Wie weet welk S spant scheepje dit is?

Discussie in 'Zeilschepen' gestart door Bert V, 29 aug 2018.

 1. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.078
  Locatie:
  Steenbergen
  Hallo beste zeilliefhebbers,

  Vandaag kwam ik via via in het bezit van onderstaande zeilbootje.

  Omdat dit een type zeilboot is dat mede door zijn vormen mij wel heel erg aanspreekt wil ik het - zodra er weer wat ruimte op mijn werktafel komt - gaan repareren / renoveren en opnieuw in de vaart brengen.

  Ik ben - nadat ik er het eerste en meeste stof afgepoetst had - al begonnen met via Google te zoeken naar een gelijkende afbeelding om zo te kunnen bepalen wat het is of wat het voor zou moeten stellen.
  Dat heeft - mede bij gebrek aan misschien de juiste zoektermen - nog even niets opgeleverd en ook hier op het forum kon ik mijn gezochte antwoord zo 1 2 3 nog niet vinden.

  Het scheepje is een S spant met - voor het RC zeilen - een verzwaarde en verlengde kiel.
  De globale afmetingen zijn ca. 95 cm lang, 20 cm breed en een masthoogte van ongeveer 110 cm.
  De zeilen zijn van het type Oosterse vitrage en zullen er volgens mij nooit echt bij gehoord hebben en moeten zo wie zo straks vervangen worden.
  In het scheepje zitten - als enige nog aanwezige bedieningscomponenten - 2 servo's van het type vintage (Graupner Servo Automatic II 3758).
  Als ik deze servo Google kom ik die in deze link van een catalogus uit 1962 tegen, waaruit ik meen op te kunnen maken dat dit scheepje vermoedelijk ook ergens begin jaren 60 gebouwd zou zijn.

  De bouwer heeft zoals op de foto's te zien is het dek via een aantal schroeven en afdichting met tochtstrip afneembaar gemaakt.

  Wie herkent het scheepje en weet er misschien iets meer over te vertellen?

  Zou het ooit een bouwpakket geweest zijn of misschien een eigenbouw van tekening o.i.d.?


  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Groet, Bert
   
  Laatst bewerkt: 29 aug 2018
 2. max z

  max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

  Lid geworden:
  4 dec 2009
  Berichten:
  1.752
  Locatie:
  Boskoop
  Lijkt veel op (is?) een model van een Draak..
   
 3. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.078
  Locatie:
  Steenbergen
  Max,
  Dat had ik eerder ook al gedacht, maar al Googlend kwam ik wat afwijkende gelijkenissen tegen waardoor ik ging twijfelen.
  Vandaag - bij gebrek aan andere ideeën - toch nog maar eens verder met de zoekterm "Draak - Dragon, etc" gezocht en alles begint er toch sterk op te lijken dat dit hem inderdaad wel eens zou kunnen zijn of voor zou moeten stellen.

  Op Wikipedia vond ik nog even een korte samenvatting over het ontstaan en bestaan van de (originele 1:1) Draak en de Drakenklasse.

  Waarom al deze informatie o_O?

  Gewoon omdat ik het tegenwoordig voor mezelf steeds belangrijker / leuker vindt om wat meer over de achtergronden van een te bouwen of te renoveren scheepje te weten te komen en dat eventueel in het (ver)bouwproces mee te kunnen nemen :).

  Misschien, maar dat moet ik nog even bekijken of dat wel interessant genoeg wordt - dat ik er straks - als de renovatie eenmaal gestart is - er hier op het MBF een nieuw en apart renovatie draadje voor start :rolleyes:.

  Groet, Bert
   
 4. losse fok

  losse fok

  Lid geworden:
  9 mei 2015
  Berichten:
  35
  Hallo Bert
  Kijk even op de site van Eurosail.nl daar zie in de Fotogallery de proefvaart van een Draak schaal 1:5 .
  Kan je even vergelijken of het een Draak is.

  Gr Losse Fok
   
 5. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  8.734
  Locatie:
  Oostvoorne
  Dat draadje zou ik maar gewoon starten Bert. Wellicht komen er reacties waar je iets mee kunt en het is altijd goed voor de motivatie. Zowel voor de lezer als voor de schrijver/bouwer. Zit het rompje alleen in de blanke lak, of zit er ook een laagje epoxy/doek op? Lijkt me mooi gebouwd. Gr. Klaas.
   
 6. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.078
  Locatie:
  Steenbergen
  Hoi Losse Fok,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik heb zojuist even op de site van Eurosail gekeken en gezien dat daar behalve de door jou aangehaalde proefvaart van de 1:5 Draak verder nog een berg mooie foto's en interessante linkjes op staan.
  Het kan bijna niet missen dat mijn scheepje een draak(je) moet zijn :).
  Jammer dat die activiteiten voor mij allemaal precies aan de andere kant van het land plaats vinden, anders zou ik er beslist eens een keertje gaan kijken.

  :rolleyes: ….. Daar heb je wel een punt Klaas :rolleyes:. Ik denk dat dat wel gaat gebeuren ;).

  De bouw is inderdaad netjes en goed gedaan en stimuleert daardoor ook des te meer om hier weer iets leuks van te gaan maken.
  Een matje of iets dergelijks zit er niet op maar wat er wel op zit durf ik zo nog even niet te zeggen. Ik vermoed gewoon een laagje blanke lak.

  Groet, Bert
   

Deel Deze Pagina