Joost.
In de verkeersvliegerij worden apparaten die gebaseerd zijn op dit principe, al ruim 40 jaar gebruikt voor de navigatie. Ik meen ook in onderzeeërs, maar weet dat niet zeker.
Door het meten van een versnelling krijg je na integratie de snelheid en daarna afgelegde weg. Door het ding vooraf te vertellen waar je start houdt hij dus zijn positie bij, het werkt ongelofelijk nauwkeurig. De resterende onnauwkeurigheid (accumulatief met de tijd) wordt gecorrigeerd aan de hand van navigatie-bakens en tegenwoordig GPS.
Door de resulterende snelheids en richtingswaarden te vergelijken met de data die door het vliegtuig zélf gemeten wordt zoals voorwaartse (lucht) snelheid kun je zelfs een zeer accurate windsnelheid (op die hoogte) berekenen.
Wat je nodig hebt is een stabiel platform wat erg scherp horizontaal gehouden moet worden (met gyro's) en daarop staan de versnellingsmeters.
Gebeurde dat vroeger met klassieke gyro's, tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van Laser(ring)gyro's
Voor de nieuwsgieringen onder ons:
http://digilander.libero.it/andreatheone/irs.htm
Of een groep die iets aan het knutselen is voor een amateurraket:
http://psas.pdx.edu/psas/Current_project/INS/INS_Home.html
En deze is ook leuk:
http://www.electronic-engineering.ch/study/ins/ins.html#phys_math_bg
Of koekel zelf met
Inertial Reference system of
inertial Navigation system.
Om dat het systeem voor het autootje niet beschreven staat, ga ik er van uit dat er alléén accelerometers in zitten. Door gehobbel etc zal het echter snel fouten gaan vertonen, die je dan (vandaar die mededeling)moet wegwerken door hem regelmatig te resetten naar "0".
Maar voor korte metingen met een niet al te grote nauwkeurigheid kan het best wel werken in zo'n autootje.
Het verschil tussen vliegende modellen en bvb auto's en boten (in een meertje) ís en blijft het verschil in "medium".
De vliegtuigen vliegen in een "medium", ofwel de lucht, die zelden stil staat ten opzichte van de aarde en dan krijg je twee verschillende snelheden. Het model is eigenlijk zélf alleen "geïnteresseerd" in de snelheid door die lucht heen, terwijl de bestuurder meer bezig is met de verplaatsing ten opzichte van de grond. Wat hij waarneemt is de SOM van beide snelheden, door onbegrip van dit principe worden er in de modelvliegerij doorlopend inschattings en beoordelingsfouten gemaakt.
Maar daar hebben we al ooit een felle duscussie over gehad....