Welke server voeding

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door bosreus, 27 dec 2020.

  1. bosreus

    bosreus

    Lid geworden:
    19 okt 2003
    Berichten:
    1.563
    Locatie:
    de Kempen
    Ik heb 2x een lader de ISDT Q6 en hier wil ik een geschikte server voeding voor aanschaffen. Het gaat om 6S lipo's met max 7A laden. Nu zijn er server voedingen die 24V afgeven, maar dit is te laag voor 6S.
    Welke voedingen komen in aanmerking hiervoor en waar te koop.
    Hans
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Veruit de meeste laders hebben een "boost" schakeling die de voedingsspanning omhoog brengt naar de gewenste spanning voor de accu. Zo kan je een 6S accu zelfs uit een 12V voeding laden. De stroom wordt dan meestal wel enigszins beperkt om binnen het maximale laadvermogen van de lader te blijven.
    Een volle 6S accu is 25,2V dus moet de 12 Voeding ruim 2x zo hoog worden gemaakt door de boost schakeling. Het vermogen blijft altijd het zelfde dus als je een 25V accu met 7A wilt laden zal het maximale vermogen (7A x 25V) 175Watt zijn. De 12V voeding zal die 175W dus ook moeten leveren. Zelfs iets meer want de boost schakeling zal ook wat verlies geven. Je mag er dus gerust van uit gaan dat de 12V voeding 240W zal moeten kunnen leveren. Als je dat na rekent kom je op 20A wat de 12V voeding zal moeten kunnen leveren.
    De meeste server voedingen zullen dit vrij makkelijk kunnen. Sommige server voedingen kan je iets omhoog draaien. Het hangt van heel veel factoren af hoeveel maar het is mij wel eens gelukt om een server voeding tot 14V op te schroeven. Dat lijkt niet veel maar alle beetjes helpen. Bij 14V is de stroom die de voeding moet kunnen leveren nog "maar" 17,5A.
    Er zijn ook laders die 18V of meer nodig hebben om 6S accu's met dit soort stromen te kunnen laden. Uit een 12V voeding kunnen ze een 6S accu wel laden maar dan zal de stroom beperkt zijn tot maximaal 5A of zo iets. Hoe dat met jouw lader zit zal je in de gebruiksaanwijzing moeten kunnen vinden. Als jij een 24V server voeding hebt zal eigenlijk elke lader daar zonder problemen een 6S accu mee kunnen laden. Hoewel.. er zijn ook laders die maar maximaal 18V als voeding mogen hebben. Lees het dus eens goed na in de gebruiksaanwijzing.
    Succes.
     
    Stoompomp vindt dit leuk.
  3. r3wd

    r3wd

    Lid geworden:
    9 okt 2020
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Tilburg
    Ik heb zelf een paar HP DPS800GB's liggen, dat is de 12V/1000W-variant. Het is een voeding van Delta Electronics die door vele merken gebruikt wordt.

    Op zich is het geen rocket science om ze in serie te zetten en zo op 24 tot 26V uit te komen. Je kunt ze namelijk inderdaad iets omhoog draaien tot ~13,4V.

    Maar let op, de aarde is verbonden aan de behuizing en aan de min-aansluiting van de voeding. Ga je ze dus in serie zetten dan komt er 12V op de min/de aarde van de tweede voeding te staan.

    Oplossen is eenvoudig, de min is verbonden met de behuizing/aarde door de vier schroefjes waarmee de print in de behuizing zit.

    Schroef de print van de tweede voeding eruit, vijl het opstaande kraagje van de montagebusjes af en lijm iets van stevige kunststof isolatie boven en onderop de print zodat deze geen contact meer maakt met de bus. Ook het schroefje mag dus geen contact maken met de bovenkant vd print. (4x)

    De behuizing van de tweede voeding hangt nog steeds aan de aardaansluiting dus mocht er onverhoopt iets mis gaan dan heb je die beveiliging nog steeds.

    Voor 30 a 40 euro ben je dan klaar.

    Leesvoer: https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/DPS-800GB A Server sypply/DPS-800GB A PSU eng.htm
     
  4. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.992
    Locatie:
    Rosmalen
  5. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    1.524
    Locatie:
    Emmen
    Staat op dit forum.een 24v 47a te koop voor 50.euro
     
  6. bosreus

    bosreus

    Lid geworden:
    19 okt 2003
    Berichten:
    1.563
    Locatie:
    de Kempen
    Mijn lader kan die 24V niet "opkrikken" zodat ik 6S kan laden , dan kom ik een enkele Volt tekort.
     
  7. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    1.524
    Locatie:
    Emmen
    Ik vind onder de q6 de pro en de nano uitvoering. Welke heb je?

    Ik denk dat de goedkoopste optie dan een andere lader is..

    Mijn lader is 1344 watt. Wil ik dat maximaal benutten moet ik ook een 48v voeding gebruiken. Heb er 24v 55 watt voeding op.

    Laad probleemloos 6x 6s lipo's parallel op 6.5 ampere
     
  8. bosreus

    bosreus

    Lid geworden:
    19 okt 2003
    Berichten:
    1.563
    Locatie:
    de Kempen
    Ik heb de PRO uitvoering.
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Volgens de gebruiksaanwijzing kan deze lader laden met een maximale stroom van 14A en/of een maximaal laadvermogen van 300W.
    De voedingsspanning moet minimaal 7V zijn en mag maximaal 30V zijn. Een ruim spanningsbereik dus.
    Helaas wordt er nergens aangegeven wat de maximale stroom mag zijn die uit de voeding wordt getrokken. Als je een accu wilt laden met een laadvermogen van 300W zal de lader meer dan die 300W uit de voeding trekken. Stel dat het ingangsvermogen 20% meer is dan wat de lader levert dan zal er dus 360W uit de voeding worden getrokken. Bij een voeding van 7V is dat maar liefst ruim 51A. Dat is bepaald niet weinig om niet te zeggen erg veel. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit zo veel mag zijn, maar er wordt nergens opgegeven hoeveel het mag zijn.

    Jij wilt een 6S LiPo laden met maximaal 7A. Je zal dan bij een voedingsspanning van 12V op een ingangsstroom van om en na bij 20A uitkomen zoals ik al eerder heb voorgerekend. Vermoedelijk zal dit geen probleem opleveren en zal je de de lader uit één enkele 12V server voeding kunnen voeden.
    Het is aan te raden om te kijken of je de voeding kunt "opschroeven" naar een hogere spanning. Hoe hoger hoe beter maar je kan te ver gaan. Als je de spanning te hoog opschroeft zal de overspanningsbeveiliging van de voeding ingrijpen en de voeding uitschakelen. Als dat gebeurt moet je de voeding uitschakelen, de spanningsinstelling iets terug draaien en de voeding weer aanzetten. Dat uit en weer aanzetten is nodig om te overspanningsbeveiliging te resetten.
    Je hebt de voeding nu op de maximale spanning die hij kan leveren ingesteld waardoor de stroom (iets) minder zal worden om hetzelfde vermogen te kunnen leveren. Voor de voeding zal het niet zo'n probleem zijn maar voor de lader kan dat wel uitmaken!
    Succes.
     
  10. bosreus

    bosreus

    Lid geworden:
    19 okt 2003
    Berichten:
    1.563
    Locatie:
    de Kempen
    Als de voedingsspanning 7V is kan ik er een 1S mee laden, met 7V kan ik absoluut geen 6S laden. Er zit geen elektronica in die de voedingsspanning kan opvijzelen zodat ik een 6S kan laden
    Dan moet de spanning 30V zijn.
     
  11. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    10.980
    Locatie:
    Nootdorp
    Je hebt gewoon een 12 volt voeding nodig die 40 amp kan leveren. Daarmee kun je prima je 6 cellen lipo`s laden. Geen zorgen over het voltage van je accu, je lader regelt dat.
     
  12. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Zoals Rhelie ook al schrijft in die lader zit echt wel een boost schakeling die de voedingsspanning omhoog brengt om een accu te laden. Dat je met een 7V voeding een 6S kan laden betwijfel ik ook omdat dan de stromen uit de voeding wel heel erg hoog worden.

    Ik ben wat verder gaan zoeken en heb het één en ander gevonden.
    Zo vond ik HIER een waarschuwing dat de ingangsstroom, de stroom die uit de voeding wordt getrokken, voor deze laders maximaal 15A is. Een 12V voeding die 40A kan leveren kan het vermogen wel leveren maar de lader kan dat niet binnen krijgen. Door die vrij lage 15A ingangsstroom zal een 12V voeding ook nooit meer dan 15A hoeven te leveren. Dat is een vrij lage waarde en gooit hier wel een beetje roet in het eten.

    Het vermogen dat met een 12V voeding maximaal de lader in gaat is dus 12V x 15A = 180W. Dat is heel ver beneden het maximale uitgangsvermogen van 300W!
    In de lader zullen er ook nog verliezen zijn dus het uitgangsvermogen zal waarschijnlijk niet meer dan 150W zijn als je de lader met 12V voedt.
    Ga je dan een 6S accu laden dan zal de laadstroom beperkt zijn tot niet meer dan 150W / 25,2V = 5,9A. Ook hier zullen de nodige verliezen optreden dus je zal heel blij mogen zijn als je een 6S accu met 4A kunt laden uit een 12V voeding. Het is mogelijk dat het zelfs niet meer dan pakweg 3A zal zijn.
    Hoewel het bij lange na niet de opgegeven maximale 14A en/of 300W is, een 6S LiPo laden uit een 12V voeding is met deze lader wel degelijk mogelijk!

    Is een 24V voeding beter? Ja natuurlijk, je kan de mogelijkheden van de lader veel beter gebruiken en je kan de accu sneller laden. Bij voorkeur dus een 24V, of zelfs 30V, voeding gebruiken.
    Bij 24V voeding is het maximale ingangsvermogen 24V x 15A = 360W. Als je daar de altijd aanwezige verliezen aftrekt kom je aan om en nabij de 300W uitgangsvermogen.

    Het is jammer dat de fabrikanten kopers "lokken" met allerlei mooie en hoge getallen maar nooit echt goed uitleggen hoe die getallen tot stand komen. Ook het feit dat er maar heel weinig fabrikanten zijn die opgeven wat de maximale stroom die de lader in gaat mag zijn is heel erg jammer. In dit geval is juist dat de enorm beperkende factor.
    Al die getallen zullen dus vrijwel nooit allemaal tegelijk waar kunnen zijn.
    Ja de lader kan gevoed worden uit 7V. Het ingangsvermogen zal dan slechts 7V x 15A = 105W zijn. Je zal dus nooit meer dan 105W uit de lader kunnen halen, ook al wordt er 300W opgegeven.
    Ja je kan een 6S 5000mAh LiPo accu laden als de voedingsspanning "maar" 12V is. De laadstroom zal echter behoorlijk beperkt zijn om te voorkomen dat de ingangsstroom te hoog wordt.
    Ja je kan een 6S 5000mAh LiPo accu laden als de voedingsspanning 24V is. De laadstroom zal echter nooit de opgegeven maximale 14A kunnen zijn omdat dan het uitgangsvermogen 352W is wat meer is dan de maximale 300W die opgegeven wordt.
    En er zijn nog meer beperkingen te bedenken.
     
  13. Rick NL

    Rick NL The First Aviators

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    3.568
    Locatie:
    Gouda
    Ik heb 2 verschillende ISDT laders en die doen echt wat er gespecificeerd wordt. En met een erg hoog elektrisch rendement.

    Alleen staan in de informatie op de websites van handelaren én op de voorpagina's van de leverancier slechts de hoofdlijnen.
    Wanneer je de volledige 'bijsluiter' leest zie je ook de beperkingen, waarbij opvalt dat niet alle maximale eigenschappen tegelijk gehaald kunnen worden.
    Net zoals een auto bij voorbeeld die op topsnelheid ook niet de draaicirkel heeft die hij bij lage snelheden haalt.

    Zeker voor een beginner is het soms moeilijk de weg te vinden in alle eigenschappen van complexe elektronica, laat staan als je zoals velen de handleiding niet of nauwelijks leest.
     
  14. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Dat is maar al te waar. Maar wat er in de gebruiksaanwijzing staat is niet altijd even begrijpelijk geschreven, ook niet voor de "deskundigen".
     
  15. JPV

    JPV

    Lid geworden:
    21 mei 2009
    Berichten:
    265
    Omgekeerd schijnt het ook zo te zijn dat je tijdens het rijden van de minimale draaicirkel de topsnelheid niet kunt halen :rofl:
     
    wim eon en Rick NL vinden dit leuk.
  16. bosreus

    bosreus

    Lid geworden:
    19 okt 2003
    Berichten:
    1.563
    Locatie:
    de Kempen
    Heb zojuist geprobeerd om een 6S lipo te laden terwijl de ingangsspanning 12V is, gaat niet lukken. Komt met een foutmelding.
     
  17. Rick NL

    Rick NL The First Aviators

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    3.568
    Locatie:
    Gouda
    Dat moet lukken als je voedingsspanning ook in de buurt van 12 volt blijft tijdens het starten van de lading.
    Wat voor foutmelding krijg je, laat eens aan foto zien van je opstelling, want óf de voeding of lader of accu of de bedrading is defect, óf je doet iets fout met de instellingen.

    De lader moet het zonder problemen kunnen. Echt waar.
     
  18. coen_l

    coen_l

    Lid geworden:
    27 dec 2014
    Berichten:
    531
    Locatie:
    Veldhoven
    Hier laad de Q6 Pro 6s zonder problemen met een 12v HP voeding. Lader ingesteld op 7A en komt tot 6,6A tijdens het laden. Wat heb je voor een voeding?

    Groet,
    Coen
     

    Bijgevoegde bestanden:

  19. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    1.524
    Locatie:
    Emmen
    Je kan ook een minimum spanning instellen. Om bijvoorbeeld je auto accu te sparen. Weet niet of dat bij jou het geval is
     
  20. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Zoals al opgemerkt zal de stroom die uit de voeding wordt getrokken beduidend hoger dan de laadstroom die je hebt ingesteld. Het is dus zeer goed mogelijk dat de stroom die uit de voeding wordt getrokken te hoog is voor de voeding. De voeding zal dan "instorten" waardoor de lader een te lage spanning krijgt. De beveiliging grijpt in, het laden stopt en er komt een foutmelding. Omdat het laden stopt wordt er veel minder stroom uit de voeding getrokken dus die komt weer terug naar de normale spanning en er lijkt niets aan de hand met de voeding.
    Ga die 6S accu eens laden met zeg 0,5A. Dat is erg laag maar dat zal zowel de lader als de voeding probleemloos moeten kunnen doen. Gaat dat goed dan kan je de laadstroom in stapjes verhogen tot het punt waarop het fout gaat. Dan weet je wat je voeding kan leveren dus wat je lader kan leveren.
     

Deel Deze Pagina