Wie weet iets over het merk Poly Prop?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door N.P.S., 27 nov 2019.

 1. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.092
  Vorige week een oude radioset van het merk Poly Prop kunnen overnemen. De set bestaat uit een 6 kanalen AM zender die werkt op de 35 MHz band, een ontvanger, 4 servo's, een lader en een accutester. Zelfs de originele factuur, gedateerd 29-05-1981 en met met een bedrag van 878,- gulden is nog aanwezig. Volgens de factuur was Poly Prop gevestigd in Ellecom. Volgens Google Earth bevindt zich op dit adres een woonhuis.

  De zenderkast, servo's en ontvanger lijken sterk op het Engelse merk Sky Leader. De twee printplaten in de zender lijken met de hand te zijn gemaakt. Geen opdruk en geen soldeermasker op de printplaat.

  Het merk Poly Prop ken ik wel, maar weet niets over de achtergrond. Is er iemand die daar iets over kan vertellen???

  DSC_3401.JPG DSC_3402.JPG

  DSC_3403.JPG
   
  jef vindt dit leuk.
 2. Mugen MRX-3

  Mugen MRX-3

  Lid geworden:
  21 jan 2004
  Berichten:
  386
  Locatie:
  st Willebrord
  Lijkt wel een rode versie van de oude (gele) graupner varioprop
   
 3. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  7.383
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Was dat niet de handelsnaam van de apparatuur van Hans Brinkman uit Leiden?
   
 4. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.092
  Geen idee... Volgens de factuur was Poly Prop gevestigd in Ellecom.
   
 5. gait

  gait The First Aviators

  Lid geworden:
  23 feb 2004
  Berichten:
  436
  Locatie:
  't harde
  Polyprop werd volgens mij door ron van rennes op de markt gebracht. Woont nu in Arnhem.
  Zal het hem eens vragen.
   
 6. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.092
  Graag. Ben benieuwd naar het verhaal.
   
 7. mitchel

  mitchel

  Lid geworden:
  23 jul 2017
  Berichten:
  16
  Locatie:
  Lopikerkapel
  Ik heb zo’n zelfde zender hier op het forum voorbij zien komen laatst. Er is een draadje dat over oude zenders gaat. Ik zal even zoeken voor je.
   
 8. mitchel

  mitchel

  Lid geworden:
  23 jul 2017
  Berichten:
  16
  Locatie:
  Lopikerkapel
 9. gait

  gait The First Aviators

  Lid geworden:
  23 feb 2004
  Berichten:
  436
  Locatie:
  't harde
  Poly Prop is in de de jaren tachtig door Ron van Rennes op de markt gebracht in Nederland. De modulatie was een combinatie van FM en AM, om daarmee naar zeggen de reikwijdte van de AM te hebben en minder storingsgevoeligheid door de stuurinformatie in het FM signaal te zetten. Deze modulatie techniek is later ook door Simprop in zijn eerste zenders gebruikt (D4?). De zender is door een Nederlandse ingenieur ontwikkeld.
  De set zou speciale kristallen nodig hebben ivm de gecombineerde modulatietechniek en werkt dan ook alleen met simprop of eigen kristallen uit die tijd.

  Niet veel informatie, zou graag een kopie van de documentatie willen ontvangen is dat mogelijk?
   
  Ecstacy vindt dit leuk.
 10. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.092
  Dat is leuke informatie! Uit de sticker op de zender en de (beperkte) documentatie zou blijken dat het om AM apparatuur gaat. De werkelijkheid is blijkbaar ingewikkelder.

  Foto's van de documentatie zijn hierbij gevoegd. Wil je deze in hoge resolutie hebben, geef dan s.v.p. je E-mail adres door in een PM. Dan stuur ik je scans.

  DSC_3429.JPG

  DSC_3430.JPG

  DSC_3431.JPG

  DSC_3432.JPG
   
 11. Ecstacy

  Ecstacy The First Aviators

  Lid geworden:
  28 aug 2013
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Groningen
  De Simprop SSM (Super Schmalband Modulation) zenders hebben een vergelijkbare (AM-) modulatie.
   
 12. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  11.676
  Locatie:
  Woerden
  Combinatie van AM en FM ??? De reikwijdte van AM en de storingsongevoeligheid van FM ??? Dat klinkt mij allemaal als mooie verkoop praatjes die helaas ook destijds al werden gemaakt.

  Voor een modelbouwzender is een combinatie van AM en FM totaal onnodig en zelfs niet zinvol. Er hoeft maar één soort informatie overgezonden te worden en dat doe je of met Amplitude Modulatie of met Frequentie Modulatie. Er zijn nog meer methodes maar die worden zelden of nooit gebruikt voor de modelbouw. Wanneer je twee soorten informatie tegelijk wilt over zenden dan kan je wel AM en FM tegelijk gebruiken, de ene informatie gaat dan via AM en de tweede via FM. Zo zendt je dus twee keer zo veel informatie tegelijk via één zender en één signaal. In de praktijk bleek dit wel wat lastiger te zijn dan je zou denken maar het werd en wordt nog steeds gebruikt.

  De reikwijdte van een signaal uitgezonden door een zender is nauwelijks afhankelijk van de manier van modulatie. Als je het zuiver theoretisch gaat bekijken zou FM zelfs een grotere reikwijdte moeten hebben dan AM !!
  De reikwijdte is afhankelijk van vele factoren waarvan bijvoorbeeld de frequentie een hele belangrijke is. Ook de antenne van zowel de zender als ontvanger zijn belangrijk. Uiteraard ook het zendvermogen en de gevoeligheid van de ontvanger. En nog een reeks meer zaken.

  De storingsgevoeligheid van AM zit het feit dat storingen bijna altijd "op" het zender signaal zitten. Bij AM (Amplitude Modulatie) wordt de zender in het ritme van de uit te zenden informatie harder en zachter gezet, soms zelfs aan en uit! Als daar dan een stoorpiek van buitenaf op komt zal dat ook als "informatie" worden gezien en dus storing veroorzaken.

  Bij FM (Frequentie Modulatie) wordt de frequentie waarop de zender uitzendt een heel klein beetje veranderd in het ritme van de uit te zenden informatie. Stoorsignalen van buitenaf veranderen de frequentie van het signaal alleen onder heel bijzondere omstandigheden. Een stoorpiek die het signaal groter maakt zal door de ontvanger niet als informatie worden gezien dus worden veruit de meeste storingen genegeerd. Een FM zender blijft constant met de zelfde sterkte uitzenden vandaar dat theoretisch FM verder zou kunnen komen. In de praktijk zal je er weinig of niets van merken.

  De kristallen voor AM en FM zijn feitelijk gelijk maar voor FM er is een andere soort oscillator in de zender nodig dan voor AM, je moet de frequentie iets kunnen veranderen. Die oscillator heeft een iets ander kristal nodig, het moet nauwkeuriger en stabieler zijn dan voor AM. Bij AM werden wat simpelere, dus goedkopere, kristallen gebruikt. Vandaar dat een AM kristal meestal niet (of slecht) in een FM zender werkt maar een FM kristal vaak wel (niet altijd) in een AM zender.

  Er zijn diverse manieren ontwikkeld om die hoge frequenties te kunnen maken.
  Kristallen kunnen "normaal" niet tot 35MHz of 40MHz gaan. Men gebruikt daarom zogeheten overtoon kristallen. Dat zijn kristallen die eigenlijk op een lagere frequentie werken maar die door de elektronische schakeling (de oscillator) gedwongen worden om op een harmonische (een overtoon) te werken. Meestal is dat de derde overtoon. Een kristal voor kanaal 63 (35.030MHz) is dus eigenlijk een 11,6766666MHz kristal. Door de oscillator met het te verzenden signaal te dwingen die frequentie iets (0,001 tot 0,0012MHz) te verschuiven ontstaat de Frequentie Modulatie.

  Een tweede manier is een oscillator maken die op de halve frequentie werkt (voor kanaal 63 is dat 17,515MHz) en dat signaal elektronisch te verdubbelen. Bijvoorbeeld Futaba deed (doet) dit. Vandaar dat je in de Futaba FM zenders echt geen andere kristallen kunt gebruiken, dat werkt gewoon niet. Ook zal een Futaba "FM" kristal niet in een andere zender werken. Dat heeft dus niets met AM of FM te maken maar met de oscillator die in de zender wordt gebruikt.
   
 13. Ecstacy

  Ecstacy The First Aviators

  Lid geworden:
  28 aug 2013
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Groningen
  Het is volgens mij een SSB modulatie (Single Sideband Modulation), voordeel hiervan is een smallere bandbreedte en hogere efficiënte. Maar het is in principe nog steeds een Amplitudemodulatie (AM).
   
  Laatst bewerkt: 15 dec 2019 om 22:06
 14. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  11.676
  Locatie:
  Woerden
  SSB ? Dat zou kunnen. Natuurlijk geven de Duitsers daar een andere naam aan (SSM). ;)
  Als het dat is dan heb je er inderdaad min of meer speciale kristallen voor nodig. Het is bij dit soort modulatie heel belangrijk dat de frequenties van beide kristallen zo exact als maar mogelijk is aan elkaar gelijk zijn. Een heel klein verschil, al is het maar 50Hz, geeft al problemen aan de ontvangst kant. Het signaal wat de ontvanger dan "maakt" zal namelijk een andere frequentie hebben dan wat de zender uitzond en dat willen we niet, dat zal de servo uitslag veranderen.
  Daarom heb ik zo het idee dat SSB bij modelbesturing niet gebruikt wordt maar daar kan ik me in vergissen.
   
 15. Corrien

  Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 okt 2003
  Berichten:
  12.072
  Locatie:
  Maasland
  Je vergist je niet Ernst, SSB wordt voor modelbesturing niet gebruikt. De term SSM staat voor Super Smalband Modulatie en ook Graupner gebruikte deze aanduiding voor haar AM-apparatuur vanaf de tijd, dat deze door JR werd gemaakt. Zelf heb ik altijd het donkerbruine vermoeden gehad, dat men deze aanduiding gebruikte om de term AM te vermijden.

  Van het merk Poly Prop heb ik nooit eerder wat gehoord of gezien, maar evenals Ernst geloof ik er niets van, dat er zowel AM als FM in werd gebruikt.
   

Deel Deze Pagina