Z as komt nooit terug in 0 stand

Discussie in 'CNC' gestart door Theo, 5 feb 2018.

  1. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.059
    Locatie:
    Annen
    Heb een stepcraft600 zo'n 9 maand in gebruik in combinatie met Estlcam. Als ik 3mm mpx frees gaf ik vaak 4mm freesdiepte op omdat mijn spoilboard niet helemaal vlak is. Toch begon ik te merken dat bij meerdere onderdelen frezen de laatste delen de frees niet helemaal door het materiaal was.
    Het bleek dat na enkele malen de z as bewegen hij niet terug kwam in de nul maar altijd boven de startstand kwam. Alsof hij stappen verloor naar het naar beneden gaan.

    Wat heb ik gedaan:
    De Z as uit elkaar gehaald, schoon gemaakt en alles nagekeken. Loopt super soepel in alle posities.
    Verschillende versies van Estlcam gebruikt
    Kabels doorgemeten en motor doorgemeten
    Arduino vervangen 3X
    Allerhande instellingen veranderd ( snelheid, acceleratie enz)

    Inmiddels ben ik de wanhoop nabij.
    Zie filmpje hoe na een paar bewegingen het al mis is. Iemand een idee wat hier fout kan gaan?

     
  2. benovitch

    benovitch

    Lid geworden:
    20 apr 2005
    Berichten:
    422
    Locatie:
    België/Nieuwkerken Waas
    Ik heb destijds dezelfde problemen gehad met mijn KIM Pro cnc. Bij mij was het problem dat deze steeds dieper en dieper ging frezen. Het problem was bij mij de stepper driver die slecht was. Deze vervangen en het probleem was opgelost. Wat ja kan doen is de driver eens van plaats wisselen met een andere as en zien of het probleem zich verplaatst.
     
  3. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    458
    Je hebt stappenverlies, dat heeft een mechanische of elektronische oorzaak. Dat EstlCam de oorzaak is lijkt me niet waarschijnlijk.
    Als je je test herhaalt op de X en Y as kun je zien of het probleem mee verhuist, zijn deze goed dan zit het alleen in je Z as.
    Mechanisch probleem: Tussen de motor en de schroefspindel zit een koppeling, in het filmpje op 1min40 zie je een schroefje aan de zijkant van de koppeling, als deze niet genoeg druk uitoefent op de as kan de as slippen in de koppeling en daarmee stappen verliezen.
    Electronisch probleem: Als de stepper drivers op een te lage stroom zijn ingesteld zijn de motoren te zwak om de schroefas te draaien. Bij de meeste drivers is dat instelbaar. Daarom kan het uitwisselen van de drivers voor X en Z je laten zien of de drivers in orde zijn.
     
  4. j.knippels

    j.knippels

    Lid geworden:
    12 jun 2006
    Berichten:
    267
    Net even getest op mijn Stepcraft. Ik lijk geen stappen te verliezen.
     
  5. Kraanvogelei

    Kraanvogelei

    Lid geworden:
    10 feb 2018
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Dronten
    De persoon in het filmpje, heeft stappenverlies. De reden waarom, is nog onduidelijk.

    Vind iemand met dezelfde machine, en neem daar de snelheid/acceleratie en jerk (!) instellingen over, zodat je weet dat je een werkende set instellingen hebt. Probeer, voor zover mogelijk, dit conservatief aan te houden.

    Mis je dan nog steeds stappen, dan wat F2B zegt. Zo op het oor maakt je motor redelijk lawaai voor een onbelaste toestand en een soepel draaiende as (naar eigen zeggen) dus zou ik eerder gokken dat de motorstroom aan de hoge kant is, maar het is een kwestie van uitproberen. Wordt de motor bij intensief gebruik warm? Zo ja, hoe warm?

    Mensen willen graag meten als het over motorstroom gaat, maar dat is alleen nuttig om te zorgen dat je niet over grenzen heengaat, of om referentiewaarden te hebben voor de toekomst, als ie eenmaal goed loopt. Voor het instellen zelf, is het, behalve dus de grenzen bepalen, vrij nutteloos.

    Let op dat als je drivers gaat verwisselen, éérst de stroom er af. Sommige drivers kunnen het niet goed hebben als je ze zo maar uitplugged. En als je drivers hebt met een stelschroefje, gebruik een keramische of in elk geval een niet geleidende schroevendraaier.
     
  6. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.059
    Locatie:
    Annen
    Het lijkt weer goed te gaan. Ik denk dat de oplossing in de startsnelheid zat. Deze stond waarschijnlijk te hoog in Estlcam al heb ik die nooit gewijzigd en zou je denken dat het vanaf het begin dan al niet goed zou moeten zijn geweest. Dat is niet zo, in het begin liep alles goed.
    Tweede mogelijke oorzaak. TL lamp dicht bij het driverboard. Bij het vele testen ontdekte ik een lichte brom in de stappenmotoren. Ik heb de tl vervangen door een ledlamp op iets grotere afstand.
    Hoe dan ook, het lijkt weer goed gelukkig. Bedankt voor het meedenken.
     
  7. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.059
    Locatie:
    Annen
    Daar waar ik dacht dat het opgelost zou zijn is het alleen wat minder geworden helaas. Afgelopen twee dagen volop aan het testen geweest met het frezen van een stabilo mal in trespa als proefstuk.
    Na een paar minuten merkte ik al dat de z as wederom stappen had verloren al is het minder dan aan het begin van dit draadje. Na zo'n 10 minuten is hij ongeveer 0,5mm kwijt. Veel teveel natuurlijk.
    Ook nu zocht ik het weer in de instellingen. Hier alles weer eens veranderd en niets wat maar ook de goede richting op ging. Teststukjes deed ik zonder materiaal te frezen.
    En toen viel me het volgende op
    Op stukken waar de Z as geen actie had, de diepte constant 0 bleef, voelde ik dat hij soms toch een stapje maakte.
    In de code staat deze niet. Hij maakt dus spontaan ergens een stap. Dit is duidelijk voelbaar als je de as van de motor vasthoud. Random maakt hij een stapje wat natuurlijk alleen merkbaar is op de vlakke stukken. Daar waar de frees de diepte in gaat kan ik het niet controleren.

    Wie kan hier iets zinnigs over zeggen
     
  8. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    458
    Je stepper driver heeft twee ingangen, een ingang voor de richting en een voor de stap, die stap pulse zorgt er voor dat je driver steeds een stapje verder gaat.
    Ik kan in EstlCAM geen instellingen vinden die hier een invloed op kunnen hebben, in Grbl wel.

    Ik werk met EstlCAM en Arduino met Protoneer shield en Pololu drivers.

    Wat heb je aan hardware voor processor en stepper drivers?
    Met welke EstlCAM versie werk je?
    Heb je een draadverbinding tussen de processor en de drivers, zit de step pulse draad goed vast?
    Heb je op jouw hardware drivers waarvan je de stroomsterkte kunt instellen? Als de stroom door de stepper motor te laag staat kan de motor te weinig kracht hebben en slippen.
     
  9. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.059
    Locatie:
    Annen
    Schiet mij maar lek.
    Zoals je op de video ziet maken de Z en X as random stappen bij het alleen aansturen van de Y as.
    Als ik alleen de Z of de ~X as beweeg zit er geen " storing" op de overige assen alleen als ik de Y as beweeg komen de andere spontaan in beweging door af en toe ook een stap te maken.

    Ik gebruik de orginele stepperdriver van Stepcraft met een arduino als USB shield. Ik heb de Arduino al vervangen evenals de aansluitkabels enz enz

     
  10. benovitch

    benovitch

    Lid geworden:
    20 apr 2005
    Berichten:
    422
    Locatie:
    België/Nieuwkerken Waas
    Slechte soldeerverbinding ergens? Storing door niet goed afgschermde kabels? Dit heb ik aan de hand gehad. Hierdoor krijg ik storing vanuit de VFD die het spindletoerental niet goed regelde. Wissel de drivers eens en kijk of het probleem zich mee verplaatst.
     
  11. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    458
    Mogelijk heeft je USB onvoldoende capaciteit dan heb je een usb hub met externe power nodig, dit wordt voor de X-Carve met Arduino aangeraden.
     
  12. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.059
    Locatie:
    Annen
    En inderdaad, het probleem lag bij de USB.
    Ik gebruikte een 1,8 meter USB kabel en door die te vervangen van een kabel van 20cm was het probleem weg.
    Heb een USB Hub met externe voeding gekocht en hopla, alles werkte weer. Om alles netjes op de werkbank te installeren de hub samen met een 1 meter kabel gebruikt en daar waren weer de problemen. Het was dus de combinatie van kabel en signaal.
    Vanmiddag heeft alles 4 uur gedraaid met de HUB en de 1,8 meter kabel zonder een random of verloren stap. Man man wat een opluchting.
    Ben weer een gelukkige gebruilker :)
     

Deel Deze Pagina