Het uitgestraalde vermogen van de zender is een beetje afhankelijk van de accuspanning. In de meeste zenders zit een soort begrenzer die ervoor zorgt dat het uitgestraalde vermogen onder het wettelijk maximum blijft. Als de accuspanning iets zakt zal die begrenzer minder te doen hebben en het vermogen zal dus ongeveer gelijk blijven. Pas als de accuspanning erg laag wordt en de begrenzer zichzelf "uitschakeld" zal het vermogen merkbaar minder worden. Helaas zal de accu dan al heel erg leeg zijn, als je vliegtuig dan nog in de lucht is of je boot midden op het water heb je een echt probleem.
In dit geval denk ik dat het "probleem" ergens anders door wordt veroorzaakt. Als je een nieuwe zender/ontvager set koopt zitten er, als het goed is, kristallen bij. Een goede fabrikant zal ALTIJD een setje kristallen meeleveren dat bij elkaar hoort. Om de ontvanger goed te laten werken moet het verschil tussen de twee kristallen PRECIES 455kHz (10,7MHz voor dual conversie) zijn. Een setje dat door de fabrikant geleverd wordt zal hier aan voldoen.
Als je een extra ontvanger koopt zal je er ook een kristal bij moeten kopen anders heb je er niets aan of je moet steeds het kristal van de ene naar de andere ontvanger oversteken.
Er kleeft een klein "gevaar" aan het gebruiken van een extra kristal. Ondanks dat men kristallen heel erg precies kan maken zal het verschil tussen het extra kristal en het zenderkristal zal niet precies 455kHz zijn. Een kleine afwijking zal kleine gevolgen hebben, de ontvanger wordt iets minder gevoellig. Grotere afwijkingen zullen grotere problemen geven maar die komen gelukkig maar heel zelden voor.
De oplossing is simpel, de ontvanger zal op dat ene kristal afgeregeld moeten worden. Een ontvanger wordt in de fabriek zo afgeregeld dat het verschil tussen de kristallen PRECIES 455kHz moet zijn. Omdat alle kristalsetjes door de fabrikant hierop uitgezocht zijn zal dat goed zijn. Helaas kunnen extra kristallen wel een beetje afwijken met het bekende resultaat.
Door het afregelen zal de reikweidte toe kunnen nemen en de gevoelligheid voor storingen zal duidelijk minder worden. Dit afregelen heeft wel een nadeel en dat is dat die ontvanger nu ALLEEN met dat ene kristal gebruikt kan worden. Een ander kristal zal een andere afwijking hebben dus zal de ontvanger weer anders afgeregeld moeten worden. Het ene kristal zal bijvoorbeeld een afwijking hebben van +0,3. Als dan een ander kristal een afwijking heeft van -0,3 dan is het verschil tussen die twee 0,6. Dat is een behoorlijk groot verschil en de ontvanger zal, afgeregeld op het eerste kristal, slecht werken met het tweede tenzij hij daarop afgeregeld wordt.
Tot slot zal over het algemeen de rijkweidte met een extra kristal niet zo dramatisch veel kleiner worden dat je er direct problemen mee zal krijgen. Alleen het gevoelliger worden voor storingen kan een probleemje zijn. Zelf heb ik al mijn ontvangers op hun eigen kristal afgeregeld, ik heb weinig of geen problemen met storingen of rijkweidte. Afregelen is niet zo erg moeilijk als je de juiste apparatuur hebt en de juiste volgorde van afregelen gebruikt. Als je dat niet hebt dan moet je NOOIT aan de afregelingen van de ontvanger komen want je zal meer problemen veroorzaken dan oplossen. Er zijn een paar afregelingen die zo gevoellig zijn dat met een verdraaiing van een kwart slag de ontvanger al niet meer werkt!