zender bereik meten

hallo allemaal.

wie weet of er een apparaatje in de handel is om de
reikwijdte te meten tusen de zender en de ontvanger
zodat je dit kan afstellen
 
Zo'n apparaat bestaat in twee varianten, je hebt ze beide nodig. Eentje links en eentje rechts onder aan je bekken. Wel controleren met lopende motor. Hele snelle rangecheck doe je met ingeschoven antenne. Afstellen hoeft niet, en als dat nodig is, is dat werk voor een specialist, de servicedienst.

Zenderbereik meet je niet, maar er zijn wel veldsterktemeters die het uitgestraalde vermogen meten. Niet nodig voor de modelbouwer.
 
Laatst bewerkt:
Hoe groot is het zenderbereik eigenlijk? Ik heb gelezen dat je met gelijke zenders tenminste 5 km uit elkaar moet blijven. Zit daar nog een veiligheidsmarge in?
Ik kan me voorstellen dat het bereik t.b.v. een goed en veilig contact met je vliegtuig een stuk minder is.
Verder heb ik ook ergens gehoord dat het bereik van een 2.4 Ghz zender een stuk minder is (plm 400 meter). Klopt dat?
 
Een zender zoals die wordt gebruikt in de modelbouw heeft eigenlijk geen zendbereik. De afstand die je kan overbruggen is in eerste instantie afhankelijk van de kwaliteit van de ontvanger (gevoeligheid, kwaliteit filters e.d.) Het vermogen van de zender speelt een ondergeschikte rol.

Daarnaast zijn er externe factoren die de te overbruggen afstand bekorten. Hierbij moet je denken aan terreingesteldheid. Ook stoorsignalen zoals van een elektromotor kunnen van invloed zijn. Hierbij moet je niet alleen denken aan de aandrijfmotor van een elektromodel, maar ook de motoren van de servo's kunnen stoorbronnen zijn.
 
Hoe groot is het zenderbereik eigenlijk? Ik heb gelezen dat je met gelijke zenders tenminste 5 km uit elkaar moet blijven. Zit daar nog een veiligheidsmarge in?...
Dat is niet zozeer het zendbereik als wel het stoorbereik van grondzender naar een toestel in de lucht, e.e.a. afhankelijk van omstandigheden (met je poten op natte klei bijvoorbeeld). Met vijf kilometer afstand, zit je altijd goed.
 
Misschien lijkt het muggezifterig, maar goed. Het gaat er niet om hoe ver jouw zender van een andere verwijderd is, maar hoever je model van een andere zender verwijderd is. Als je even uitgaat van een bereik van 1500 meter; stel dat iemand met zijn zender 2 km bij jou vandaan staat (buiten jouw "zendbereik") en je vliegt 500 m zijn kant op, dan bevind je model zich ineens wél binnen het bereik van die andere zender.
Als je nu voor de veiligheid een cirkel van 2,5km om je heen trekt (dat is dus waarschijnlijk iets verder dan het zendbereik van de gemiddelde zender en zéker verder dan dat jij je model van je af laat vliegen) en die ander doet dat ook, dan kom je op een totale afstand van 5 km.
 
Misschien lijkt het muggezifterig, maar goed. Het gaat er niet om hoe ver jouw zender van een andere verwijderd is, maar hoever je model van een andere zender verwijderd is. ...

Nou, het lijkt me in ieder geval erg logisch. :-)

Bedankt allemaal voor de uitleg
 
bereik

hallo

nou wij hebben vandaag veel getest met bereik!
met 3 verschilende zender alle 3 ff-9.
1 40mhz en 2 35mhz.
bereik over de grond(lopend)ongeveer 1km.
En even later een crash met een edge 540 door storing of geen ontvangst.
reden tja. zeg het maar een pcm ontvanger.
draden van esc naar ontvanger ontstoort.
En daar komt bij met pcm en fail save gaat alles naar een vooraf ingestelde positie,
maar dan kun je ook niks meer corrigeren oid,bij berg techniek ontvangers heb je wel vreemde dingen als je storing hebt maar reageert toch nog iets!!

maar een bereik van 5km,dat is dan in de lucht??

groet
 
Je hebt geen bereik van 5 km.:cool: Zoals al eerder gezegd, die 5km komt ergens anders vandaan. Even lezen hierboven.
Je zender is één kant van het verhaal, je ontvanger de andere. Die zender zou tot minstens 1500m een voldoende sterk signaal kunnen verzorgen. Of je ontvanger op die afstand nog goed ontvangt hangt natuurlijk van heel veel factoren af. Storing kan heel makkelijk ín/door je model en ontvanger worden veroorzaakt.
Mogelijke oorzaken:
Slechte contacten, antenne parallel aan servokabels of stuurstangen, gebruik van koolstof in je model, knakpulsen door metaal op metaal, antenne niet recht uitgelegd, ontvangerkristal los, ontvanger met klein bereik, enz
 
Back
Top