder tijd de verf én de luchtstroom naar wens kan doseren.


  Hoe je een model als 'echt' kan laten lijken, kan men bladzijden volschrijven. Maar als je dit niet in je vingers hebt, dan zal het nog niet lukken om er iets deftigs van te maken.
  De enige raad die ik je kan geven is: kijk naar andere modelbouwers, lees veel over het onderwerp (eventjes googlen op 'scale model weathering' kan al een uitkomst bieden.
  Als je hier klikt dan zal je al heel wat meer te weten komen over het vervuilen van allerlei modellen.
  Maar het allerbelangrijkste is: oefenen, oefenen en nog eens oefenen.


  Wat de merken betreft kan ik zeggen dat je overal goede en minder goede modellen hebt. Uiteraard zij bijvoorbeeld Tamiya, Dragon, Hasegawa één van de betere. Ik zou zeggen: "Stick to that".  Mag ik je alvast veel plezier toewensen en uiteraard kijk ik al uit naar je eerste bouwverslagje hier.  Veel succes!  Droop
   
  Laatst bewerkt: 19 jun 2010
 3. Bedankt voor je reactie Droop. Als een airbrush echt essentieel is zoals jij zegt ga ik er binnen korte tijd zeker eentje aanschaffen, er zit een mooie hobbywinkel bij mijn in de buurt dus dat zit wel goed. Maar zo'n double action, waarbij je de verf en de lucht zelf kan regelen, houd dat in dat je de hoeveelheid verf die je spuit zelf kan regelen of zie ik dat verkeerd?

  Ik zal die link eens bekijken en zelf ook nog wat verder zoeken, ik denk best dat het gaat lukken.

  Op dit moment ben ik bezig met deze twee sets:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ik wil ze combineren en er een diorama van maken, ik zal maandag eens wat foto's maken en ze hier op zetten. In ieder geval bedankt voor de informatie!
   
 4. Droopy'ke

  Droopy'ke verslagschrijvers

  Lid geworden:
  21 apr 2003
  Berichten:
  3.492
  Locatie:
  Vlaanderen
  Inderdaad David, dat heb je goed gezien.
  Met een double action kan je héél fijn of grof spuiten, veel of weinig verf aanbrengen, enz.
  Een single action is wel goedkoper maar daar kan je enkel mee de verf ongedoseerd op je model 'kwakken'.
  Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik ook al schitterende modelletjes heb gezien die met een single action waren gespoten.

  Als je nu eens een kijkje neemt in de spuitcabine van het forum, dan kom je alles over de airbrush te weten. ;)

  Leuke setjes waar je aan bezig bent.
  Ik kijk al uit naar de foto's. :p  Droop
   
 5. Als ik het goed begrijp is een double action airbrush met compressor dus de beste optie als ik mijn modellen er zo realistisch mogelijk uit wil laten zien?

  Ik heb die links even doorgesnuffeld en ze zijn zeker bruikbaar, ik zal er morgen eventjes echt goed voor gaan zitten. :)

  Het zijn inderdaad leuke setjes, ik heb dat kanon al in mekaar zitten, zo gauw ik de airbrush heb aangeschaft gaat er een mooie laag German grey overheen. De soldaatjes zitten grotendeels al in mekaar en de hoofdlaag olive green zit er al over heen. Maandag zal ik de accessoires schilderen.

  Ik was trouwens eigenlijk bezig met een T80 UD van Revell, maar daar bleek de hele romp niet op het onderstel te passen. Ik heb bijgeschaafd, zelfs stukjes weggesneden maar er blijft ruimte te kort... Dus ben ik maar met die twee setjes Duitse soldaten begonnen, lagen toch nog in de kast. :D

  Maar wat betreft die airbrush, tot zover heb ik begrepen dat een double action als volgt werkt: op het moment dat je de trekker indrukt komt er lucht uit, en als je diezelfde trekker naar achter haalt spuit er verf uit, hoe meer je de trekker naar achter haalt hoe meer verf. Maar mij was niet duidelijk of je ook kon bepalen hoeveel lucht er bij kwam?

  Want ik neem aan dat hoe meer lucht, hoe gerichter de lading verf is. Hoe minder lucht, hoe meer verspreid de lading verf is, toch?
   
 6. Oh, en dan nog even een klein vraagje. Ik zag gister een voertuig van Tamiya ( een 8Rad geloof ik ) en die kostte 40.00,- maar ik zag ook een Panzerkampfwagen die beduidend groter was en die kostte maar 17.00,- Heeft dit met zeldzaamheid of zoiets te maken?
   
 7. timvaneert

  timvaneert Guest

  Het kan zijn, dat een kit niet meer gemaakt word. Als er dan veel vraag naar is , wordt ie uiteindelijk zeldzaam of een collectors item. Vaneigens wordt ie dan ook duurder:wink:.

  Tim
   
 8. Foto's komen z.s.m, ik heb eindelijk genoeg geld voor een airbrush + compressor :)

  Ik kan vanaf zaterdag trouwens al wel foto's posten van een F8F Bearcat 1:48 van Academy, die heb ik gewoon met de hand geverfd. Als de airbrush binnen is ga ik beginnen met een Tamiya Tiger I 1:35 :)
   
 9. Droopy'ke

  Droopy'ke verslagschrijvers

  Lid geworden:
  21 apr 2003
  Berichten:
  3.492
  Locatie:
  Vlaanderen
  We kijken al uit naar de foto's én naar de Tiger uiteraard. ;)


  Droop
   
 10. Sorry trouwens voor het afwezig zijn en voor het feit dat ik nog niet die foto's heb geplaatst:p

  Die Tiger wordt trouwens pas mijn eerste voertuig, ik heb altijd alleen vliegtuigen gemaakt.
   
 11. En dan nog even een kleinigheidje, ik heb dus een airbrush en compressor gekozen, maar nu rest mij alleen nog de keuze tussen een 2cc of een 7cc verfbakdinges, maakt het veel uit welke ik kies?
   
 12. skiff

  skiff

  Lid geworden:
  16 okt 2003
  Berichten:
  1.397
  Locatie:
  Banned user
  2cc is voor jou genoeg. Je spuit maar kleine oppervlakken, en een airbrush werkt enorm zuinig.

  Overigens is het ook zo dat, wanneer je de trigger slechts half indrukt, dat je ook maar weinig lucht krijgt. Je kan dus de lucht en de verf traploos regelen (met oefening)
   
 13. Maar wat is een reden om dan geen groter verfreservoir te kiezen? Een groter reservoir kan toch alleen maar voordelig zijn?
   
 14. Op de een of andere manier deed m'n andere account het niet meer dus maar even een nieuwe aangemaakt.

  Ik ben al flink op weg met de Tiger I, maar ik zal toch maar wat foto's plaatsen. Ze zijn alleen een beetje groot uitgevallen...


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]
   
 15. Droopy'ke

  Droopy'ke verslagschrijvers

  Lid geworden:
  21 apr 2003
  Berichten:
  3.492
  Locatie:
  Vlaanderen
  Dat ziet er in ieder geval al veelbelovend uit.

  Ik kijk al uit naar de volgende update. ;)


  Keep up the good work.  Droop
   
 16. timvaneert

  timvaneert Guest

  Leuk! Weet je ook al welk kleurenschema je gaat gebruiken?
  Kijk ook uit, naar je volgende update:wink:.

  Tim
   
 17. Ik heb eigenlijk nog geen idee welk kleurenschema ik ga gebruiken. Het wordt tevens mijn eerste try met de airbrush ( die is nu onderweg, even geleden bestelformulier ingevuld ;) )

  Ik zat zelf te denken aan German Grey of een winteruitvoering, ik ga het in ieder geval proberen lekker verweerd te maken met roest, een scheut modder en gevechtsschade.

  Ik zal morgen bij daglicht even nieuwe foto's maken, het hele zaakje zit nu zo goed als in mekaar, op de rupsbanden na. Maar die wil ik misschien gaan vervangen voor tracks die je zelf in mekaar moet zetten zodat het mooier wordt, en ik houd wel van dat priegelwerk. :p
   
 18. timvaneert

  timvaneert Guest

  Tja, losse tracks is inderdaad wel priegelwerk maar geeft een veel mooier resultaat.

  Tim
   
 19. Kleine update:

  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  Het hele zaakje is zo goed als af, wel ga ik zelf nog wat detail aanbrengen en vanavond maar eens beginnen met de battledamage. En dan is het wachten tot de airbrush binnen is. :) Ik ga denk ik trouwens voor een winter camo.
   

Deel Deze Pagina