Welke F-14 werd gebruikt voor de film Top Gun?

Discussie in 'FullScale-Forum' gestart door jesse, 28 mei 2010.

 1. jesse

  jesse

  Lid geworden:
  25 jun 2006
  Berichten:
  1.153
  Locatie:
  Groot Ammers
  Naar aanleiding van een bouwdraadje van Timvaneert open ik een nieuw draadje opdat we zijn topic niet vervuilen.
  Er loopt een discussie over welk type F-14 nu precies gebruikt werdt voor de film Top Gun uit 1986 met Tom Cruise in de hoofdrol.

  Er zijn diverse goede bronnen die weten te melden dat de US Navy de F-14A's van het VF-51 Screaming Eagles Squadron ter beschikking stelde voor de film:

  en

  en

  Het gekke is dat de F-14A zogeheten "glove vanes" heeft en dat deze nergens in de film te zien zijn.
  Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat deze F-14 voor de film gebruikt zou zijn:
  [​IMG]
  Deze staat op het terrein van het Pima Air&Space Museum in Tucson, Arizona.
  Dit is echter een F-14D en deze versie is pas in 1991 in gebruik genomen.
  De mensen van het museum wisten echter met zekerheid te vertellen dat deze voor de film gebruikt is, hetgeen mij niet lijkt te kloppen.
  Of het bordje staat verkeerd of die kerel van het museum had een zonnesteek (kan ik me voorstellen wanneer het om 10 uur 's ochtends al 40 graden is)

  Ook zou ik wel eens willen weten op er goede afbeeldingen zijn van het fictieve kleurenschema waarin de F-14's voor de film geschilderd waren, misschien dat mensen die zich bezig houden met movie "props" daar achter kunnen komen of me in de juiste richting kunnen wijzen.

  Als je iets weet dat ik niet weet (lijkt me aannemelijk) dan hoor ik het graag.

  Groetjes, Jesse.
   
  Laatst bewerkt: 28 mei 2010
 2. PH-TVS

  PH-TVS verslagschrijvers

  Lid geworden:
  20 dec 2008
  Berichten:
  1.115
  Locatie:
  Lemmer
  [​IMG]

  F-14D
  . Dit was een gemodificeerde F-14A of een vanaf 1988 geheel nieuw geproduceerd toestel uitgerust met:

  • F110-GE-400 motoren
  • Een nieuw radar en avionica systeem
  De F-14D systeembediening was zodanig geautomatiseerd dat de werklast tijdens de vlucht en tijdens een luchtgevecht voor de bemanning aanzienlijk was teruggebracht. Ook waren modificaties aangebracht aan radar, airframe, alle electronic countermeasure systemen, het wapencontrole paneel, het pilot air combat maneuvering paneel en het emergency jettison paneel waardoor het inspelen op offensieve of defensieve taken binnen enkele seconden kon plaatsvinden. De nieuwe AN/APG 71 radar verving de AN/AWG-9 radar van de F-14A/B. Vervanging van de analoge AN/AWG-9 hardware door digitale hardware betekende een grote winst bij het gebruik van de signaal en dataprocessor, het digitale display, de centraal aangestuurde ontvangers en de antenneconfiguratie. Dit leverde een zeer grote gewicht en ruimtebesparing op. Ook werd het door de marine ontwikkelde Infrared Search Track System (IRSTS) - waarmee detectie van subsone en supersonische doelen op lange afstand plaatsvindt – aangepast aan en geïntegreerd met het USAF Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS) waardoor een absoluut veilige en storingsvrije data en voice communicatie mogelijk werd.


  BRON: Grumman F-14 Tomcat - Wikipedia


  Fouten in Top Gun


  De film is berucht om haar vele fouten. Raketten die meerdere keren afgeschoten worden, niet bestaande vliegtuigen, verkeerd gebruik van militaire terminologie en het overtreden van de wetten der natuurkunde om slechts een aantal te noemen. Dit alles ondanks het feit dat er militaire adviseurs aan de film hebben meegewerkt. De filmstudio ging echter voor het grote publiek en besloot enkele concessies te doen.


  BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Top_Gun  Groet,
  Theo
   
  Laatst bewerkt: 28 mei 2010
 3. jesse

  jesse

  Lid geworden:
  25 jun 2006
  Berichten:
  1.153
  Locatie:
  Groot Ammers
  Zoals ik al zei kan de F-14D niet gebruikt zijn voor de film Top Gun aangezien de film van 1986 is en pas in 1990 de eerste F-14D geleverd werd.

  Ik weet inderdaad dat er erg veel fouten in de film zitten maar daar gaat het me nu niet om, er zijn ontzettend veel (vliegtuig) films die bomvol fouten zitten.
   
 4. jesse

  jesse

  Lid geworden:
  25 jun 2006
  Berichten:
  1.153
  Locatie:
  Groot Ammers
  Zo, dat is (veel te) lang geleden dat ik op dit mooie forum actief was zeg.

  Tijdens een zoektocht op google kwam in dit topic terecht dat ik, tot mijn verbazing, zelf gestart heb.

  Na lange tijd wilde ik eindelijk weer eens wat met modelbouw gaan doen, in 1e instantie wat ik in mijn jeugd heel veel gedaan heb, plastic modelbouw.
  Toen was het veelal kliederen maar dat stadium ben ik inmiddels ruim voorbij.

  Het was al heel lang een wens om de F14/a te maken in de kleurstelling uit de film top gun en daar ga ik nu toch maar eens werk van maken.

  Dus, eerst maar eens een hoop research doen, welke kit te kopen, welke schaal en veel beeldmateriaal verzamelen van het origineel.

  Als er nog iemand zinvolle aanvullingen heeft mbt de openingspost dan hoor ik het heel graag.

  Een theorie die me net nog te binnen schiet: de F14/d die op het terrein van het Pima Air & Space museum staat, waarvan gezegd word dat dat het toestel is dat gebruikt is in de film zou natuurlijk van oorsprong een F14/a kunnen zijn die later omgebouwd is.
   
  AHoogendijk vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina