Wanneer waterkoeling noodzakelijk?

Discussie in 'Bouwtips varende modellen' gestart door BusLink, 11 sep 2018.

 1. BusLink

  BusLink

  Lid geworden:
  11 sep 2018
  Berichten:
  1
  Locatie:
  utrecht
  Beste mensen,

  Als nieuweling in de afstandbestuurbare modelbouw went ik mij tot uw kennis.

  Ik ben samen met mijn zoontje begonnen met de bouw van een boot. Na lang samen zoeken en kijken wat wij leuk vonden hebben we gekozen voor een vosper MTB op een schaal van 1:32. Afgelopen zomer kwam het CNC pakket binnen en nu we richting de herfst gaan zijn we begonnen met de bouw.

  Hoewel ik in het verleden veel aan modelbouw heb gedaan en mij zelf redelijk handig vindt met elektronica en hout is het toch een nieuwe wereld.

  Nu bouwen we in een zeer rustig tempo waarbij mijn zoontje het tempo aangeeft. Dit geeft mij ook kans om vooruit in te lezen.

  Nu worstel ik met de motors, niet zozeer met de kracht maar met het soort. Er gaat gespeeld worden met de boot en wil dus een redelijk kindvriendelijk en onderhoudsarm uitrusting. Ik kom dan al snel op brushless outrunner motors. Als ik vervolgens de sites af ga om te vergelijken zie ik heel veel watergekoelde motors en componenten.

  We willen de Vosper uitrusten met 2 motors (ca. 100 watt per stuk) en deze gebruiken voor het sturen. Is het dan noodzakelijk/ verstandig om ook waterkoeling toe te voegen?

  Tips voor een kindvriendelijke uitrusting zijn altijd welkom.

  Alvast bedankt
   
 2. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  29.470
  Locatie:
  halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Wellicht staat e.e.a. in deze discussies
  Italeri Vosper MTB - RC, @Puffin
  1/35 Lend-lease Vosper

  Motoren gedragen zich niet als een simpele weerstand, niet volgens de wet van Ohm (I=U/R).
  Verre van zelfs, stroom stijgt (snel!) kwadratisch met spanning.

  Ter voorkoming van spam ...
  Conversaties versus profielposts
  PB = privé bericht, op dit forum heet het conversatie. Je start een conversatie met een gebruiker door te klikken op foto'tje of naam van de betreffende gebruiker, er opent een klein venstertje en daarin klik je op start een conversatie.
  Je kunt ook via profielposts communiceren, door op iemands gebruikerspagina te berichten te plaatsen, maar die berichten zijn openbaar op jouw @BusLink profielpagina, iedereen kan ze lezen, en meedoen.

  Notificaties/meldingen
  Voor privébericht/conversaties/discussies kent het forum een paar handige opties zodat je o.a. antwoorden in discussie niet meer over het hoofd ziet. Je kunt een e-mail notificatie en/of een scherm-melding krijgen bij ontvangst van een reactie/privébericht/conversatie/post. Dit kan ook bij aantal andere forum-gebeurtenissen, zoals reacties in een discussie waarop je geabonneerd bent. Erg handig, je ziet niets meer over het hoofd :)

  E.e.a. is in te stellen door rechtsboven op je gebruikersnaam te klikken, daar zijn de diverse instellingen, ietwat onhandig, verdeeld over
   
  Laatst bewerkt: 12 sep 2018
 3. setsunakaede

  setsunakaede

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  2.502
  Locatie:
  Zoetermeer
  Ik zou niet zo snel gaan voor sturen met alleen de motoren, mijn ervaring is dat het heel vervelend vaart met een snelle boot als een MTB. (mijn ervaring was dan wel met een NQD speelspeedboot) Als je een bocht wil maken moet één van de motoren héél veel afremmen - zeg maar gewoon uit - om iets te maken dat op een bocht lijkt, en dan valt je boot best wel een beetje stil in de bochten. Erg teleurstellend vaargedrag, en voor mij ook de reden om op een gegeven moment de hele electronica er uit te slopen en toch een normaal roer (en regelaars) te plaatsen. Daarna was het een stuk beter.

  Je kan m.i. beter stevige roeren monteren die tegen een stootje kunnen en lomp vast in de boot zitten, dat voorkomt teleurstellingen aan de waterkant.

  En wat betreft waterkoeling: Dat hoeft met buitenlopers niet zo heel erg, maar als ze er van voorzien zijn kan je het aanleggen. Jan (Pompebled) heeft in het speedboten deel keer op keer een drukloos systeem beschreven, als je dat goed aanlegt heb je er ook geen omkijken naar. Even laten leeglopen na het varen en klaar.
   
  Laatst bewerkt: 24 sep 2018
 4. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.737
  Locatie:
  Betuwe
  Buslink, ik heb de 1:35 Vosper van Puffin overgenomen.
  3 BL-motoren, 1.500 KV, 58W 3 x 25mm messing Raboesch schroeven.
  Koeling bij deze motoren niet nodig, snelheid genoeg. Hangt uiteraard ook samen met de grootte en de spoed van de schroeven.
  1:35 in plastic is natuurlijk iets anders dan 1:32 in hout (??) maar qua afmetingen scheelt het niet veel.

  Besturing met alleen motoren raad ik af.
  Als je alleen wilt sturen met "binnenbocht motor uit, buitenbochtmotor vol vooruit" is dat zeer indirect. Onvoldoende response met noodsituaties.
  Als je wilt sturen met "binnenbochtmotor achteruit, buitenbochtmotor vooruit" ben je ampere's overboord aan het pompen. Bovendien zal de binnenbochtschroef waarschijnlijk zwaar gaan caviteren, waardoor het nuttig effect van die schroef vrijwel nihil is.

  Advies: bouw er "gewoon" twee roertjes onder. Niet, zoals bij het echte schip, achter de romp, maar er inderdaad onder. (minder kwetsbaar)
  Ja, dat is een consessie aan de schaalnauwkeurigheid, maar het maakt het model een stuk beter bestuurbaar.
  En omdat je zoon er mee wil gaan varen zal het model echt goed moeten kunnen reageren.

  Voor het vaarbeeld: zie mijn youtube-kanaal:
  (En ja, ze vaart te snel!!)
   
 5. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  29.470
  Locatie:
  halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Laatst bewerkt: 25 sep 2018
 6. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.737
  Locatie:
  Betuwe
  Haha... nu ben ik in de val getrapt... Dank, Ron!
   

Deel Deze Pagina