Zelfbouw Mini Mono

Discussie in 'Speedboten' gestart door Dirk Jan, 8 jul 2024.

 1. Dirk Jan

  Dirk Jan Forum veteraan

  Lid geworden:
  2 apr 2003
  Berichten:
  3.559
  Locatie:
  Veenendaal
  Ha mede-forummers, dit is mijn laatste projectje, een 50cm mini mono, gebaseerd op het Wildthing ontwerp van John Finch.

  [​IMG]

  Het is een simpel te bouwen bootje, ook voor beginners. Ook voor een redelijk budget; voor minder dan €250,- compleet met zender, lipo en lader, of ca €175,- als je al een zender en lader hebt.
  Mocht je er 1 willen bouwen, hier kan je mijn (A1 formaat) tekening downloaden: https://drive.google.com/file/d/18h5v1BeNiVeqVx38g8DY5kYUVbUtM2Ao/view?usp=drivesdk

  De ribben kan je van 2.5-3mm triplex maken. Voor de beplating heb ik 1mm dik berkentriplex gebruikt. De aandrijving is een setje, compleet met strut, 4mm flexas, buiten-as en teflon voering.

  [​IMG]

  Voor nu heb ik een Roxxy 28mm 2600kV inrunner gemonteerd. Met een €25 watergekoeld 50A regelaartje en een houten lipo-houder, begint het erop te lijken:

  [​IMG]

  Een roertje met water-pickup, aangestuurd door een mini servo. Bij elkaar ca €12 met de roerstang en rubber balg. De turnfins en trimtabs heb ik zelf gemaakt:

  [​IMG]

  Het rompje heb ik vanbinnen en buiten in de lamineerepoxy gelakt. Normaal zou ik er een weefseltje overheen doen, maar ik wilde het een beginners-bouw houden, dus ik heb die stap overgeslagen. Nou ja.. alleen het hardschuim cockpitje heb ik wel gelamineerd . Een houten vorm zou ook kunnen, als er maar iets een bobbel op komt, voor de motor met waterkoeling.
  Vaarklaar, met 3S 3000mAh lipo, komt de mini mono op 873gram uit. Dat moet goed vooruit komen!

  [​IMG]

  En varen maar! De eerste vaart met een 32mm messing propje gaat al lekker. Wat vaart dit leuk! Volgas door de bocht en ook de snelheid valt niet tegen met 48km/u.

  [​IMG]

  [​IMG]

  De 2e run monteer ik een 36mm propje. Daarmee gaan de bochten nog beter en is de topsnelheid 53km/u.

  Afgelopen weekend hebben mijn zoontjes van 11 en 9 hem ook aan de tand gevoeld. Wat een lol! Dit keer halen we 55km/u met de 36mm prop. Ik had hier en daar even een stress momentje, of de boot wel heel zou blijven , maar het sturen gaat ze goed af.

  Nadat de jongens uitgespeeld waren, heb ik een run gemaakt met een 4S lipo. Dan gaat het ineens serieus hard! Op de kant zie ik op de gps een topsnelheid van 80km/u .

  [​IMG]

  Video van afgelopen weekend:


  Mocht je hier nog lezen en geïnteresseerd zijn in de video-bouwserie, zie dan hier:

  Ik er ook een video bouw-serie van gemaakt. Zie hier deel 1:
   
  Laatst bewerkt: 8 jul 2024
  tone, M.l.v.Doesburg, Dim L en 5 anderen vinden dit leuk.
 2. pompebled

  pompebled Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 nov 2004
  Berichten:
  9.776
  Locatie:
  Sneek
  Netjes!
  Op 4S zou je nog wat groter kunnen proppen want de toeren en snelheid lopen op een gegeven moment niet meer op...

  Groeten, Jan.

  (P.S.: Een taser is uitstekend geschikt om linkerbochten af te leren, zal alleen wel weer niet mogen.)
   
  cadcam en Dirk Jan vinden dit leuk.
 3. Dirk Jan

  Dirk Jan Forum veteraan

  Lid geworden:
  2 apr 2003
  Berichten:
  3.559
  Locatie:
  Veenendaal
  Bedankt voor de tip, Jan! Ik ga binnenkort nog eens testen met deze setup. Daarna zet ik er een Rocket 2948 3450kV motor in, op 3S. Dat komt bijna precies op hetzelfde toerental uit als de huidige 2600kV motor op 4S. Die motor heeft vermoed ik wat meer power (ik heb er ook een op mijn Cozy F1 Tunnel). Daarna eens kijken of er nog een groter propje achter kan.

  Samen met mijn zoons varen is zeker een hoop lol en herinneringen maken. Ze zijn niet zo besmet met het virus als ik, maar als pa zegt dat hij een bootje voor ze heeft gemaakt, willen ze die zeker wel testen

  Een taser, haha. Laten we dat maar niet doen. Ik zie het al voor me. Een lipo eraan gekoppeld en gaan

  Gisteren weer gevaren. Mijn oudste zoon op 3S en ik op 4S. Dit keer op een ronde plas, waar we mooi rondes konden varen. Op 4S is dat spectaculair, met een topsnelheid van 73km/u.

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  cadcam, M.l.v.Doesburg en wvr vinden dit leuk.
 4. Dirk Jan

  Dirk Jan Forum veteraan

  Lid geworden:
  2 apr 2003
  Berichten:
  3.559
  Locatie:
  Veenendaal
  Filmpje van mijn post hierboven:

   
  Tino, Carbohans, Dim L en 2 anderen vinden dit leuk.
 5. Dirk Jan

  Dirk Jan Forum veteraan

  Lid geworden:
  2 apr 2003
  Berichten:
  3.559
  Locatie:
  Veenendaal
  Ik heb zoveel schik met dit bootje, dat ik nu een carbon versie aan het bouwen ben.
  De carbon plaat heb ik van 2x 200gr/m2 weefsel gemaakt, met 45 graden verschil in de weefsel richting. Op een vlakke ondergrond tussen 2 platen geklemd met lijmklemmen. Dat geeft een 0.3mm carbon plaat als resultaat. Nog behoorlijk flexibel, maar dat komt goed.

  Om de vorm erin te krijgen, heb ik de spanten wel gebruikt. Deze heb ik ingevet, zodat ze niet zouden hechten met het plaatwerk.
  De spiegel is wel van hout, zodat ik er inserts in kan persen, voor het monteren van de hardware.

  [​IMG]

  De aluminium profielen zorgen voor een rechte bodem.

  [​IMG]

  De spanten kwamen makkelijk los. Hier en daar zaten ze toch vastgepikt. De plaatdelen heb ik met secondelijm aan elkaar gelijmd.

  De delingen tussen het plaatwerk heb ik nog een strookje weefsel gegeven. Het geheel is super sterk en tot nu toe slechts 88 gram.

  [​IMG]

  Het dek heb ik van 3 lagen carbon gemaakt. Dat had achteraf niet gehoeven, maar hij is al gelamineerd. De hardware is ook al besteld. Een Rocket 2948 3450kV met een ZTW 60A regelaar. In eerste instantie op 3S. Als het op het water blijft, ga ik 4S proberen. Ik gok dat hij dan over de 100km/u moet kunnen halen.

  Vanavond met de houten versie 84km/u gehaald met een 2600kV inrunner op 4S en een 36mm propje.

  [​IMG]

  Op oude 3S packs voer hij 57km/u. Mijn zoontje weet daar goed mee te sturen.
   

Deel Deze Pagina