Workshop/tutorials Fusion 360

Discussie in 'Vrije vlucht' gestart door BBruins, 26 feb 2022.

 1. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Vaak komt de vraag bij velen naar boven hoe men toch al die onderdelen tekent voor de lasersnijder of 3D printer.

  Ik heb in een eerder topic al eens wat laten zien en daar kwam toen ook de opmerking, kun je geen topic maken met hoe je dit nu allemaal doet.

  Ik denk dat daar nu wel tijd voor is en wellicht ook behoefte?

  Ik zal dit topic langzaam aan vullen met mijn manier van werken en mijn tips en trics die in de loop der tijd heb opgebouwd. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die het anders doen of naar hun mening beter, dit kan zomaar, maar dit is mijn manier van werken en die werkt tot nu toe prima.
   
  Dim L, ramses, Taylorcraft en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Er zijn een heel scala aan CAD programma's op de markt. Bekendste is denk ik toch wel Solidworks. Een erg duur programma voor de hobby-ist. Daarom heeft Autodesk bepaald dat Fusion 360 voor de hobby-ist gratis te gebruiken moet zijn. Natuurlijk wel met limitatie, maar die moet ik nog tegenkomen dat ik iets niet voor elkaar krijg.

  https://www.autodesk.com/products/fusion-360/personal

  Via bovenstaande site kun je fusion 360 downloaden. Wel even een account aanmaken en je kan aan de slag. Het programma draait bij mij gewoon op een Intel I5 laptop dus een super zware computer is niet nodig.

  Op youtube staan een hele berg filmpjes van mensen die laten zien hoe je er mee werkt. Een heel goed kanaal is de volgende youtube.com/c/RCCAD2VR
  Daar heb ik al veel van geleerd en doe het nog steeds.
   
 3. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Startscherm.JPG
  Als je fusion opent krijg je dit startscherm. Ik heb zelf mijn origin op verbogen staan aangezien die mij meestal in de weg zit. Klik naast origin op het oogje om deze uit te zetten.
  origin uit.JPG
  insert.JPG
  Volgende stap is een tekening oid te uploaden om vanaf te tekenen. Je begrijpt t al, vaak is t gewoon overtrekken van onderdelen. Sommige lasersnijders kunnen gewoon jpegs lezen. Maar ik merk daarbij gewoon veel onnauwkeurigheid en als ik nog wat wil aanpassen kan dat nu mooi.
  Klik op insert boven in beeld en ga naar de knop insert from my computer. Zoek je JPEG op en klik op openen. insert 2.JPG
  Volgende stap is het zogenaamde plane selecteren ik kies altijd het vakje tussen de blauwe en rode lijn. Op het plaatje is die nu blauw. Klik dit aan en je tekening zal daar op verschijnen. insert 3.JPG
  Zoem nu in totdat je de tekening wat groter ziet. Rechtsboven in staat een kubus daar klik ik het top plain aan om het bovenstaande beeld te krijgen. verplaatsen.JPG
  Nog wat verder inzoomen, vervolgens pak ik het bolletje vast met de muis en draai de tekening 90 graden. Klik op ok en je tekening staat zoals bovenstaand. Nu is de tekening natuurlijk nog niet op schaal. Om te kunnen schalen heb je bijvoorbeeld de koorde nodig die wil gaan gebruiken.
  canvas.JPG
  Als eerste ga je links in je scherm naar canvas en klik je op het pijltje naast canvases. Dan komt er een subgroep met daarin je tekening. Klik me de rechtermuisknop het canvas, in dit geval de Rollason D.31 Turbulent, en klik op calibrate. Je kan nu op de voorlijst klikken van de tekening en vervolgens op de achterlijst. Dit geeft het beeld als onder:
  schalen tekening.JPG
  Het aantal mm's wordt weergegeven wat die afstand op dit moment is. Door die aan te passen naar de koorde die gewenst is zal de tekening opschalen naar dat formaat. Daarna flink uitzoomen om de tekening weer te zien. Nu heb je de tekening (canvas) klaar staan om mee te werken.
   
  M.l.v.Doesburg en Unusual RC vinden dit leuk.
 4. Unusual RC

  Unusual RC

  Lid geworden:
  19 mei 2004
  Berichten:
  1.747
  Locatie:
  Rijswijk, Zuid Holland
  Leuk topic! Als jarenlang professioneel trainer in SolidWorks raad ik tegenwoordig ook Fusion aan voor de hobbyist.
  De RC boot- en vliegtuigontwerper gaat wel iets eerder tegen grenzen aan lopen m.b.t. surface modeling (vloeiende oppervlakken), maar dan ben je al aardig ervaren als het zover is!

  Wat ik hier wil toevoegen is SimScale.com
  Voor hobbyisten gratis te gebruiken simulatiesoftware voor sterkte en warmtetransport berekeningen (FEA). En waar ik zelf nu mee bezig CFD, stromingsleer simulaties. Lastig, maar voor boten en vliegtuigontwerp erg interessant!

  De help(wiki) is erg uitgebreid, een forum waar je vragen kunt stellen wat ook actief is. En voor Fusion 360 een optie om 3D files direct te importeren.

  Het is volledig cloud based, dus alles doe je in de browser. Geen installatie nodig, evenals de berekeningen vinden plaats op hun servers. Zelfs op een iPad of Tab werkt het!

  Ook een account maken en je kunt aan de slag!
   
  BBruins vindt dit leuk.
 5. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  En dan het tekenen zelf. Ik schrijf dit vooral voor een ieder die snel een aantal onderdelen wil overtrekken voor de lasersnijder. Uiteindelijk zal ik wel wat dieper ingaan op wat trucjes en methodes maar we houden t simpel eerst.
  canvas begin.JPG
  Ik ben begonnen met een paar simpele onderdelen die ik als canvas geupload heb en geschaald zoals eerder beschreven. Dit was erg makkelijk gezien er een schaalverdeling onder aan staat.
  Sketch.JPG
  Vervolgens klik je boven in beeld op Sketch en er komen een aantal extra opties. Rechts in beeld een palette waar je dingen aan en uit vinken. Soms als ik teveel dimensies, restaints of points in beeld heb staan zet ik deze nog wel s uit. Zorg sowieso dat 3d sketch uit staat. Nu kun je ook werkelijk wat tekenen. Het is programma is niet bedoeld voor tekeningen maken, via een workaround kan dat wel, maar is in principe niet zo bedoeld. Wat ik doe is van de tekeningen een DXF maken voor de laser. Er zijn een heel scale aan opties van rechte lijnen tot cirkels, van rechthoeken tot splines, enzovoort. De meeste vormen die ik tot nu heb gebruikt zijn cirkels, lijnen, rechthoeken en splines.
  rechte lijnen.JPG
  Ik ben begonnen met rechte lijnen en trek gewoon de lijnen over. Als je precieze dimensies hebt dan kun je die invullen op het moment dat je de lijn trekt. Druk op enter van toetsenbord om de lijn vast te zetten. Wil je geen gebruik meer maken van de tool druk op esc.
  spline.JPG
  Voor de gebogen onderkant gebruik je de spline functie. Deze functie maakt gebogen vormen mogelijk. Ik heb het canvas even onzichtbaar gemaakt voor de duidelijkheid. Ik heb met zo weinig mogelijk punten de vorm nagemaakt. De vorm kun je fine tunen door de groene lijntje en bolletjes te verschuiven en korter of langer te maken. Dit is een kwestie van veel oefenen. Het lukt mijzelf nu sommige krommingen te maken met 2 punten die mij tot een maand of 2 terug nog 4 tot 5 punten kosten.
  gesloten.JPG
  Om te controleren of alle lijnen aangesloten zijn op elkaar klik je op het onderdeel. Deze moet dan donkerblauw worden. Soms komt het voor dat dit niet gebeurd. Dan kan het zijn dat een lijntje te kort is. Nu is de verleiding groot om dan nog even een lijntje tussen die 2 punten te trekken. Mijn eigen laser ziet dat weer als een aparte lijn en zal die ook als zodanig behandelen. Dus die zal dat korte stukje apart laseren. Dit is voor mij niet wenselijk. extend.JPG
  Je ziet rechtsboven in 2 witte bolletjes. Hier is de lijn tekort en is het niet één geheel. Door bij modify op extend te klikken en dan op de lijn te gaan staan die je wil verlengen zul je zien dat er een klein stukje rode lijn onstaat. Klik nu met je muis en de lijn zal verlengd zijn naar het witte punt en zal één geheel zijn.
  trim.JPG
  Soms gebeurd het ook dat je de lijn gewoon weg te lang hebt. Klik dan bij modify menu op de schaar of trim functie en ga je met muis op de lijn staan. Het stukje dat je weg zal "knippen" wordt rood. Klik op de muis en het stukje lijn is verdwenen.
  verplaatsen.JPG
  Als je alle onderdelen getekend hebt wil je deze soms nog draaien of verplaatsen. Dit kun je het snelst doen door het onderdeel te selecteren, en daarmee wordt bedoeld alle lijntjes selecteren. Dit kan door elke lijn afzonderlijk aan te klikken terwijl je shift ingedrukt houdt. Als alle lijnen donderblauw zijn druk je op <m> op je toetsenbord en je kan je onderdeel verschuiven of draaien. Tevens kun je in het vakje rechts een kopie maken. Klik het vakje create copy aan en op het moment dat je het onderdeel verschuift zal er een kopie wegschuiven en het origineel blijft op zijn plek.
   
  M.l.v.Doesburg, maaskie en Unusual RC vinden dit leuk.
 6. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Paar tips

  - je kan in en uit zoomen met de scrollknop van je muis.
  - als je de scroll knop indrukt dan kun je de tekeningen bewegen door het beeld
  - als je de scroll knop indrukt terwijl je shift ingedrukt houdt kun je in de 3 dimensies rondkijken in de tekening.

  Wat ik zelf soms merk is het volgende. Je hebt een canvas in het document gezet en je bent druk aan het tekenen geweest. Je opent de volgende dag je tekening weer en wilt verder werken aan de sketch. Je klikt met de rechtermuisknop op de sketch en zegt "Edit Sketch". Je kan de Sketch bewerken echter is je canvas verdwenen. Dit heeft mij regelmatig gefrustreerd tot ik de oplossing vond. Fusion houdt een history bij met de grote aanpassingen. Dit kun je onder in het beeld zien. Er staat een canvas pictogram en een rechthoek met een potlood. Vaak staat eerst de rechthoek met het potlood en dan het canvas pictogram. Dit zorgt er helaas voor dat het canvas verdwijnt als je de sketch gaat aanpassen. Houd met je muis het canvas vast en sleep deze naar links. Sla je werk op en het zal niet meer voorkomen dat je canvas verdwijnt. Zie plaatje onder hoe het er uit hoort te zien.
  canvas verdwijnt.JPG
   
  Unusual RC vindt dit leuk.
 7. Rick NL

  Rick NL PH-SAM

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  4.076
  Locatie:
  Gouda
  @BBruins, met de personal versie die je met de download knop kan installeren, is bij mij de DXF export niet mogelijk, daarvoor moet ik een licentie aanschaffen.
  Hoe doe jij dat Bernard?
   
 8. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Ik ga even kijken. En straks stukje uitleg geven.
   
 9. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  1.409
  Volgens mij kan je met de gratis versie wel een DXF exporteren van de sketch. Hiervoor ga je in het linkermenu naar de betreffende sketch, rechtermuisknop op de sketch en dan sketch opslaan als dxf.
   
 10. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Dat dus. Ik was nog niet zo ver gekomen om dat stukje uit te leggen. Maar zoals bovenstaand zo doe ik t ook. Zal straks wel paar screenshots posten dat iedereen ook ziet wat de bedoeling is...
   
 11. Rick NL

  Rick NL PH-SAM

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  4.076
  Locatie:
  Gouda
  Graag, want ik krijg het nog niet voor elkaar.
   
 12. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Wil je een onderdeel uitlaseren moet je er een DXF van maken. Als je naar het menu gaat en op export klikt, de meest logische stap zul je er tegenaan lopen dat dit niet gaat. Er wordt aangegeven dat je een volledige subscription nodig hebt. Met export maak van je hele bestand een DXF en dan willen ze niet. Echter is natuurlijk een manier om wel DXF files te maken. Dit kost iets meer tijd maar is naar mijn mening soms juist weer makkelijker.

  Laten we eerst s beginnen met 1 los onderdeel.

  begin.JPG
  Ik heb hier een tekening van een bulkhead. Ik zal later een stukje maken over hoe je dingen t snelst symmetrisch krijgt. Linksboven in staan diverse termen. <Named view> <Origin> en <sketches> Als je links op het witte pijltje klikt krijg je al je sketches te zien. Nu is het er 1, als je meer onderdelen gaat maken dan gebruik ik vaak meerdere lagen. Hierover later meer.
  save as DXF.JPG
  Als je met linker muisknop op de sketch klikt dan krijg je een drop down menu. Hier kun je bijvoorbeeld de sketch weer activeren, compleet deleten en dus ook als DXF opslaan. Klik op save as DXF en zoek de locatie op, op je computer waar je deze wilt opslaan. Je zult dan een DXF file hebben. Ik heb zelf een DXF reader waarin ik het onderdeel kan bekijken. Zie onder.
  DXF.JPG
  Of zoals ik m zie in de laser software.
  Benbox.JPG
   
 13. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Dan nog mijn manier van DXF maken met meerdere onderdelen. Je hebt hard gewerkt om alle onderdelen uit te tekenen en je wilt een DXF maken voor je lasersnijder. Onderstaand is mijn manier van werken er zullen vast mensen zijn die het weer totaal anders doen. Met mijn manier werk je niet in je originelen maar in een copy en je kan meteen meerdere DXF files maken voor bijvoorbeeld verschillende diktes hout. Denk ook dat iedereen hier zijn eigen manier in moet vinden.

  meerdere onderdelen.JPG
  Laten we beginnen met een sketch die meerdere onderdelen bevat.
  rechthoek.JPG
  Ik heb een 2e sketch toegevoegd in het document. Nu is het ook een goed moment om de sketches een naam te geven. De eerste heet tekening onderdelen en de 2e is rechthoek. In die sketch teken ik een rechthoek van 90 bij 400mm dus een plankje van 90 bij 400 mm. Dit maak je dan op de dimensie die je zelf wil of wat je laser aan kan. Voor de volgende stap maak je nog een sketch aan die noem je DXF. Klik met de rechtermuisknop op de tekening onderdelen sketch en selecteer <edit sketch> Selecteren.JPG
  Selecteer vervolgens alle onderdelen. Dit doe je door je muis ergens vast te houden en een vak om je onderdelen heen te slepen. Zoals boven te zien is, is dat een geel vak. Heb je alles omvat dat laat je de knop los. selecteren alles.JPG
  Als je alles geselecteerd hebt ziet dat er zo uit. Houd nu de ctrl knop van je toetsenbord ingedrukt en druk eenmalig op c. Dit is het copy of kopieer commando. Klik daarna op finish sketch. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de DXF sketch en klik op <edit sketch>. In het scherm houd je de ctrl knop weer ingedrukt en druk je op v op je toetsenbord. Dit is het plak commando. plakken in DXF.JPG
  Als er niks gebeurd klik je even met je muis ergens in beeld en er moet een zandloper gaan lopen. Hoelang dit duurt ligt aan je computer en aantal punten die geselecteerd hebt. In mijn geval ruim 1400. Klik op ok en je onderdelen staan nu in de DXF sketch. Echter zien we nog heel veel lijntjes, puntjes, dimensies etc. Die zet ik altijd uit in het sketch pallette. Dit is erg persoonlijk, sommige mensen willen veel zien en sommige weinig. Je ziet op de achtergrond nog je rechthoek, eigenlijk is de volgende stap erg simpel. Ik sleep alle onderdelen in de juiste oriëntatie naar mijn rechthoek. Selecteer een onderdeel door er weer zo'n geel vakje omheen te slepen en druk op m op je toetsenbord. Nu kun je het onderdeel bewegen door het vierkant vast te pakken en je onderdeel rond te slepen. Ook kun je de draaiing bepalen. Bijvoorbeeld sommige bulkheads moeten 90 graden gedraaid worden voor de juiste nerf richting.
  op rechthoek.JPG
  Hier zien je het begin van het eigenlijk vullen van het rechthoek. Zo weet je dus zeker dat je nooit buiten de maximale dimensies van je hout komt. Je ziet ook dat bijvoorbeeld de ribben nog lichtgekleurd te zien zijn. Deze staan dus nu nog in je "tekening onderdelen" sketch. je originelen blijven dus beschermd tegen per ongeluk bewerken. uitgelijnd laser.JPG
  Na wat passen en meten (zou nog veel netter kunnen) heb ik alle onderdelen op zijn plek staan. Als ik nu een DXF maak van de sketch DXF dan heb ik mooi alle onderdelen op zijn plek staan. meerdere delen in DXF.JPG
  Zoals hier te zien is. Deze manier van werken werkt ook voor bijvoorbeeld meerdere diktes hout.

  Nu denken mensen meteen: ja leuk maar als ik nou meer onderdelen heb dan ruimte op t rechthoek?
  Maak dan nog een DXF sketch aan, alleen dan i.p.v. je onderdelen kopiëren uit de tekening onderdelen sketch, selecteer je alle overgebleven onderdelen uit je DXF sketch. Houd dan crtl ingedrukt en druk op x. Dit is het knippen commando. Klik dan weer finish sketch. Ga dan weer naar de nieuwe DXF sketch (edit aanzetten) en houd weer ctrl ingedrukt en druk op v. Sleep dan de overige onderdelen binnen de rechthoek en maak daar ook weer een DXF van. Natuurlijk wel even de zichtbaarheid van je eerste tekening weghalen door op het oogje te klikken naast de betreffende tekening. Anders krijg je een heel rommelig beeld.

  Stel je moet de cirkels ook nog uit 3 mm hout hebben. Dan maak ik gewoon nog een sketch aan die ik DXF 3 mm noem en daar kopieer ik mijn onderdelen naar toe die ik nodig heb. Daar maak ik weer een DXF van en tada je kan gaan laseren!
  DXF 3mm.JPG
  Aparte DXF voor 3 mm hout.
   
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2022
  M.l.v.Doesburg vindt dit leuk.
 14. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  Opzich is de basis wel redelijk behandeld. Nu is het volgende duidelijk:

  - Tekening invoegen en schalen
  - De eerste lijntjes tekenen
  - een DXF maken van een los onderdeel
  - een DXF maken van meerdere onderdelen.

  Een aantal zaken die ik nog wil plaatsen. Ligt ook aan mijn werk en hoe druk t daarmee is. Thuiswerken kan ik niet dus ben toch nog veel van huis.

  - Symmetrische bulkheads tekenen
  - Onderdelen schalen
  - Meerdere sketches voor 1 tekening.

  Als er al vragen zijn over bepaalde zaken dan hoor ik dat graag. Ik ben ook autodidact dus weet ook nog niet alles maar denk dat het wel los moet lopen. En wellicht als ergens eerst behoefte aan is dan leg ik dat eerst uit.

  Ik hoop dat iedereen er wat aan heeft en snel net zoveel plezier beleeft aan Fusion 360 dan ik vaak doe.
   
 15. Wings

  Wings

  Lid geworden:
  10 mrt 2010
  Berichten:
  73
  Sommige lasersnijders hebben een afzuiginstallatie. Als je zoals in jouw voorbeeld tekent, verdwijnen kleinere onderdelen als ze gesneden worden in de afzuiger.
  In AutoCad kun je met BREAK een lijn onderbreken en een stukje van de lijn weghalen zodat het onderdeel niet helemaal uitgesneden wordt en in het plankje vast blijft zitten. Hoe moet dat in Fusion?
   
 16. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  eigenlijk geef je zelf al t antwoord. In Fusion zit ook de functie break. Daar zullen vast handigere manieren voor zijn om te gebruiken dan ik doe. Maar zelf teken ik 2 lijntjes op de plek waar de breuk moet komen.
  Break lijntjes.JPG
  Ik heb hier 2 hulplijntjes gemaakt. Die kun je achteraf of bij het tekenen al maken.
  Klik dan bij modify op de functie <Break>. (Als je er even met de muis op blijft staan kun je op de 3 bolletjes klikken en pin to toolbar aanklikken)
  Break knippen.JPG
  Klik dan het stukje lijn aan dat je wil verwijderen. Druk op esc, meestal 2 keer. Klik dan op het kleine stukje lijn tot deze donderblauw wordt. Zie onder.


  lijn selectie.JPG
  Druk op de Delete knop op je toetsenbord en het kleine stukje lijn verdwijnt. Verwijder je 2 hulplijnen en dan blijft het volgende over.

  resultaat.JPG
  Zoals gezegd dit kan vast allemaal nog weer anders (misschien beter gezegd slimmer of sneller maar die kennis heb ik gewoon niet), maar dit is de functie break om kleine stukjes van een lange lijn weg te kunnen halen. Ik werk er te weinig mee omdat mijn laser een afzuiging onder het bed heeft zitten die ook meteen de onderdelen vastzuigt en op zijn plek houd.

  Hopelijk geeft dit een beetje antwoord op de vraag?
   
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2022
 17. Wings

  Wings

  Lid geworden:
  10 mrt 2010
  Berichten:
  73
  Bedankt, dat is inderdaad het antwoord op mijn vraag.
   
  BBruins vindt dit leuk.
 18. Taylorcraft

  Taylorcraft PH-SAM

  Lid geworden:
  22 apr 2012
  Berichten:
  1.034
  Locatie:
  Dorpje in de buurt van Oldenzaal
  Een mooie uitleg.
  Goed dat je laat zien dat het geen rocket science is en eenvoudig beschikbaar voor eenieder die hier mee aan de slag wil gaan.
   
 19. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.575
  Locatie:
  Den Haag
  In het begin had ik ook; o help hoe begin je hier aan. Maar met hulp van anderen heb je snel de basis onder de knie. En is het eigenlijk niet lastig. Zelf ben ik al wat aan het experimenteren met 3d tekenen.
   
 20. alt-148

  alt-148

  Lid geworden:
  15 feb 2008
  Berichten:
  135
  Fusion 360 vraagt elk jaar om je hobby licentie te verlengen. Helaas wil Fusion bij nu niet meer starten, ook al heb ik alles geprobeerd wat er op internet te vinden is.
  Met als gevolg dat ik mijzelf nu Solid Edge moet gaan aanleren, ook gratis te gebruiken voor de hobby.

  Mocht er nog iemand tips hebben om Fusion 360 alsnog te starten, ik houd mij aanbevolen! Want het is een erg fijn programma om mee te werken in combinatie met een 3D printer.
   

Deel Deze Pagina