Welke soldeerbout ?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door niels, 10 aug 2008.

  1. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    De platte gebogene .

    Mvg Johan
     
  2. fabianvzwol

    fabianvzwol

    Lid geworden:
    26 jun 2006
    Berichten:
    3.451
    Locatie:
    Ulvenhout
  3. Arnout Janssen

    Arnout Janssen

    Lid geworden:
    30 dec 2003
    Berichten:
    534
    Locatie:
    Venlo
    Met een metaalwolhouder.
    ;)
     
  4. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Ja , die punt bedoel ik .

    En schoon hou ik de punt door hem over een natte spons te schuiven .
    [​IMG]

    Mvg Johan
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 7 dec 2015
  5. fabianvzwol

    fabianvzwol

    Lid geworden:
    26 jun 2006
    Berichten:
    3.451
    Locatie:
    Ulvenhout
    maar dan moet ik wel een kleinere hebben denk ik, want bij degene die ik net aangaf stond:
    Geschikt voor: Weller krachtige soldeerbout WSP 150

    Is de bijgeleverde punt ook gewoon goed te gebruiken voor het simpele soldeerwerk?
     
  6. Nard Cox

    Nard Cox Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 jan 2009
    Berichten:
    5.662
    Als ik zo vrij mag zijn : waarom niet?

    Ik heb er nu een van de Gamma van 50Watt en daarmee soldeer ik altijd 8 of 10AWG draden. Neem aan dat die 48 watt dan voldoende is ?
     
  7. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    De rechte kan je wel gebruiken maar de gebogene zijn handiger in gebruik .;)
    Hier zijn de gebogene voor de 40 watt bout.
    LOETSPITZEN,GEBOGEN,6.3MM (3ST.) Typ:0054003299 bei Mercateo günstig kaufen

    Een station of ook de pistool kunnen wel veel watt hebben maar die hebben geen dikke koperen punt waar de warmte in gespeichert kan worden.
    Ga je met een kleine punt aan een groter stuk wat gesoldeerd moet worden is in 2 sec de hitte weg .
    Je merk het ook wel dat de bout blijft plakken aan het werkstuk .

    Je bent dan niet aan het solderen maar aan het plakken.:D

    Heb voor een paar weken ook voor iemand een lipo gesoldeerd .
    Hatte een heel duure station van 80 watt maar kreeg de lipo niet gesoldeerd.

    Mvg Johan
     
  8. Nard Cox

    Nard Cox Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 jan 2009
    Berichten:
    5.662
    Ahh okay, thanks!

    Mijn Gamma bout heeft wel zo'n geboden platte kop en daarmee gaat het perfect. Bedankt voor de tip!
     
  9. xyz

    xyz

    Lid geworden:
    2 dec 2007
    Berichten:
    1.645
    Locatie:
    Eindhoven
    > Een station of ook de pistool kunnen wel veel watt hebben maar die
    > hebben geen dikke koperen punt waar de warmte in gespeichert kan
    worden

    Ik heb hier toch echt geen enkel probleem mee Ik heb de ERSA RDS80
    en soldeer motor draden zonder problemen en dat doe ik met een 3.2 mm
    Solder Irons, Baths & Accessories | Products | An ERSA soldering machine, soldering station or BGA rework system - best solutions for PCB manufacturing industries
    puntje. 4mm connectors soldeerpunt er op en 1 seconde later tin toe voegen. En perfect vloeien.

    En als je dan toch nog sneller wil
    http://www.ersa.com/art-0832gdlf-10-358-1818.html

    Dit werkt heerlijk : eve een voorbeeld dan :
    [​IMG]

    Dus geen soldeerstation voor motor draden, echt niet mee eens.

    Bart,
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 16 nov 2015
  10. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Er zijn ook stations met dikke soldeer stiften als deze Ersa .
    Daar kan je dan ook de dikkere draden mee doen .

    Maar de meeste stations zijn voor het printsolderen gemaakt .
    Heb er zelf ook een waar ik echt niet met een 4 mm goudstekker aan moet komen.

    Mvg Johan
     
  11. fabianvzwol

    fabianvzwol

    Lid geworden:
    26 jun 2006
    Berichten:
    3.451
    Locatie:
    Ulvenhout
    het moet voor mij ook niet te duur worden. €135 voor een soldeerstation is me te duur, neem ik liever een goedkopere weller 40 watt. Misschien later als ik weat meer geld heb, zo'n stationnetje.

    Heb vroeger altijd met een 25W weller gewerkt, alleen die begon slechter te presteren (van mijn opa geweest..).
     
  12. xyz

    xyz

    Lid geworden:
    2 dec 2007
    Berichten:
    1.645
    Locatie:
    Eindhoven
  13. Turbokeu

    Turbokeu

    Lid geworden:
    31 aug 2008
    Berichten:
    295
    Locatie:
    Dilbeek - Belgioem
    Dan twijfel ik toch SERIEUS aan je soldeercapaciteiten!
    Ik soldeer met een Weller WS80 zonder problemen AWG8 op eender welke connector of een LiPo, je moet wel een correcte stift gebruiken.

    Dit is het LT-stiftsetje dat ik ooit op Ebay gekocht heb:
    [​IMG]
     
  14. Ludozzz

    Ludozzz

    Lid geworden:
    30 mrt 2007
    Berichten:
    1.638
    Locatie:
    Delft, ZH
    Ik vraag me af of dit ervaring is of wat??

    Ik heb dat stationnetje en 4mm goudcontacten gaan moeiteloos. En dan zet ik hem nog geeneens op maximaal vermogen.

    Ook andere dikke kabels e.d. gaan moeiteloos.
     
  15. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Het ging hier om de vraag een station van 20 € te kopen of een weller van 24 € :D

    Jullie trekken nu een vergelijk met stations die 10x zo duur zijn .

    Een Weller station van 300 € zal ook wel gaan . :D

    Maar wie koopt zoiets om een akku te solderen .

    Mvg Johan
     
  16. Turbokeu

    Turbokeu

    Lid geworden:
    31 aug 2008
    Berichten:
    295
    Locatie:
    Dilbeek - Belgioem
    Goedkoop? Jij zegt zelf dat het een duur station was:

    Ik blijf er bij: Met een 80W Weller soldeer je perfect en zonder problemen LiPo's, connectoren en kabels tot 10mm² met de juiste stift.
    Misschien ligt het aan mijn 39 jaren soldeerervaring waarvan 33 als elektronicus...
     
  17. Ludozzz

    Ludozzz

    Lid geworden:
    30 mrt 2007
    Berichten:
    1.638
    Locatie:
    Delft, ZH
    Nee, ik had het ook over het station van 20 euro hoor :)

    Daar ben ik zeer tevreden over.

    Deze dus: Soldeerstation, pomp en tin - Soldeerstation - Conrad Electronic
     
  18. RoJo

    RoJo

    Lid geworden:
    23 sep 2008
    Berichten:
    182
    @Plotterwelt.

    Euh ikke heb ook zo'n Weller station met regelbare temp en dat gaat prima hoor.
    Kost wat maar dan heb bje ook wat. Moet wel bekennen dat ik hem heb gekocht omdat ik ook wit en bruingoed repareer.
     
  19. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Met zon Weller zal dat ook makkelijk kunnen.
    Daar betaal je ook voor iets .

    Maar met een 20€ station van conrad ben je aan het plakken.

    Ton.nl hatte dat probleem ook .
    balance-kabel-los-waarmee-solderen-2
    Kreeg dus niet een balancer kabel die er af was weer gesoldeerd met zijn station .

    Mvg Johan
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  20. BigBoat

    BigBoat Guest

    Wat is duur ?
    Een Wellerstation wat 300 euro kost maar waar je over 35 jaar (zo oud is die van mij al) nog mee soldeert of een HabieBabie van 20 euro die je misschien volgend jaar al in de kliko kan kieperen omdat er geen onderdelen meer voor te koop zijn ?

    Daarnaast vind ik dat als je dikke kabels moet solderen daar geen soldeerstation voor moet gebruiken waar je nogmaal electronica mee soldeert.
    Ga naar de Praxis en koop een lekkere pook, ik zeg altijd - hoe heter hoe beter, en soldeer daar je kabels mee.
    Als je er te lang te weinig warmte in moet stoppen verbrand je isolatie, worden de onderdelen te heet met kans op stuk gaan en kan je het op geen enkele manier je werkstuk meer vast houden.
    Het gaat er juist om dat je in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk warmte daar stopt waar je het nodig hebt.......en dat lukt niet met een boutje van 50Watt.
     

Deel Deze Pagina