Dit moet je even uitleggen. Als moleculen door elkaar bewegen met "enige honderden meters per seconde", en als ze dat doen ongeacht temperatuursverschillen (m.a.w. ze verplaatsen zich van stijgwindgebied naar daalwindgebied en vice versa) dan zal er weinig thermiek overblijven, toch?
Ik heb juist altijd gedacht dat de eigenschap van gasmoleculen om niet te mengen met moleculen van een andere temperatuur, aan de basis stond van de thermiek.
@ Brutus - natuurlijk is thermiek ook een instrument van vermenging van temperaturen in de dampkring, maar we hadden het toch over vermenging op moleculair niveau...
Ik geloof dat vermenging op moleculair niveau, vermenging op "gewone schaal" (zeg: de luchtmassa ter grootte van een gymzaal) en de vermenging op macroschaal (dus ter grootte van een luchtmassa zoals een weersysteem) hier een beetje door elkaar gehaald worden.
Moleculen bewegen, en ze bewegen snel. Hoe snel daar heb ik geen flauw idee van om eerlijk te zijn. Wat ik wel weet is dat die beweging niet als rechtlijnig gezien moet worden, en ook niet als "kriskras door elkaar" eerder als een bal in een flipperkast, maar dan een heleboel ballen tegelijk. M.a.w moleculen bewegen, en mengen, maar blijven wel min of meer binnen een bepaald gebied.
Je kopje thee, is goed in te zien wat dat inhoud. Zelfs in stilstaand water zal de thee toch zich uiteindelijk door het hele kopje verspreiden, zonder te roeren. Dat is de menging die er voor zorgt dat bijvoorbeeld in een kamer of zaal de temperatuur min of meer overal gelijk word, boven wat warmer als onder.
Heb je grote temperatuurverschillen, dan zal er stroming ontstaan, en die zorgt voor vermenging op de grensvlakken , transport van warmte en uiteindelijk een redeijk gelijke temperatuur overal. Daarom hangt een radiator laag en niet tegen het plafond: lucht warmt op, stijgt op, word vervangen door koude lucht, die vervolgens opwarmt etc etc. de warme lucht die opgestegen is staat zijn warmte daar af, koelt daardoor af en daalt, en zo is het kringetje rond.
Heel bot gezegd: ga je het op de schaal van weersystemen bekijken, dan is dat alsof er maar één radiator in die hele grote gymzaal het doet. Lokaal word verwarmd, en lokaal ontstaat die stroming, maar het is gewoon te klein en te weinig om een goede vermenging te krijgen over het geheel: verderop in de zaal is het nog koud, en zal het ook niet warm worden. Ofwel, de lucht als totale massa, mengt NIET. Dan kunnen de verschillende "luchtsoorten" op grond van hun eigenschappen zoals dichtheid, vochtigheidsgraad en luchtdruk inderdaad een soort van onwil vertonen om te gaan mengen.
Dit komt echter, doordat bijvoorbeeld een vochtigere lucht andere temperatuurveranderingen ondergaat bij gelijke energietoevoer, of hoogteverandering (uitzetting door drukverlaging), dan drogere lucht, en dus domweg "een andere kant op gaat onder dezelfde omstandigheden".
In Amerika heb je nog een aantal hele grote hangars voor luchtschepen staan, en die worden soms gebruikt voor indoor vliegen met van die "zeepbel" vliegtuigen. Daarvan is het bekend, dat ze zo groot zijn dat er een soort van micro-weersystemen in ontstaan: als de zon langs de hemel trekt, veranderd in de zaal de "windrichting" en de "thermiek" iets wat je met dergelijke 1 of 2 gram wegende toestellen uiteraard goed kunt waarnemen.Groet, Bert