Waterdichte hoofdschakelaar

Wie o wie weet waar ik een WATERDICHTE hoofdschakelaar kan krijgen.

Ik zoek me suf in diverse catalogussen maar nergens tot op heden een schakelaar gevonden die waterdicht is en buiten op de boot kan worden gemonteerd om mijn gehele schakelingen van stroom te vorzien.

Ze zijn er wel, maar waar..........

Net zoals een waterdichte LED-volt display........ik weet dat ze er zijn........
 
is dit voor een speedboot of voor een ander schip??

voor een ander schip zou je natuurlijk een degelijke schakelaar onder dek kunnen bouwen en deze bedienen met een stang/hevel oid die boven deks een ontluchter oid is zodat deze niet opvalt.... en dit is gemakkelijker waterdicht te maken en een stuk kleiner dan een waterdichte schakelaar.....
 
Nee het is voor een voerboot.
De schakelaar zal op een makkelijk te bereiken plek moeten zitten en helaas zitten er op een voerboot weinig verborgen plekjes,,,,,,,,,,,,

@NPS : Gelukkig wel wat bruikbare gezien bij Conrad idd. Maar de schakelaar met zo'n sliconen kapje erover heb ik nog nergens kunnen vinden. (Dat zijn de schakelaars die verder gaan dan "spatwaterdicht")
 
Voor een voerboot zou ik gewoon 2 goudstekkers in de romp verlijmen en een lus maken zoals ze in de speedboten gebruiken.

Geheid waterdicht en tegen de tijd dat je die te zwaar belast fikt je boot waarschijnlijk al af , waar je met schakelaars wel op moet letten of ze wel genoeg ampere's aan kunnen ;-)
 
Accuconnector kan lastig zijn in een boot , een mogelijkheid om dat van buitenaf te kunnen is dan makkelijker.

Ik zou voor deze toepassing in ieder geval geen schakelaar gebruiken , gewoon 2 setjes goudstekkers zijn veeeeeeel betrouwbaarder.

Staat zo lullig een stilvallende boot midden op je visplas vanwege een slecht contactje in de schakelaar ;-)
 
Ik kreeg laatste te tip te werken met een magneetschakelaar. Relais onder dek, magneetje erop. Geen lekkage op deze wijze.
 
Precies, werkt perfect en volledig waterdicht.
Met twee Reedcontacten kun je een relais aansturen wat je hoofdstroom kring verbreekt.
In m'n Smit Kamara heb ik een 30A relais zitten wat daar voor zorg draagt.
Je moet alleen zorgen dat je niet je magneetje verliest ;)
 
Idd perfecte oplossing: Magneet schakelaar........nooit aangedacht. Heeft iemand nog meer internet adressen voor magneetschakelaars ?????

@ ron van sommeren: Ik heb nog niet berekend wat de stroom is die over de schakelaar gaat lopen. Maar batterij is 6v/12Ah............. en de schakelaar moet de toevoer naar print gaan schakelen.

Maar vervolg vraag op ditte:
Hoe een goede oplossing te maken om de accu te laden? Zijn er ergens (spat)waterdichte oplossingen om de lader aan de (vaste) accu te koppelen? Zal zeker bij een duikboot een vereiste zijn?
 
beste is batterijen te laden in een niet afgesloten ruimte(warmte)
zeker nooit een loodbatterij laden in een gesloten ruimte
 
schakelaar

in de catalogus of webshop van Conrad.nl

de webshop zoekt wel wat lastig vindf ik, maar ze hebben veel... heel veel.
 
... Ik heb nog niet berekend wat de stroom is die over de schakelaar gaat lopen. Maar batterij is 6v/12Ah ...
Maximale accu-stroom die kan gaan lopen wordt bepaald door accuspanning, Kv constante van de motor, reductie/gearing/vertraging en de schroef. Regelaar en accu-capaciteit (in Ah, 'liter') hebben geen invloed op de maximale stroom. zolang capaciteit niet te klein is gekozen want dan wordt accu te zwaar belast waardoor de klemspanning daalt t.g.v.spanningsverlies in de accu.
 
Idd perfecte oplossing: Magneet schakelaar........nooit aangedacht. Heeft iemand nog meer internet adressen voor magneetschakelaars ?????

Lex verkuijl (op dit forum) verkoopt ze. Hij is sub-specialist (specialist in submarines dus). Kijk even in een post van hem, en je hebt het internetadres van zijn toko. En anders kun je hem een PB sturen.

Hoe een goede oplossing te maken om de accu te laden? Zijn er ergens (spat)waterdichte oplossingen om de lader aan de (vaste) accu te koppelen? Zal zeker bij een duikboot een vereiste zijn?

Vrijwel alle model-subs hebben een romp uit twee delen: voor en achter. Die twee delen worden gekoppeld middels een bajonetsluiting.
Als de accu's geladen moeten worden draaien ze de twee delen uit elkaar en dan komt de WTC (Water Tight Container) tevoorschijn. In die WTC zitten de accu's. En die gaan er echt uit alvorens te laden...

Accu's laden in een afgesloten schip is NIET handig. Accu's worden warmer (bij overlading zelfs heet) en dat wil je niet hebben in een afgesloten model.
Kortom: zorg ervoor dat je accu's UIT je model zijn tijdens het laden of dat op z'n minst je boot "open" staat.
Dit laatste ook om eventueel vocht in de boot (lekwater en/of condenswater) na het varen uit te laten dampen.
 
Accu's laden in een afgesloten schip is NIET handig. Accu's worden warmer (bij overlading zelfs heet) en dat wil je niet hebben in een afgesloten model.

Bedankt voor je reactie Roel........ Er ging een wereld voor mij open toen ik de verhalen over Sub bouw las.
Idd is het logisch accu's te laden in de vrije lucht. Ik heb ooit (vroeger) een tijd professioneel gevaren en toen moesten we ook de accubakken luchten tijdens het laden........
Maar ik zal je de kost geven hoeveel pre-fab gekochte boot modellen een VASTE accu hebben, die ergens in de romp vast gelijmd of gebeugeld zitten.
Ik ben weer een stap verder in verbeteren van de voerboot.........Dank jullie wel.
 
Back
Top