Welke koppelingen moet ik gebruiken voor aandrijving SS Minerva?

Discussie in 'Bouwtips varende modellen' gestart door Minerva01, 10 jul 2019.

 1. Minerva01

  Minerva01

  Lid geworden:
  23 jun 2019
  Berichten:
  5
  Locatie:
  Haarlem
  Beste forumleden,

  nvm-1014032-havensleepboot-ss-minerva (3).jpg
  Ik heb een vraag, maar daar is wat inleiding voor nodig.

  Ik ben mij eens aan het buigen over de aandrijving van mijn nieuw te bouwen SS Minerva, circa 1.20 meter lang, maar met die Raboesch catalogus kom ik er niet helemaal uit. Ik bouw met een Krick Max Gear motor met een vertragingskast die leidt naar circa 2600 t/min, een motoras van 6 mm, een schroef van 75 mm die een as kan hebben van 4 mm die lekker kort is. (186 mm). Ik wilde eigenlijk een schroef van 80, maar die komen bij raboesh alleen met M5 heb ik begrepen en dan wordt mijn as weer langer. Zoals jullie inmiddels begrijpen, als beginneling op dit gebied wil ik gebruik maken van standaard elementen waar ik 'alleen wat inbussleutels en borgingsmiddel' bij moet gebruiken.

  Het motorplan ziet er alsvolgt uit:
  ScreenHunter 110.jpg
  Nou dacht ik van de motoras van 6 mm gelijk naar 4 mm te gaan met een vaste koppeling om daarna met een dubbele kruiskoppeling met siliconenslang nog wat 'asflexibiliteit' (of hoe noem je dat) in te bouwen. Maar hoe maak ik die vaste koppeling van M6->M4 nou vast aan die dubbele kruiskoppeling? Is daar een specifiek asje voor te vinden? Of zelf maken?

  Mochten jullie nog suggesties hebben om mijn setup te vereenvoudigen, ik hoor het graag. Ik dacht ook nog aan een veerkoppeling gelijk van 6 naar 4 mm, is dat de meest eenvoudige weg? Dat motor inbouwen is nieuw voor mij, dus alle opmerkingen over zijn welkom.

  Groet,

  Martijn
  Haarlem
   
 2. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.829
  Locatie:
  Oostvoorne
  Hallo Martijn, Kijk eens bij RC-point en neem daar een 4-4 en een 6-4 mm kruiskoppeling. Zet die twee met een stukje 4 mm as aan elkaar en dan ben je van je motoras op je schroefas. Let er wel op dat je de twee kruiskoppelingen goed tegen elkaar zet. De vorkjes van de twee delen moeten in elkaars verlengde liggen. Anders worden de koppelingen bij het buigen langer en korter. In principe hoeft er geen siliconenslang om. Hoop dat het zo duidelijk is.
  Gr. Klaas.
  https://www.rc-point.nl/index.php?action=page&group_id=10000257&lang=nl
   
 3. Minerva01

  Minerva01

  Lid geworden:
  23 jun 2019
  Berichten:
  5
  Locatie:
  Haarlem
  Dank Klaas, kan dat tussenasje gewoon rond 4 zijn of moet dat platgeslagen zijn of zo...gewoon een stuk as kopen en zagen neem ik aan...groet!!
   
 4. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.829
  Locatie:
  Oostvoorne
  Martijn, Om te voorkomen dat de koppeling gaat slippen kun je ter plaatse van de schroefjes een plat stukje aan de as vijlen. Stukje 4 mm ronde as zien op te snorren, of een paar lange 4 mm bouten.
  Je zou een as kunnen bestellen bij Banggood, maar dan moet je geen haast hebben.
  https://www.banggood.com/nl/Stainle....html?rmmds=myorder&ID=49351&cur_warehouse=CN
  Je kunt ook bij RC Point een 4 mm reserveas bestellen. Gaat waarschijnlijk in dezelfde envelop mee als de koppelingen en dan heb je hem over een paar dagen in huis.
  Met een beetje geluk blijft er dan een reserve as over. Kijk maar wat je het beste past. Kijk even bij de koppelingen op het tussenasje. Best kans dat de schroefjes 90 graden verdraaid uit komen. Maar dan keer je het 4-4 mm exemplaar om. Gaat wel wat worden denk ik. Gr. Klaas.
  https://www.rc-point.nl/index.php?i...n=article&group_id=20000345&aid=64973&lang=nl
   
 5. piet

  piet

  Lid geworden:
  29 jul 2004
  Berichten:
  954
  Locatie:
  zaandijk
  Martijn, bij Display in de Herenstraat in Haarlem heeft ook koppelingen van Raboesch.
  en ook wel andere onderdelen.
  groet Piet
   

Deel Deze Pagina