Afstandsbediening liertje.

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Joska, 7 nov 2017.

  1. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.001
    Locatie:
    Woerden
    Joska. Jouw idee kan prima werken maar dan moet je toch twee sleepcontacten gebruiken want de WiFi zender en de camera hebben toch echt voedingspanning nodig, 12V of zo! Je zou ook een kleine (LiPo) accu kunnen gebruiken als voeding van het geheel en die accu ook in het draaiende geheel bouwen. Maar ik ben dan wel bang dat het allemaal erg groot gaat worden. Die accu moet toch groot genoeg zijn om voldoende lang beeld te kunnen opnemen en uitzenden. Als dat maar 10 minuten is heb je er niet zo veel aan lijkt mij. ;)
    Al met al zitten er dus nog steeds wel wat haken en ogen aan. Alleen geen vishaken. :D
     
    Joska en ron van sommeren vinden dit leuk.
  2. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Hallo Ernst. :)

    Grappig, joh.
    Ik zie net dat jij op mijn 40 ste verjaardag lid geworden bent hier. :feli:

    Beetje off topic, sorry. :)

    Dit is de link naar de batterijen die ik in mijn voerboot heb zitten.
    Er passen er 3 in.
    2 gebruik ik voor mijn voerboot, en 1 heb ik als reserve.

    https://www.carplounge.de/de/li-ion-set-3x-baitboat-akku-148v-87ah-hi-c

    Die reserve batterij wil ik dus gebruiken voor het motor/liertje/servo.

    De pot waar de wifi antenne op zit, bevat een accu op zich zelf.
    Volgens de gegevens die op de site staan kun je er tot 5 uur mee werken.

    Knipsel2.PNG


    [​IMG]
     
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.617
    Locatie:
    Betuwe
    Ik vind het een heel origineel en creatief idee! Complimenten!

    Dat weet ik niet... Lijkt me niet dat Wifi-signalen onderhevig zijn aan middelpunt vliedende kracht...

    Als je met "het motortje" de 360-graden servo bedoelt: die hoef je alleen maar in je ontvanger te pluggen, op een daarvoor geschikt kanaal. Werkt exact hetzelfde als een servo, zie mijn vorige post.
    Briljante tekening trouwens... Ik zou 'm groot uitprinten en opsturen naar het Rijksmuseum...

    Dat hoeft helemaal niet... Je lier wordt gevoed vanuit de ontvanger, net als de andere servo's.
     
    Joska vindt dit leuk.
  4. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    @Roel van Essen

    1. Dankjewel voor je compliment, en
    2. Hahahahahaaaaaa....:rofl::rofl::rofl:

    Heerlijke humor. :thumbsup:

    En idd, ik bedoelde met dat motortje dus de 360-graden servo. :)
    En als ik het goed begrijp dan word deze servo dus gevoed met de accu's die de servo's van de boot ook voeden.

    Nogmaals dank je voor de link over de vorige voerboot eigenaar met het topic;
    ''Voerboot karpervisser zoekt techneuten.''
    Want ik kwam daar iets tegen waar ik eigenlijk ook wel een beetje mee zat, namelijk deze reactie van @raf ;

    ''ik vind het een stom project dan niet gaat werken
    aan 1 kabel kan je de camera niet laten zakken want dan draait hij als een tol
    dan moet je een dubbele lier hebben om ook de av kabel mee te laten zakken
    dus 2 draden en 1 av kabel die synchroon moeten af rollen...''

    Dussss....., hoezeer jij mijn briljante tekening ook bewonderde, zag ik mij toch genoodzaakt om hem iets aan te passen.
    En dan met name het katrol en camera gedeelte. :)

    Lier.png
     
  5. Roel van Essen

    Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.617
    Locatie:
    Betuwe
    Dat klopt.
    Ik hoop dat je ook begrijpt dat wij soms wat moedeloos worden van het onbegrip van eigenaars van voerboten.
    Jij bent een positieve uitzondering daarop.
     
    Joska vindt dit leuk.
  6. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Nogmaals dank je.
    Heb net de laatste regel van dat topic gelezen en ik begin jullie nu een beetje te snappen. :)
    Had gehoopt dat die topic starter uiteindelijk met/door jullie hulp datgene voor elkaar had gekregen waarvoor hij het topic überhaupt gestart had.
    Lol. :rofl:
    Dan was ik nu in een gespreid bedje terecht gekomen.
    Zie nu zelfs mogelijkheden voor hem met DIT topic.

    Zag trouwens net op dat topic ook een reactie van @ kuperus...

    ''als je de trommel van de kabel wat groter maakt heb je misschien plaats voor zender plus accu? draait het allemaal meteen mee :)''

    En dan gaat het om de vetgedrukte lettertjes.
    Die zat ook heel dicht bij wat ik nu getekend heb.

    Oh, btw....., ik heb ondertussen die 360-graden servo al besteld.
    Voor die paar euro kon ik hem niet laten liggen.
    Kan er altijd wel iemand anders mee blij maken als het niet werkt voor wat ik er mee van plan ben.

    Moet trouwens wel even kwijt dat ik aangenaam verrast ben door de hulp en ideeen die hier aangedragen worden. :worship:
    Heb ik op andere fora al wel eens anders mee gemaakt.
    Daar was het vaak alleen maar afkraken van voorstellen.
    Of verbale ruzie tussen members die op mijn topic reageerden...
     
    Laatst bewerkt: 8 nov 2017
  7. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.527
    Locatie:
    Tussen Tiel, Nijmegen, Maas & Waal
    Roel, wat gebeurt er wanneer die 360graden servo blokkeert? Zou kunnen bij lier-bedrijf, en rommel/planten in het water. Zit er een sroombegrenzing in, of kan hij zoveel stroom trekken dat de ontvangeraccu-spanning (meteen) keldert waardoor ontvanger en/of servo's het bijltje er bij neer gooien? In het laatste geval, geen stroombegrenzing, zou een afzonderlijke accu voor de lier raadzaam zijn, opdat Joska bij blokkerende lier niet hoeft te gaan zwemmen.

    De ontvangeraccuspanning zakt doordat de hoge stroom veel spanningsverlies in de accu veroorzaakt. Op dezelfde manier waarop een gloeilamp in huis zwakker gaat branden wanneer een stroomvreter inschakelt (waterkoker, magnetron, droogtrommel, kookplaat, lasapparaat).
     
    Laatst bewerkt: 9 nov 2017
    Joska vindt dit leuk.
  8. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Net gebeld door mijn voerboot fabrikant.

    1. Alle 6 kanalen van de FUTABA zouden worden gebruikt, dus ik moest dan de 8 kanaals FUTABA hebben.
    2. De Afstandsbediening die onno10 voorstelde was weer niet compatible met de GPS.
    3. Ik laat gelijk de HITEC HSR-2645CRH Red - Continuous Rotation Servo 138645H Installeren.

    Mochten jullie even niets van mij horen, dan wil dat NIET zeggen dat ik hier nooit weer kom, he? ;)
    Ik moet nu gewoon wachten totdat de servo binnen is en alles klaar gemaakt word door de voerboot fabrikant.

    Kan ik vast op zoek naar een lager met een binnenring van 80 mm.

    NSK Eenrijig kegellager 32016XJ
    Attribuut Waarde
    Binnendiameter (mm) 80
    Buitendiameter (mm) 125
    Breedte (mm) 29

    Helaas worden deze niet aan particulieren verkocht, dus ik moet even blijven zoeken.
    Heb trouwens besloten dat de beugel waar mijn ''lier'' op komt niet van metaal word.
    Anders komt er wel een erg groot gewicht aan 1 kant van de boot.

    Als ik weer een stukje verder ben dan laat ik het jullie weer zien. :)
     
  9. Macrabbit

    Macrabbit

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    1.602
    Locatie:
    Julianadorp
    JOSKA,
    Probeer eens bij Neita Techniek BV. Verkoopt aan particulieren, heeft heel veel op voorraad, ook jouw maat. Betrouwbaar en snel.
     
    Joska vindt dit leuk.
  10. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.527
    Locatie:
    Tussen Tiel, Nijmegen, Maas & Waal
    Joska vindt dit leuk.
  11. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    @Macrabbit

    Dankjewel voor de hint naar de kogellagers. :thumbsup:
    Neita Techniek BV. stikt er idd van.
    Zag zo bij de standaard lagers niet precies wat ik zocht, maar dat is niet zo erg, want.......,
    ik ben ondertussen namelijk net klaar met het zoeken naar die dingen, en guess what? ;)
    Alie Express stikt er van. :)

    https://nl.aliexpress.com/item/1pcs...6.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.276.NtYH5P

    Ik denk niet dat ik verder hoef te zoeken voor deze prijs.
    Denk dat ik er 2 neem en die kort achter elkaar zet voor iets meer stabiliteit tijdens het hijsen van de camera.
    Heb anders nog 3 keuzes over. ;)
     
  12. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
  13. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Zo...., dit worden mijn 2 liertrommeltjes.

    https://nl.aliexpress.com/item/Fish...32637932611.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.oAFOtl

    Servootje is ondertussen ook binnen. :)
    Die kan ik dan mooi mee nemen als ik de voerboot weg breng voor de nieuwe afstandsbediening.

    Heb nog niet echt goed voor ogen hoe dat allemaal gaat werken, maar dat komt omdat ik zoiets dan ook nooit eerder bewust heb gezien.
    Straks word er een as aan de servo gemaakt waar die 2 spoelen opkomen.
    Het uiteinde van die as word bevestigd aan de wifi pot die vrij rond kan draaien dmv een cilinderlager.
    Zal wel proberen om die as zo kort mogelijk te houden ivm doorzakken.
    Dit is dan ook gewoon een proef opzetje.

    [​IMG]
     
  14. heli pedro

    heli pedro

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    376
    Locatie:
    anzegem
    geschikte camera si
    en waarom de lier niet met een relais switch bedienen in plaats van servo en micro knoppen neemt minder plaats in en drukt te prijs beetje?

    kwa zender met 6 kanalen ha je al vlug aanlopen tegen te weinig spreek uit ervaring heb een 10 kanaal en ze zijn alle 10 in gebruik en heb zelfs geen hook release zitten.
    en waarom de zende niet zelf aan schaffen en inbouwen tr4 sorry maar die mannen vragen sireus potje geld neem het gps systeem ze verkopen 1400 eurokes terwijl hetgeen ze ervoor gebruiken maar 140 euro kost aan materiaal.

    https://nl.aliexpress.com/store/pro...era-FF112-No-Monitor/1182064_32609707518.html
     
  15. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Klopt idd.
    Krijg nu een 8 kanaal zender.
    En de reden dat ik het niet zelf doe, is omdat ik totaal niet weet waar ik mee bezig ben dan.
    Daarom heb ik dan ook zoveel respect voor de mensen die het wel zelf kunnen. :)

    En klopt, ja...., het is duur.
     
  16. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.467
    Locatie:
    Rosmalen
    Lezen op het forum hier, filmpjes kijken, handleidingen lezen en je vriend Google raadplegen.
    Dan,... op enig moment kom je tot de conclusie dat je het wel zelf kunt.:);)
     
  17. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    @Evert C. of eventueel iemand anders die er verstand van heeft.

    Mag ik deze Li-Ion accu met deze afstandsbediening verbinden om dit liertje te kunnen laten werken, of is die 14,8 Volt van de accu te hoog?
    Waarschijnlijk een domme vraag, maar ja..., ben dan ook een leek, he? :hammer:
    Aangezien ik deze afstandsbediening en het liertje ondertussen al besteld heb, wil ik er natuurlijk ook iets mee gaan doen.

    Mijn voerboot heb ik gisteren weg gebracht om er een gewone afstandsbediening op te laten zetten,
    en deze gelijk aan te sluiten op de servo die ik uiteindelijk wil gaan gebruiken.
    Ik wacht nu nog op de kogellagers en een paar as koppelingen en flenskoppelingen.
    Word vervolgd. :bye:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  18. Baggeraar

    Baggeraar Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    23.991
    Locatie:
    zuid holland
    Denk dat het liertje kapot gaat met een toegestane spanning van 6 tot 11.1 Volt (3 cel) als je er 14.8 (4 cel)op gaat zetten.
     
    Joska vindt dit leuk.
  19. Roel van Essen

    Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.617
    Locatie:
    Betuwe
    Accu is 14,8V, 4 lipo cellen.(Net opgeladen is de spanning vaak hoger!!)
    Afstandsbediening is geschikt voor 12V
    Lier is geschikt voor 11,1V, 3 Lipocellen

    Conclusie: accu is niet geschikt. Noch voor de afstandsbediening, noch voor de lier.
     
    Joska vindt dit leuk.
  20. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    @Baggeraar

    Kijk, en dat is dus nu precies waarom ik het hier maar even heb na gevraagd.
    Ik had gelukkig nog een accu van mijn schroef tol die ik dan maar verbonden heb met de controller.

    Echter......, als ik de batterij met de controller verbind, en die weer met het liertje, doet het liertje niets als ik de knoppen op de afstandsbediening indruk.
    De controller krijgt wel stroom, want dat zie ik aan het rode ledje wat gaat branden en gaat knipperen als ik op de knoppen druk.
    Heb hem ook al geprobeerd ''in te leren'' zoals het moet volgens het filmpje.

    [​IMG]

    Ik heb het liertje vervolgens rechtstreeks aangesloten op de accu, en toen werkte de lier wel.

    Daarna heb ik de bedrading van het liertje verwijderd en er twee losse draden voor in de plaats in de controller gedaan.
    Aangezien ik geen voltmeter heb, heb ik er dus maar eens lekker met de tong tegen aan geleund en vervolgens op de knoppen gedrukt.... :p
    En weer niets.......
    Toen heb ik de controller omgedraaid en heb de bedrading op de punten waar de soldeer de printplaat binnen ging gelegd,
    de andere kant van de draden weer met de tong aan geraakt, en.........., weer niets.

    Mis ik nu iets, vergeet ik iets of doe ik iets verkeerd of....., is die controller soms gewoon stuk?
     

Deel Deze Pagina