Welke draad voor tuigage

Momenteel ben ik bezig met de bouw van de Bismarck schaal 1:350 en het einde komt in zicht.
Maar nu moet ik nog draad/touw bestellen voor de tuigage.
Probleem is alleen dat ik geen flauw idee welke dikte ik moet hebben.
Er is hier vast wel iemand die het antwoord voor me heeft.
Waarvoor bij voorbaat mijn dank.
 
Ik voel met je mee Rene, ik ben bezig met de Bismarck op 1/200 en weet me al (bijna) geen raad.

Er wordt wel eens EZ-Line van Berkshire Junction aanbevolen. Zeer dun (in 2 diktes en vele kleuren verkrijgbaar) en enorm elastisch.

Maar tot nu toe heb ik dat in de Europese Unie nog niet kunnen vinden, en als jet het wil bestellen op Amazon.ca, moet je haast een verachting voor geld hebben vanwege de torenhoge verzendkosten.

Specialisten gebruiken echter uitgerokken "sprue". Je houdt een vlammetje op korte afstand onder een restje gietraam van je model en draait het rond zodat het gelijkmatig opwarmt. Begint het te smelten, dan trek je beide uiteinden uiteen. Daartussen ontstaat nu een draad, in dikte afhankelijk van de lengte van je armen. Deze draden zijn dus hetzelfde materiaal als je model en kunnen met een weinig Tamiya extra thin cement verlijmd worden.
Ik zag laatst een you-tube filmpje waarbij de demonstrateur het uiteinde van een stukje gietraam in brand stak, het dan op een glasplaat dipte en trok tot hij een eind draag van gewenste dikte bekwam.

Probeer het maar eens, we zien de resultaten ervan graag op het forum. :)
 
Hm, dat met die sprue zal ik eens proberen, ik heb genoeg restmateriaal.
Al zou ik persoonlijk liever 'echt' touw willen hebben.
Maar ook weer niet ten koste van alles. Het moet wel leuk blijven.
Het grootste punt is dat ik geen idee heb van welke dikte het meest past bij een schaal van 1:350
 
René, Zal morgen even kijken hoe dik mijn zwarte gevochten dyneema vislijn is. Dan kom ik er wel op terug. Een 32 mm dikke staaldraad zou op schaal 0,1 mm moeten zijn. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Misschien ongebruikelijk, maar ik gebruikte vroeger voor vliegtuigen van 1:144......haar. Haar is stevig en superdun (op schaal). Al hey andere, ook sprue, was te dik of te kwetsbaar. Dus zoek een vrouw met de juiste kleur, haarlengte en haardikte en vraag of je er een paar los mag trekken.
 
Misschien ongebruikelijk, maar ik gebruikte vroeger voor vliegtuigen van 1:144......haar. Haar is stevig en superdun (op schaal). Al hey andere, ook sprue, was te dik of te kwetsbaar. Dus zoek een vrouw met de juiste kleur, haarlengte en haardikte en vraag of je er een paar los mag trekken.

En of het de juiste dikte is: een haar is ca 0,06 mm x 350 = ca 20 mm dikte in het echie.
 
René, Zal morgen even kijken hoe dik mijn zwarte gevochten dyneema vislijn is. Dan kom ik er wel op terug. Een 32 mm dikke staaldraad zou op schaal 0,1 mm moeten zijn. Gr. Klaas.

Dank je, dan ga ik denk ik voor zwarte draad van 0,15 mm. Dat komt het dichtste bij.
 
De lijn die ik heb liggen is 0,32 mm, 4 strengs gevlochten dyneema. Er moet ook lijn van 0,1 mm te koop zijn. Kijk eens bij een hengelsportzaak of je daar iets van je gading vindt. Indertijd aan de waterkant iets gevonden dat gevlochten was en dat was wel uit elkaar te halen. Neem geen gewoon naaigaren want dat pluist. Je zou eventueel kunnen proberen het langs bijenwas te halen. Dan pluist het niet meer.
Marlow verkocht indertijd polyester bezetgaren (whipng twine) van 0,5 mm dik. De 3 strengen zijn goed te scheiden. Helaas heeft dat een witte kleur. Gebruik het wel als vlaggenlijn. Kijk maar wat het beste bij je model past. Gr. Klaas.
 
Mijn spulletjes haal ik steeds minder bij de modelbouwwinkels, lijkt het wel.
En zo kwam ik bij een hengelsportwinkel terecht waar ik voor een paar euro een rol van heul veul meters van het dunste visdraad dat ze hadden kocht.
0,25 mm...

Zo dun dat het bijkans onmogelijk is om te knopen, maar met een druppeltje secondelijm zit het ook zo vast.
Naderhand is het gemakkelijk met een stift of verf in de juiste kleur te brengen.
 
Als je datzelfde spul bij een modelbouwwinkel had gekocht had je er vast een modelbouwprijs voor betaald en dan niet per klos maar per strekkende meter.
 
Dat weet ik wel zeker.
Gereedschap haal ik bijvoorbeeld op de markt.
Heb ik een heel tangensetje (4 stuks) voor de helft van de prijs van eentje in de winkel.

Waarschijnlijk China Export kwaliteit, maar dat is (vaak) goed genoeg voor ons doel.
 
Menno, Je leert al aardig uit de knopendoos te bouwen! Of zo je wilt, door een andere bril te kijken. Hoofdzaak is dat we plezier in onze hobby hebben en het resultaat ( tenminste voor ons) acceptabel is. In het verleden heb ik (o.a. van sloopmateriaal) ook motorregelaars gebouwd, maar dat loont nu niet meer. Wikkelden we 50 Volt relais om naar 5 Volt. Wel veel van geleerd trouwens. Gr. Klaas.
 
Op schaal 1 : 160, schaal N van de treinen, heb ik eens een rondvaartboot gemaakt. daar moest ook heel dun draad op. Ik maakte dat van messingdraad op een spoel van een oude transformator. Dat is heel dun, haar dik, en heel sterk. Secondenlijm deed de rest. Als je touw gaat gebruiken kijk dan of het niet synthetisch is. Dan kun je het "lijmwateren" zodat het niet gaat pluizen en stof aan gaat trekken.
constant
 
upload_2023-5-28_13-6-32.jpeg


Hierbij de rondvaartboot Isabelle. Met de daar op gebruikte draden. Heel erg klein allemaal.
Constant
 
Back
Top