zenderkeuze 2020

Discussie in 'Model elektronica' gestart door eclipse86, 19 jul 2020.

  1. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.438
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Oké heel wat gelezen en bekeken, ik heb de taranis nog 'n laatste kans gegeven, daar ik deze wel lekker in de hand heb volgens mijn gevoel. Heb hem helemaal leeg gehaald en opnieuw de firmware opgezet. Nu heb ik wel d8 mode. Echter de nieuwe ontvangers willen nog niet binden. Deze zijn binnen Europa besteld. Echter YouTube levert verschillende mogelijkheden op qua updaten van ontvangers dus dit moet ik nog even uitvissen.

    Het is dus een oude d9x plus taranis. Nog niet de nieuwe versie. Als voordeel van de nieuwe zie ik enkel het scrollwiel en de launch knop voor dlg. Voor de rest lees ik overal over die hall gimbals. Zijn die dan zoveel beter als origineel? Groeten en bedankt voor de tips
     
  2. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    691
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Als de nieuwe ontvangers met een sticker op de verpakking komen met iets als ACCST 2.1.x dan weet je dat ze op de nieuwe versie zitten. Ik sluit niet uit dat FrSky alles nu op ACCST v2.1.x uitlevert. Plaats anders eens foto's van de ontvangers.

    Omdat het in de EU gekocht is zullen ze vermoedelijk wel met LBT firmware zijn gekomen. Is dus alleen even de vraag of dat ACCST v1 is of ACCST v2.1.

    Als het niet te binden is met de zender dan heb je de volgende mogelijke oorzaken:
    1. De zender heeft FCC firmware ipv LBT firmware in de XJT module zitten, je kan dit echter niet uitlezen
    2. De zender heeft nog de oude ACCST v1 LBT firmware erin zitten en de ontvangers hebben ACCST v2.1.x LBT

    Je kan de ontvangers opnieuw flashen d.m.v. een gemodificeerd servo-kabeltje. Kijk deze video van Painless360 die het heel duidelijk uitlegt:



    Andere optie is zowel de zender als alle ontvangers flashen met recente ACCST v2.1.x LBT firmwareen ze opnieuw te binden (ook al lijken ze het te doen, altijd opnieuw binden als je naar ACCST 2.1 gaat!).
     
  3. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.964
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ik was met de Taranis ook enorm aan het klooien.
    Een tweede Taranis die ik gekocht had heb ik maar uit wanhoop het backboard van vervangen want ik dacht dat dat stuk was want de ontvangers wilden niet binden.
    Ik had dat bij Engel MT gekocht maar het nieuwe deed het ook niet.
    Ik heb het teruggestuurd en Engel berichte me ik het had moeten flashen.. ik had de zender al geflasht met de nieuwste firmware en ook de ontvangers maar de zendmodule moet je ook flashen.
    Zij hebben dat voor me gedaan en toen werkte het prima.
    Dus als er ergens een versie niet goed staat dan praat het niet meer met elkaar.

    Hier is een forum waar de technische dienst van Engel ook aanwezig is
    https://frsky-forum.de/
    Vragen stellen kan je ook in het engels.
    En een engelstalig forum staat hier
    https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3395177-Official-OpenTX-version-2-3-Discussion-Thread

    En toch raad ik je aan om als je de kans hebt toch eens een Horus X10 vast te houden, die houdt net zo goed vast als een Taranis maar door het kleurendisplay en de draaiknop werkt ie lekkerder.
    Er is 1 iemand in Vlaanderen van wie ik weet dat ie er 1 heeft, Willy Verschoren, V-Willy hier op het forum.
    Misschien dat je eens met hem contact op kan nemen.

    GJ
     
  4. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    691
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Ik heb de Horus X10 ook wel eens vastgehouden, maar vond het niks, te groot. Schakelaars te onhandig geplaatst. Dat vonden er meer die 'm vasthielden toen iemand 'm bij zich had bij ons op de club. Was toen nog de versie met de USB-C aansluiting voor het laden met zo'n laadkastje. Dat hebben ze gelukkig aangepast.

    Maar goed, het is persoonlijk natuurlijk. Op elke zender is wel wat aan te merken.
     
  5. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.964
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ja, daarom moet je ook voelen.
    Ik had dat met de jeti ds16, ijskoude meralen zender, lag niet lekker in mijn handen en vond de trims heel onhandig zitten, ik kon er niet mee vliegen.

    GJ
     
  6. Helikapoter

    Helikapoter

    Lid geworden:
    11 mrt 2006
    Berichten:
    422
    Locatie:
    West-Friesland
    De Jeti DS12 , licht compact , geweldige interface , en betrouwbaar
     
  7. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.964
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ja maar zeer beperktben alle opties moet je erbij kopen.
    Dan wordt ie ook bijna 800 euro.
    Idioot veel geld voor een middelmatige zender.

    GJ
     
  8. Martin7876AA

    Martin7876AA

    Lid geworden:
    31 jan 2020
    Berichten:
    24
    Locatie:
    Emmen
    radiomaster t16 jumperT16pro en de nieuwe jumper t18lite of t18 en de t18pro
    gebaseerd op opentx en multi protocolen
    de duurste van dit rijtje is de jumper t18 pro met de alps rdc90 decoders op de gimbals en kost 170 euri. zelfs de nieuwe protocolen van de 868mhz en 915mhz long range systemen zit hier op dus de 9 serie ontvangers van frsky dit is goed voor 10km + range.
    als je iets nieuws koop vind ik persoonlijk moet je wel een stap vooruit maken, maar soms is mijn mening op dit forum dat onbekend ook overgaat naar onbemind in plaats van open te staan voor het nieuwe. waarom een ontvanger kopen van 50 a 100 euro terwijl je er 4 andere kan kopen van wat voor een merk ook en op deze zender kan gebruiken. maar nogmaals dit is mijn mening.
    gr Martin
     
    Laatst bewerkt: 22 jul 2020
  9. Helikapoter

    Helikapoter

    Lid geworden:
    11 mrt 2006
    Berichten:
    422
    Locatie:
    West-Friesland
    Dat is jouw mening , gebaseerd op 1 slechte ervaring ( wel jammer dat je dat steeds maar weer moet "ventileren" .)
    Ik ben zeer aangenaam verrast over de Jeti (DS 12 Carbon + Full options) mogelijkheden en de kwaliteit , als ik dit vergelijk met Futaba waarvan de software mogelijkheden
    al 10 jaar onveranderd zijn en alleen de displays zijn groter geworden .
    Jumper zenders zijn leuk , maar mijn dure schaal modellen/helikopters o.i.d. zou ik er niet aan wagen , dat is gewoon niet mogelijk om een "top zender" voor dat geld te maken .

    H ,
     
  10. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.964
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ja,, maar ik heb de DS12 vastgehad en die voelt wel fijn.
    Maar die is kompleet met alle opties ook ruim 800 euro.
    De Jumper zenders zijn echt een soort speelgoed, ook van binnen.
    Dat is als de Taranis maar dan gemaakt ergens in een speelgoedfabriek.

    GJ
     
    Helikapoter vindt dit leuk.
  11. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    691
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Je bedoelt de Horus, het is een soort van kloon van de Horus X10(s).

    Bij die goedkope Chinese zenders moet je gewoon niet de eerste willen zijn met de aanschaf, je bent gewoon hardware-beta-tester. De Jumper T18 is te vroeg op de markt gebracht en dat zie je aan de problemen met het SD-kaart slot. Ze hebben de firmware aangepast om een fout in de hardware te omzeilen (detectie van SD kaart werkt niet), maar in de officiële versies van OpenTX is dat ondenkbaar en wordt niet geaccepteerd door de ontwikkelaars van OpenTX.
    Het lijkt veroorzaakt te worden door een afwijkend SD socket dan wat gebruikt is in de ontwikkelfase, waardoor een pin geen contact maakt en dus de detectie niet werkt. Maar ik heb ook iets gehoord over inversie van het detectiesignaal. Zou dan ook kunnen dat dat aan het socket ligt.
    Bij de Jumper T16 werd een namaak nRF24L01 chip gebruikt, wat voor bepaalde protocollen problemen oplevert en minder bereik kan veroorzaken. Het is niet duidelijk of dat bij de T18 ook het geval is, maar men is gewaarschuwd.
    Voor de problemen met de flatcables bij de T16 heeft Jumper onlangs nieuwe flatcables beschikbaar gesteld.

    Het spul is ook dermate goedkoop dat het bijna niet kan voor die prijs en dat zie je terug in de kwaliteit.
     
    Helikapoter vindt dit leuk.
  12. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.964
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ik bedoelde inderdaad de Horus, maar die ziet er van binnen stukken degelijker uit dan de Taranis.
    Je ziet aan de Taranis dat het ook een soort kopie van een JR zender is, snel in elkaar geflanst.
    De Horus vind ik een degelijke zender, ja dat is het nadeel van in de electronica werken, als ik iets nieuws gekocht heb gaat het eerst open, kijken hoe het in elkaar gezet is.

    GJ
     
  13. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    691
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Tja, toch ben ik er tevreden mee. Hij doet wat die moet doen en een kleurendisplay kost ook alleen maar stroom. ;)
     
  14. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.964
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ja, ik heb er vorige week ook maar 3700 mAh cellen ingezet, anders kan je maar 2 uurtjes vliegen.
    En nu kan ie de hele dag aan staan.
    Maar ik had zelf problemen met de Taranis, die knopjes en zo, ik vond hem niet fijn programmeren.
    De Horus is voor mij dan, echt veel beter, die snap ik, met die draaiknop en zo, veel handiger.
    En dan dat grotere scherm, ik kan aflezen wat mijn verbruik is, spanningen, hoogte.
    Bij de Taranis moest ik echt een bril opzetten.
    Maar dat zijn allemaal mijn gebreken, in de basis is de Taranis prima maar je ziet als je beide openmaakt en naast elkaar legt de vooruitgang van het merk.
    Ik weet nog dat ze ergens rond 2000 begonnen met 2,4 gHz modules en ontvangertjes, het was de grootste troep die je kon kopen
    En nu doen ze echt niet meer onder voor de Futaba's of Jeti.

    GJ
     
  15. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    976
    Locatie:
    Avenhorn
    Bij OpenTX is nieuwe firmware vaak essentieel, veel belangrijke bugs worden gefixt.
    Ik update altijd.

    Het is vaak de angst van het niet begrijpen hoe iets werkt, en daarop te zeggen dan men iets niet zou moeten doen. ;-) niets mis mee overigens :)

    Het is nagenoeg altijd mogelijk om opnieuw te beginnen, of de STM32 processor moet echt fysiek defect zijn geraakt.

    1. Alle zenders maken gebruik van een bootloader. die altijd te bereiken is, ook al is de otx software corrupt geraakt tijdens het flashen. door het vroegtijdig afbreken of uitvallen van de zender.
    2. Mocht de bootloader beschadigd zijn, dan is er met al die zenders nog altijd de mogelijkheid om in DFU mode de chip te bereiken om opnieuw de bootloader + software er opnieuw op te zetten.

    Je moet het alleen even weten :)

    En dit is nou het fijne van het hele platform incluis OpenTX, het is altijd te fixen no matter what.
    Zo lang dit platform blijft bestaan, zal ik nooit over stappen naar iets anders.
    1. Je levert gelijk alle bizarre mogelijkheden van OTX in, het is dan altijd weer net ff minder.
    2. Je bent gelijk weer afhankelijk van wat de fabrikant bedenkt van wat hun vinden hoe jouw zender moet gaan werken.

    Nehhh

    Voor mensen die iets plug en plays zoeken.. vermijd dan ten alle tijden OpenTX.
    Het is namelijk een hobby erbij ;-)
     
    Laatst bewerkt: 22 jul 2020
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  16. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Almere
    Ik blijf mij eerlijk gezegd verbazen dat de discussie alleen gaat over software en wat er met een zender allemaal wel of niet kan.
    M.I. is stuurnauwkeurigheid veel belangrijker, zeker als je met een vliegtuig vliegt, iedereen gaat daar compleet aan voorbij.
    Om een voorbeeld te geven : een mixer lijkt leuk. Echter, een goede piloot heeft deze niet nodig, die stuurt gewoon met de hand.

    De vele (top) wedstrijdvliegers gebruiken allemaal Futaba, Jeti etc, dat is niet zomaar. De zenders hebben een veel hogere resolutie en de servo's van o.a. Futaba BLS, Hitec, etc hebben dat ook. (4096 stappen bij de servo)
    Als de "goedkopere" zenders echt hetzelfde zijn zou men daar wel mee vliegen.

    Een kleurenscherm ? Leuke gadget, kun je op het veld de blits mee maken. Echter, ik moet de eerste piloot nog tegen komen die tijdens de vlucht uitgebreid op het display van de zender staat te kijken. Het voegt helemaal niets toe aan het besturen van een vliegtuig.

    Als je het leuk vind om te spelen met software en gek bent op snufjes en gatgets moet je zeker een dergelijk systeem kopen / gebruiken.

    Wat ik wil duidelijk maken, kwaliteit kost echt nog steeds geld.

    Grt,

    Arnoud.
     
    Laatst bewerkt: 22 jul 2020
  17. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.964
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ik ken toch ook veel top wedstrijdvliegers die een Taranis vliegen.
    In sommige klassen is het belangrijk dat je kan showen met je spullen.
    F3A bijvoorbeeld.
    Daar zie je zelfs beginners en de mindere piloten dure kisten vliegen, en natuurlijk ook de bijbehorende zenders.
    Terwijl als je echt goed bent je dat niet echt nodig hebt, dan kan je ook met een mindere kist vliegen.
    In Duitsland was iemand die per se een Jeti DS24 moest hebben.
    Waarom?
    Omdat het een Jeti DS24 was en geen DS16, want die heeft iedereen.
    En ook, dat merkte ik in de winkel, mensen praten elkaar dingen aan.
    Ik heb een Multiplex, de beste zender ooit..
    Nou, dan moest die collegavlieger ook ineens een Multiplex terwijl ie een prima Robbe FC18 had en daar ook alles mee kon.


    En waar zitten de kosten dan in?
    Aan electronica zit er in een zender hooguit 100 euro spul.
    Het is allemaal gebaseerd op een bepaalde chip en een 2,4 gHz zendmodule van 10 euro.
    Beetje als audio.
    Er was ooit eens een versterker, een monoblok.
    Ding koste 4200 euro.
    Iemand heeft hem opengemaakt nadat ie hem gekocht had (beetje zoals ik altijd doe) en daar zat gewoon een chipje in van 7 euro met een goede trafo en elco's.
    Ik heb hem nagebouwd, totale kosten 25 Euro.
    Alleen heb ik dan dat merk niet op die versterker staan.
    Ook mijn Marantz versterker, vrij prijzig.
    Als ik hem na zou bouwen dan zou ik aan componenten op hooguit 100 euro.
    OK, mijne is dan nog een KI signature dus er zit wat extra koper in de behuizing, 125 Euro.
    En je betaald er het veelvoudige voor, voor de naam.

    Een standaard Taranis heeft goedkopere onderdelen.
    De Horus heeft ook standaard hallsensoren en alle componenten zijn best ok als ik ze zo bekijk, doen niet onder voor wat er in een Graupner en Jeti zit.
    Bij Jeti heb je nog die titanium kast, die maakt hem wat prijziger maar dat was voor mij juist de reden dat ik hem weggedaan heb.

    GJ
     
  18. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    22.517
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik denk dat dit onzin is, wat je nu zegt... ailleron differential is een mixer. Expo ook.
    En ik denk dat er geen enkele, werkelijk geen enkele wedstrijdvlieger is die (bijvoorbeeld) remkleppen of dergelijke met de hand uit gaat sturen als hij dat ook met een mixer op elevator kan oplossen. Het waren JUIST de gevorderde wedstrijdvliegers die de vraag naar gecompliceerde zenders in het leven riepen. Niet de hobbymatige zondagsvliegers, want die konden die dingen niet betalen, en ook niet rechtvaardigen.
     
    Helikapoter vindt dit leuk.
  19. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    22.517
    Locatie:
    Oldeberkoop
    :D ik zei "als het nodig is"... Als je last hebt van die bugs, moet je updaten. Heb je er geen last van, hoef je ook niet te updaten. vrij simpel. :D
     
  20. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.376
    Locatie:
    Valkenburg zh
    Helemaal mee eens.

    Ik heb een firmware voor de ontvanger waarvan ik zeker weet dat het goed werkt. Koop ik een ontvanger ik let niet eens op de firmware, ik flash ze allen met dezelfde firmware voor ik hem ga gebruiken. Deze staat weer op mijn geheugenkaart van mijn zender, snoertje eraan, en dan even flashen nog geen minuut werk.

    Zo doe ik het, piece of cake.

    Vanaf 8.25 laat hij het zien hoe het werkt.

    mvrgrt,

    Aad dB.
     
    Laatst bewerkt: 22 jul 2020

Deel Deze Pagina