Landingslichten uit de bouwmarkt (LED versus Halogeen)

Discussie in 'Bouwtips vliegende modellen' gestart door Pauls, 15 feb 2009.

  1. Pauls

    Pauls

    Lid geworden:
    21 okt 2006
    Berichten:
    36
    Locatie:
    Nederweert
    Er bestaan mooie kleine LED lampen, met armatuur, die ik zou kunnen gebruiken als landingslicht in de vleugel. Wie heeft daar ervaring mee?


    [​IMG]

    [​IMG]


    De inbouwdiameter is een stuk kleiner dan de conventionele Halogeen verlichting. En het stroomverbruik is ook een stuk lager. En de lichtopbrengst zou bijna het dubbele zijn van een convetionele halogeenlamp.


    [​IMG]



    Kijk hier naar mijn vergelijking:



    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    De linkse is halogeen, de rechtse is LED. De foto’s zijn gemaakt bij dag licht. Hoe ik ook kijk, de Halogeen wint het. Die opgave van Gamma klopt niet: LED zou het zo goed moeten doen als een 35 W halogeen, en wat je hier zit is nog maar een 20 W halogeen !

    De lampen zijn waarschijnlijk gemaakt voor 12 Volt wisselspanning, maar ik heb er DC op gezet. Met gelijkstroom zou het meer licht moeten opleveren.

    Later ga ik de LED slopen, om te zien of ik er een kleinere diameter van kan maken. En dan heb ik iets dat mooi in de voorlijst van mijn nieuwe vliegtuig past ! (zie burt-rutan-s-triumph-business-jet ) .
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  2. _Dutchy_

    _Dutchy_

    Lid geworden:
    28 dec 2008
    Berichten:
    1.352
    Nou, het enige wat ik weet te vertellen van die huis en tuin lampen is dat ze idd best wat licht geven maar tevens binnen niet al te lange tijd best behoorlijk heet worden.
     
  3. F.van.Gent

    F.van.Gent In Memoriam

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    7.800
     
  4. hezik

    hezik Guest

    Je leest het verkeerd. De Led is 2.2Watt, maar op de verpakking staat duidelijk 'vergelijkbaar met 35Watt halogeen'.

    Toch wil dat niet perse zeggen dat de gamma liegt. Het verschil tussen oa. halogeen en leds, is dat halogeen uit zichzelf veel diffuser is (alle kanten opgaat) en je daarom snel de indruk hebt dat de halogeen meer licht geeft. LED's hebben doorgaans een kleine straalhoek, je hebt ook wel leds met een grotere hoek, maar die zitten niet in dit soort lampjes.

    Zet die twee lampjes eens op een plankje en ga 's nachts naar buiten, zet ze ergens neer en loop dan weg. Je zult dan zien dat, mits je er recht inkijkt, de LED's tot veel verder te zien zijn.

    Ze meten met een meter het aantal lumen of candela van een lamp, en trekken daarop de vergelijking, maar 'het oog' neemt het anders waar. Dit is te vergelijken met de dB metingen bij brandstoftoestellen, zo kan het zijn dat je denkt dat 1 kist meer lawaai is dan een andere, maar dat het bij meting toch andersom is.

    Ik zou overigens voor jouw toepassing geen van beide gebruiken. Ik zou wel LED's gebruiken, maar ze zelf monteren. Het hele gewicht van de LEDs die je nu hebt, komt niet door de leds, maar door de behuizing die er omheen zit.

    Waarom dan niet een halogeen gepakt? Omdat die flink warm worden en kapot gaan. LED's hebben nagenoeg een eeuwig leven en worden veel minder warm.
     
  5. nando

    nando Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 jun 2004
    Berichten:
    5.111
    Locatie:
    apeldoorn
    Ik haal hier mijn led's: DealExtreme: Flashlight DIY Parts & Tools (Page 1)
    Maar dan moet je wel zelf een led driver verzinnen (ook daar te koop)

    Als je een Cree XR-E neemt en met 1A aanstuurt dan heb je zeker een hoop meer licht.
    En een Cree MC-E (serie board) met 350mah dan wil je niet weten wat een licht je mee te maken hebt.
    Het enige probleem is dat je dan met een hoop hitte te maken hebt. Maar dat is met een koellichaam in vlieg lucht en enkel tijdens het vliegen lang aandoen ook wel op te lossen.

    Stuur je ze wat minder hard aan wil het nog wel goed gaan zonder een hoop cool problemen. En ik verwacht nogsteeds meer licht dan die halogeen.
     
  6. hezik

    hezik Guest

    Let er met die felle leds op, dat ze je ogen beschadigen als je er recht inkijkt..
     
  7. nando

    nando Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 jun 2004
    Berichten:
    5.111
    Locatie:
    apeldoorn
    8)
    Nouw... Dat weet ik nog zo net niet, een led verliest het vaak van andere lampen als het om buikbaar licht op grote afstand gaat...

    Ik zou beide lampen met 3meter afstand van elkaar en van een muur. In het donker willen zien. De halogeen zal een groter oppervlak minder fel verlichten verwacht ik.

    En wat die opgaven betreft, idd enkel een lumen meter kan dat bevestigen. Maar het is voor de gemiddelde gammaklant meestal erg jammer als ze met een led thuiskomen. En de kans dat ze in de toekomst een led links laten liggen is groter.
     
  8. hezik

    hezik Guest

    Led wint het juist bijna altijd, alleen heeft het dus een hele kleine kijkhoek. Vergelijk het met een laser, een laserpuntje zie je ook al heel snel niet meer, zeker in vergelijk met een zaklamp, maar hij is er echt wel.. en draagt dan verder weg.

    Die opgaves is inderdaad een beetje nonsense, maar ja, dat is een beetje de huidige tijd.. kijk eens in de supermarkt hoeveel nonsense er op verpakkingen staat..
     
  9. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Wat ze aangeven op de verpakkingen en de diverse websites is met twee maten meten. De spreidingshoek van het licht van een Halogeen lamp is vele malen groter dan die van de LED verlichting. De spreiding van Halogeen wordt namelijk bepaald door de reflector op het glaswerk er omheen. Bij een LED wordt de spreiding bepaald door de lens voor de LED.

    Nu komt het vage verhaal. De lichtsterkte gemeten in Lumen (of Lux, Candela (vooral LEDs) of welke andere benaming ook) en in het hart van de lichtbundel. Die Halogeen lamp geeft dus via de reflector ook een deel van het licht dat naar de zijkant straalt op die plek weer. De LEDs hebben meestal een spreidingshoek van 12° tot 20°. Dat laatste is natuurlijk geen enkel probleem in het middelpunt van de lichtbundel. Dan is de lichtsterkte waarschijnlijk inderdaad gelijk of zelfs meer. Maar als de spreidingshoek van de LED veel groter wordt, neemt de hoeveelheid licht over het oppervlak van de lichtbundel ook dramatisch af. Bij high-bright LEDs met een hoek van 12° is de lichtopbrengst bijv. 12.000mcd. Dezelfde LED maar met een spreidingshoek van 40° heeft dan ineens nog maar een lichtopbrengst van 7.200mcd.

    Spannend leesvoer hierover bij bijvoorbeeld Philips LumiLEDs. Een beetje Luxeon LED (SF30 of SF34) vreet dan ook ineens 0,7A tot 1,2A. Zit je spontaan tussen 8,4W en 14,4W om aan 1 Lumen te komen. Wil je dus echt opvallen dan heb je 2 of meer Lumen nodig en zit je toch weer braaf op die 30W. :?

    Overigens zijn dergelijke LEDs voorzien van een waarschuwingssticker (Class 2) omdat kijken in de directe lichtbundel permanente schade aan de ogen kan toebrengen. Pas daarvoor alsjeblieft op!!!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  10. hezik

    hezik Guest

    Ben het grotendeels met je verhaal heens, wat ook wel moet, want je zegt nagenoeg hetzelfde als ik, op 1 ding na.. tegenwoordig heb je ook LED's met een grote spreidingshoek, die dan ook gelijk in de specs minder candela leveren.

    Luxeon etc is helemaal niet nodig voor deze toepassing. Als je de juiste felle leds mixt (zeg 2 met grote spreidingshoek, 2 'normale') dan heb je echt al licht zat.

    Sowieso is het bij daglicht een zo goed als verloren zaak. Het ziet er dan op de grond leuk uit, en in de lucht kun je dan, bij deze lampen, nog wel zien dat ze branden, maar het zal er niet uitzien alsof er veel licht uitkomt. Wil je dat bereiken, moet je al vermogens gaan meenemen die niet praktisch zijn.

    Die verlichting wordt pas mooi en nuttig als het wat donkerder wordt.. en dan heb je geen 30Watt nodig om het toch goed zichtbaar te laten zijn.

    Luxeons nemen in 1 klap 2 van de voordelen van normale leds weg, ze vreten nagenoeg even veel stroom en ze worden warm. Dan kun je beter halogeen pakken, is goedkoper.

    Nog een suggestie, als je toch al aan het kiezen bent.. je kunt ook Xenon lampjes gebruiken, die koop je ook bij de Gamma, voor in zaklampen.

    Als je een zaklampje koopt met xenon lampjes (laatste keer dat ik dat deed, kostte dat 6 euro bij dr praxis. Daar kun je dan de reflector lens en het lampje van gebruiken, de rest kan uiteraard weg.
     
  11. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Inderdaad een handje vol LED's bundelen voor het idee. als een full scale vlieger land, zie je overdag ook alleen dat de lampjes branden maar meer dan dat is het ook niet. Of anders lenslampjes gaan gebruiken (eventueel Xenon uitvoering. Een leuk overzichtje met verschillende zaklampen.


    @Hezik: Daarom moet ik ook smakelijk lachen om het verhaaltje dat we binnen een paar jaar alle gloeilampen moeten vervangen door LED verlichting.

    De grootste drie nadelen:

    - De warme kleur van de huidige verlichting is nog lang niet gelijk bij LEDs. Ik heb diverse "gloeilampen" die het best wel aardig doen maar ondanks de aanduiding Warm White is het nog steeds wit/blauw licht (daglicht kleur en dus koud licht).

    - Een LED kun je wel dimmen maar de kleur verandert niet. Je moet dus extra kleuren gaan toevoegen om in een sfeervolle omgeving een gedimde gloeilamp te evenaren.

    - Als je net zoveel licht wilt hebben, bespaar je nog maar 30% energie (da's wat je bij een goede gloeilamp verliest aan warmte en niet-zichtbaar licht).


    Als je bij WiKi gaat kijken dan lach je je helemaal het schompus. Daar levert een 1,8W LED maar liefst 50 Lumen. Ik weet niet wie dergelijke LEDs al levert maar ik zou er graag een doos van willen hebben. In vergelijk, de Philips Living Color lamp neemt officieel 8W op maar in werkelijkheid 10W vanwege verlies in de voeding. De lichtopbrengst is theoretisch gelijk aan 75W maar in de praktijk geeft een gloeilampje van 40W hetzelfde of meer licht. Voordeel is wel dat een LED een veel langere levensduur heeft.

    En spaarlampen is helemaal hilarisch. Productiekosten zijn hoger, ze zijn door het gebruik van zware metalen in de elektronica en de buis niet bepaald milieuvriendelijk en als na een jaar de lichtopbrengst nog de helft is, mag je blij zijn.
     
  12. nando

    nando Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 jun 2004
    Berichten:
    5.111
    Locatie:
    apeldoorn
    Veel lampen zullen wel door LED's vervangen worden, als je eens kijkt hoeveel lampen niet voor ruimte verlichten gebruikt worden... En dan nog.
     
  13. r.marijnissen

    r.marijnissen

    Lid geworden:
    2 mrt 2008
    Berichten:
    1.961
    Locatie:
    Tilburg
    Led geeft veel gebundeld rechtvooruit licht.

    Halogeen spreid.

    Daarom lijkt led veel minder maar schijn er een hal mee in en het komt verder dan halogeen.
    Toch vind ik die 3W led = 35w halogeen of 5watt ledd = 50W halogeen wat overdreven.
    Led staat ook nog relatief in de kinderschoenen.
     
  14. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    In de kinderschoenen is een groot woord. Ik werk al 17 jaar met LEDs voor presentatiedisplays en 17 jaar geleden was de hoogste lichtintensiteit 5200mcd in rood en tegenwoordig doen ze lachend 30000mcd in koud wit (xenon blauw/witte kleur). Daar gaat nog veel meer veranderen maar de beperkingen zijn vooral de productiemethoden en doelgroepen. Nu LEDs algemener in gebruik worden, wordt meer aandacht besteed aan investeringen voor productie. Kijk maar naar de prijs van LCD televisies nu en 5 jaar geleden. ;)
     
  15. mrblobby

    mrblobby

    Lid geworden:
    1 nov 2006
    Berichten:
    516
    Locatie:
    De Efteling
    Ik moet nu toch even het e.e.a. recht gaan zetten voordat mensen weer een verkeerd beeld van LED's krijgen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan heel hard. Op dit moment leveren we Luxeon Rebel leds in 100 Lumen per Watt in koud en neutraal wit. Warm wit is tot 60 Lumen per Watt te koop. Een gloeilamp haalt tussen de 6 en 17 Lumen per Watt, een halogeen doet het iets beter met 20 tot 25 Lumen per Watt. De besparingen die haalbaar zijn worden dus steeds groter! Daarbij komt ook nog eens de levenduur van meer dan 50.000 uur. Let wel, dit geld alleen vooer zeer goede kwaliteit LED's. De 5mm ledjes die je overal in de bouwmarkten in de spotjes en tuinverlichting ziet zitten halen dat never nooit! Op de verpakking staat vaak van wel, of zelfs 100.000 uur, maar dan mag je hem niet aan doen ;-)
    Voor modelbouwers is het grote voordeel dat een LED geen gloeidraad heeft en dus zeer trillingbestendig is. Een LED kun je met een gerust hart helemaal inbouwen, je hoeft er nooit meer bij als je goede aanstuurelektronica gebruikt.
    De lichtbundel is bij een kale led-chip zeer diffuus. Door de behuizing/lens die er omheen gezet wordt kun je een kleinere bundel maken. Vooral bij de 5mm leds is dit vaak een kleine bundel. Power leds zijn juist weer zeer breed stralend en hebben een extra lens/reflector nodig om als landingslicht te gebruiken. Er zijn in NL een paar bedrijven waar je dit soort leds en lenzen kan bestellen. Conrad is er een van. Zoek daar maar eens op Luxeon.
    Let bij de selectie van de led vooral op de Lumen waarde, dat is de totale hoeveelheid licht die de LED produceert.
     
  16. hezik

    hezik Guest

    Die lumen waarde is dus vrij nietszeggend. Als ik een led pak met een kleine kijkhoek graden en een hele hoge waarde, of een led met een grote kijkhoek en een lage waarde, kan het nog steeds zijn dat de laatste optisch meer licht geeft.

    Alleen naar lumen kijken is niet handig. Lumen en kijkhoek zijn van belang.
     
  17. mrblobby

    mrblobby

    Lid geworden:
    1 nov 2006
    Berichten:
    516
    Locatie:
    De Efteling
    Als je bij de keuze van je led op de Lumen let en bij de keuze van je lens op de kijkhoek zit je dus goed. Ik heb het dan niet over die 5mm prul ledjes, maar over echte leds.
     
  18. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Lumen geeft de lichtintensiteit per oppervlakte aan (lichtopbrengst per sterradiaal). Dus wel degelijk een bruikbaar iets want het oppervlak en de intensiteit zijn gestandardiseerde eenheden.
     
  19. mrblobby

    mrblobby

    Lid geworden:
    1 nov 2006
    Berichten:
    516
    Locatie:
    De Efteling
    Hoi Sleurhutje,

    Je gooit de boel door elkaar!
    Lumen is de totale hoeveelheid licht, Candela is per sterradiaal.
     
  20. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    1 Lumen = 1 lx/m² = 1 cd/sr

    Heel strikt genomen is het begrip Lumen juist omdat de hoeveelheid uitgestraald licht (fotonen) uitgedrukt wordt in stralingsenergie wat per oppervlakte-eenheid (m² of sr) passeert. De eenheden Lux en Candela geven de totale lichtsterkte voor de radiale (bolvormige) straling aan.

    Toch beter opletten bij natuurkunde. ;)
     
    Laatst bewerkt: 16 feb 2009

Deel Deze Pagina