Ik vind het leuk dat je geinteresseerd bent in vrije vlucht. Natuurlijk bestaan er onbestuurde modellen. Er werd al lang met modelvliegtuigen gevlogen voordat er besturing (radiobesturing of lijnbesturing) bestond. Een vrij vliegend model kan een zwever zijn. Die moet zo lang mogelijk in de lucht blijven, maar zal uiteindelijk moeten landen. Om de vlucht lang te laten duren kun je een zwever van een toren of helling gooien of hem met een hoogtestartlijn eerst als een vlieger optrekken en op het hoogste punt ontkoppelen. Je kunt het model ook van een aandrijving voorzien. Dat kan inderdaad een rubbermotor zijn (opgedraaide elastiek), maar ook een brandstof of electromotor, of zelfs motoren die worden aangedreven door samengeperste lucht of koolzuurgas. Een gemotoriseerd model kan de hele vlucht aangedreven worden (tot de motor stopt) of alleen in het begin kort om hem op hoogte te brengen waarna hij verder zweeft.
Ik vind het wel belangrijk, om teleurstelling te voorkomen, dat wij niet te hoge verwachtingen moeten wekken. Als je een goed vliegend model wilt moet je daar wel wat voor doen, al hoeft het model op zich niet veel te kosten. Een goede hoogtestart zwever waarmee je uiteindelijk vluchten van enkele minuten per keer kunt maken hoeft niet meer dan 10-20 euro te kosten (heren collega's: dat is als je een klassieke A2 bouwt zonder koolstof versterkingen, high-tech bekleding en zonder ingewikkelde zwaaihaken etc. Hij hoeft (nog) niet mee te doen aan wedstrijden!). Een goed vliegend model bouw je meestal echter niet de eerste keer, elk model wordt meestal beter. Ook er zo mee vliegen dat hij minuten in de lucht blijft gaat niet de eerste keer. Het beste wat je kunt doen is proberen uit te vinden of er in de buurt een modelvliegclub is die zich ook met vrije vlucht bezig houdt. Over wat op dat gebied in Belgie te krijgen is weet ik helaas niets. Ik woon in het Noorden van Nederland, tussen Groningen en Assen. Ik ben lid van de twee dichtstbijzijnde vrije vlucht clubs. De ene, in Zwolle is 100km bij mij vandaan en de andere, in Enschede, is 125 km bij mij vandaan!
Er zijn ontzettend veel soorten vrije vlucht. Je kunt inderdaad voor 10 euro een model kopen, maar daar moet je ook weer niet te veel van verwachten. Je kunt kant en klare schuimmodellen met rubberaandrijving krijgen. Ik kan ze nooit weerstaan, maar het is mij nog niet gelukt die langer dan 20-25 seconden te laten vliegen, zelfs met goed rubber. Wat bijgeleverd wordt stelt meestal niets voor. Kant en klare schuimmodelletjes met een electromotortje (bijvoorbeeld bij Conrad verkrijgbaar) presteren na wat afstel werk (als je het goed doet) verbazend goed. vluchten van een minuut of meer zijn (bij windstil weer!!!) wel de norm. Als je iets anders wilt zul je het zelf moeten bouwen. Voor 10 euro is er niet veel aan bouwdoosjes te krijgen. Dan betaal je voor een eenvoudig model al gauw 25 euro of meer. Het materiaal in zo'n doosjes is meestal niet meer dan enkele euro's waard, maar je moet ook een tekening hebben, en je moet de materialen vaak in grotere hoeveelheden kopen dan je voor één model nodig hebt.
De moraal: zoek een club op, of in ieder geval mensen met bouw- en vliegervaring die je kunnen helpen.