Dit is het principe schema van een servo. De werkelijke schakeling kan, en is meestal, ingewikkelder maar dit legt de principe werking goed uit. Deze hele schakeling zit in één Ic (chip) en er zijn meestal maar een handje vol externe onderdelen nodig om de zaak te laten werken. Meerdere fabrikanten maken dit soort chips en ze zijn onder meerdere typenummers op de markt. Hoewel ze allemaal op het zelfde principe zijn gebaseerd zijn de chips onderling niet uitwisselbaar.
De puls afkomstig van de ontvanger (de zender eigenlijk) komt de chip binnen en gaat naar de eerste ingang (Ain) van de pulsvergelijker en de pulsgenerator. De pulsgenerator zal een puls opwekken waarvan de tijdsduur afhankelijk is van de stand van de potmeter. De uitgang van de pulsgenerator gaat naar de tweede ingang van de pulsvergelijker (Bin).
Als de puls van de ontvanger even lang duurt als de puls van de pulsgenerator zal de pulsvergelijker geen uitgangssignaal geven en blijft de servo stil staan.
Ga je sturen dan zal de duur van de puls van de ontvanger veranderd en zal de pulsvergelijker een uitgangssignaal geven. Stel de puls wordt langer dan zal A>B een pulsje afgeven.
Dat pulsje duurt maar heel kort, te kort om de motor te kunnen aansturen. De pulsverlenger maakt daar een langer pulsje van om de motor aan te kunnen sturen.
De motorsturing versterkt eigenlijk het signaal en zorgt ervoor dat de motor de juiste kant op gaat draaien.
Als de motor gaat draaien zal de potmeter ook verdraaien en daarmee wordt de puls van de pulsgenerator ook veranderd. Op een bepaald moment zal de puls van de pulsgenerator even lang duren als de puls van de ontvanger en komt er geen signaal meer uit de pulsvergelijker. De motor stopt en de servo staat in een andere stand.
Duurt de puls van de ontvanger korter dan die van de pulsgenerator dan zal uitgang B>A een pulsje afgeven. Dat wordt ook verlengt en de motorsturing zal de motor de andere kant op laten draaien. Tot de pulsen weer even lang duren, dan stopt de motor weer.
Let op, dit is een zogenaamde analoge servo. Een digitale servo werkt in feite op dezelfde manier maar daarin wordt alles door software in een microprocessor geregeld.
De motorsturing is bij digitale servo's meestal niet analoog, vaak wordt een PWM regeling gebruikt.
Ook hier geldt dat dit een erg simpele uitleg is. De servo's die nu op de markt zijn zullen nagenoeg allemaal volgens dit principe werken maar kunnen in details duidelijk van elkaar verschillen.