Zender/ontvanger, onmogelijke combi?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Leonardus, 8 okt 2020.

 1. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Hallo allemaal.
  Eerst even dag zeggen: Ik ben weer terug van weggeweest; zo'n 10 jaar met andere hobbies bezig geweest maar oude liefde roest niet blijkbaar; ik ben weer lekker met de modelbouw bezig.
  En ik val met de deur in huis met een rare situatie: Omdat mijn modelbouw "carriere" langgeleden startte gebruik ik wat verouderde apparatuur. Ik heb een auto gebouwd waar een Webra Nano 40 MHz ontvanger (is voor FM ) in staat, en die communiceert vlekkeloos met de zender, een Graupner D8 SSM.
  En ik heb hier ontdekt dat dat "SSM" Graupner-speak is voor AM... Dat hoort dus niet te kunnen, toch?
  Rijdt en stuurt naar wens. Ik snap dat niet. Jullie?
  Ik heb de faq's en de zoekfunctie hier geraadpleegd, internet afgezocht, maar geen opheldering gevonden.
  En een andere vraag zet ik wel in de afdeling waar die thuis hoort.
  Leuk om terug te zijn! (al is het hele 2,4 gHz gebeuren met alle afkortingen die daarbij horen even schrikken).
  Ben benieuwd naar jullie meningen.
  Leo
   
 2. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.668
  Locatie:
  Nootdorp
  Dat dit werkt schijnt normaal te zijn, ik heb dit ook eens aan de hand gehad. Het bereik zal minimaal zijn.
   
 3. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Normaal? Nou, een stelletje oude posts beweren toch wat anders, vandaar dat ik het boekje nu kwijt ben. Maar ik ben blij dat het meer voorkomt.
  Dat bereik had ik nog geen last mee, maar dat was achtertuin werk. Meter of 10 schat ik. Is niet ver natuurlijk, maar voor zo'n niet al te snel autootje is het genoeg (schaalgetrouw rijbeeld van een
  engelse legerwagen, jaren '70).
   
 4. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.536
  Test de reikwijdte eens met ingeschoven zendantenne. Als alles goed werkt moet je 30 to 50 meter kunnen behalen.
   
 5. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  12.123
  Locatie:
  Woerden
  Een AM ontvanger die onder bepaalde omstandigheden wel eens een FM zender kan ontvangen klopt. Het hangt mede af van de demodulator die in de ontvanger zit en nog een aantal factoren. Het gaat veel te ver om dat uit te leggen.
  Een FM ontvanger die een AM zender ontvangt, daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Ik zou ook niet weten hoe dat technisch uit te leggen is. Stiekem denk ik dat je toch een FM zender hebt of dat je toch een AM ontvanger hebt. :weetnie:
   
 6. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Dat laatste is precies wat ik nou ook al zit te vermoeden, maar de in postjes van Corrien (lang geleden) hierover staat zo zeer beslist dat die "SSM" op de graupner zender betekent dat het een AM zender is, dat ik daar niet aan durf te twijfelen. En op de ontvanger staat het gewoon op het etiket: "FM".
  Misschien moet ik het ding maar eens naar m'n werk meenemen en 'm daar aan een oscilloscoop hangen, en gewoon kijken wat hij doet. Als de scoop die 40 MHz aan kan...
  Nog een gedachte: In hoeverre sluiten AM en FM elkaar uit? Kan een zender beide modulaties tegelijk uitsturen?
   
 7. Rick NL

  Rick NL The First Aviators

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  3.391
  Locatie:
  Gouda
  Ik ben zeker geen expert op dit gebied maar kan wel een verklaring geven die misschien klopt.
  SSM is Single Sideband Modulation. Dat houdt in dat van het hoogfrequent signaal slechts één zijband wordt uitgezonden. De draaggolf en de andere zijband worden in de zender onderdrukt. Het resulterende signaal heeft een asymmetrische frequentie zwaai die mogelijk door een FM ontvangen kan worden gedemoduleerd. De symmetrische frequentie zwaai van een normale AM modulatie wordt in een FM ontvanger in ieder geval wél onderdrukt.

  Zie voor iets meer info over SSM: https://www.electronics-notes.com/articles/radio/modulation/single-sideband-ssb-basics.php

  Ben benieuwd wat de echte specialisten ervan zeggen.
   
 8. martin_12

  martin_12

  Lid geworden:
  28 jun 2014
  Berichten:
  19
  Komt de inhoud in de zender- of ontvanger behuizing wel daadwerkelijk overheen met de behuizing? Hetzelfde als wat Ernst stiekem denkt...?
   
 9. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  12.123
  Locatie:
  Woerden
  Op zich klopt dit helemaal en zou het bij bepaalde soorten FM ontvangers inderdaad een verklaring kunnen zijn. Er is echter één probleempje. Bij de firma Graupner betekent SSM Super Schmalband Modulation. Of ze daar hetzelfde mee bedoelen weet ik niet. o_O
   
  Rick NL vindt dit leuk.
 10. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Heb nog eens op het Duitse modelbouwforum gesnuffeld en dat SSM is toch echt wel AM. Ik ga maandag die zender maar eens op een scoop aansluiten en zien of ik er zo wijzer van wordt.
   
 11. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Nou, die Webra frunnik je niet zo makkelijk in een andere behuizing, en die was nog nooit open geweest voor ik dat deed. En als er iets anders in de zenderbehuizing zit heeft de verkoper me heel inventief bedot. Trouwens, hij heeft 't jaren goed gedaan, met z'n AM ontvangertje.
   
 12. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  8.346
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Ik weet niet of de Graupner SSM nog van Grundig kwam, of dat ze de overstap naar JR al hadden gemaakt.
  In dat laatste geval is het bijna zeker al smalband FM.
  De andere fabrikant die SSM als aanduiding gebruikte was Simprop..
  Dat was wel smalband AM. De ppm puls werd vóór de modulatietrap eerst door een LC filter gehaald om harmonischen in de modulatie te onderdrukken.
  Resulterend dus zijbandjes op slechts korte afstand van de draaggolf > smalband.
   
 13. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Da's een intrigerende opmerking, die over Grundig.
  Het gekke is: dit setje zender/ontvanger zat bij elkaar in d doos die destijds door Conrad werd verkocht, heeft het jaren prima samen gedaan, en op die ontvanger staat -als ik mij niet veris- "AM".
  We gaan het maandag hopelijk zien, als ik 'm aan een scoop heb.
   
 14. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Bedankt voor het meedenken, iedereen. Veel opmerkingen die me weer op nieuwe zoeksporen zetten. En al snorrend over het internet wordt ik weer wat wijzer.
  Maandag aan de scoop, en dan an ik besluiten of ik een andere AM ontvanger zoek voor deze zender, of een extra FM 40 MHz ontvangertje zoek, en het op de andere zender doe. Daarvan weet ik tenminste wat eruit komt :)
   
 15. Corrien

  Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 okt 2003
  Berichten:
  12.387
  Locatie:
  Maasland
  Een Graupner D8ssm is wel degelijk een AM zender en een Webra Nano S is wel degelijk een FM ontvanger. Hoe deze ontvanger op deze zender kan werken kan ik niet echt verklaren, dat zou ik eerst in de ontvanger moeten bekijken en dan nog.

  Om de afstraling van een 40 MHZ AM-zender te bekijken op een scoop lijkt me in dit geval niet echt zinvol, maar daarvoor hoeft de scoop ook geen 40 MHz te kunnen weergeven.
  Je doet dit als volgt: je wikkelt het massa-kabeltje van je probe een aantal keren rond de zenderantenne en plaats het klemmetje op de punt van de probe. Op de scoop zet je zowel de tijdbasis als de gevoeligheid op een laag bereik. Je ziet nu de draaggolf als een brede band, afgewisseld met de modulatiepulsen. Je ziet nu ook, dat de modulatie diepte volledig tot nul gaat, oftewel de draaggolf valt geheel weg. Op zich zou het voldoende zijn om de draaggolf wat te knijpen, maar in de modelbouw ken ik daarvan geen voorbeelden, het is altijd alles of niets.

  Je ziet ook, dat de modulatiepulsen niet rechthoekig zijn, maar trapeziumvormig. Deze afschuining is met opzet ingebracht om het ontstaan van zijbanden in te perken. Hoe de ontvanger deze afschuining zou kunnen zien als een verandering in de frequentie kan ik niet duiden. Bij FM-modelbouwzenders verandert de frequentie van de draaggolf namelijk van zo'n - 1,5 kHz onder de kristalfrequentie naar + 1,5 kHz boven de kristalfrequentie tijdens de modulatiepulsen. De FM ontvanger detecteert dat verschil op de voorflank van de sinus.
   
 16. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  Mijn hoop is dan dat als ik de zender aan de scoop heb, en ik bedien de sticks, er een verandering in hetzij de amplitude, hetzij de frequentie zichtbaar wordt, al zal dat een klein verschil worden als ik jouw post zo lees. Toch de scoop zover krijgen dat hij slechts enkele periodes in beeld zet.
  En als dit probleem uit de lucht is kan ik besluiten welke ontvanger in een van de andere modellen moet komen; AM of FM.
  Ik hou je post ernaast, als ik met die scoop bezig ben; bedankt!
   
 17. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  12.123
  Locatie:
  Woerden
  De FM modulatie zal je echt niet met een scoop kunnen zien. De verandering in frequentie is zo gering dat de tolerantie van de tijdbasis van de scoop al groter is. Eventuele AM modulatie kan je zoals (Corrien) al heeft uitgelegd wel zien. Zet de tijdbasis van de scoop op 1ms of 2ms per divisie dan zal kan je de "deuken"" in de draaggolf het best zien.
  Het is gek maar ik kan me nog steeds niet voorstellen hoe dit kan werken! Zelf heb ik een Webra ontvanger en die dingen zijn best goed. Dat deze zo "slecht" is dat hij AM niet onderdrukt maar net zo makkelijk ontvangt als FM wil er bij mij niet in. Ergens heb ik toch het idee dat je wel degelijk een FM zender hebt maar dat er een "verkeerd" kastje omheen zit.
   
 18. Corrien

  Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 okt 2003
  Berichten:
  12.387
  Locatie:
  Maasland
  Zoals Ernst al opgeeft zal je een verschil in frequentie niet zien. In tegenstelling tot wat ik schreef moet je inderdaad de tijdbasis op 1 of 2 ms zetten, de gevoeligheid zet je wel op een lage waarde. Bij het bewegen van de sticks zie je vervolgens bij een AM zender niet de amplitude veranderen, maar de breedte van de modulatiepuls.
   
 19. Leonardus

  Leonardus

  Lid geworden:
  5 okt 2020
  Berichten:
  22
  Locatie:
  't Harde
  We gaan het zien, maandag. Ik ben blij met de tips voor de scoop.
  Die freqientiemodulatie, daar rekende ik ook al niet op. Verhoudingsgewijs te kleine variaties. Maar een amplitudemodulatie hoop ik wel te ontdekken.
   
 20. ShadesInBlack

  ShadesInBlack

  Lid geworden:
  21 mrt 2006
  Berichten:
  2.757
  Locatie:
  Gavere/België
  Ik zou gewoon blij zijn dat het werkt. Of verdenk je dat het niet betrouwbaar is of zo?
  Al is weten hoe het juist in elkaar zit ook wel nice...
   

Deel Deze Pagina