Afstandsbediening liertje.

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Joska, 7 nov 2017.

  1. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
  2. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.375
    Locatie:
    Rosmalen
    Morgen even naar de Gamma en een multimeter uit de € 5,- bak halen voordat je met een gespleten tong gaat praten.:p
     
    Joska vindt dit leuk.
  3. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Rotterdam
    @Joska,

    Elektronica kan over het algemeen 10% meer spanning aan, maar een geladen 4 Cell is 16,8 volt, dat is iets teveel van het goede.
    Je kunt bij AliX ook een dc-dc converter kopen die de spanning uit de accu op 12 volt (vrij instelbaar) houdt en kost waarschijnlijk niet meer dan 1 euro.

    Het leren van de ontvanger luistert wel nauwkeurig, meestal staat op de site van de verkoper hoe te handelen. Ik heb zeker 10 van dit soort (1,2 en 4 kanaal) printen van 12 en 220 volt in mijn Domotica draaien en heb 2 soorten remote controllers (blauw en rode led). Voor elke remote geldt dat bij het indrukken van 1 van de 4 knoppen de led (rood) moet branden, dan weet je dat de remote (door de fabrikant) goed is geprogrammeerd.
    Er zijn 3 programmeer methodes voor de printen die je in kunt stellen na het (op de juiste manier) indrukken van de programmeer knop.
    Hier gaat het meestal fout, ik heb nog nooit een defecte print ontvangen, dus ik denk dat het een programmeer probleem is.

    Mocht je er niet uitkomen stuur mij even een pm. Vanaf maandag heb ik tijd voor je om de remote set draaiend te krijgen.
     
    Joska vindt dit leuk.
  4. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Rotterdam
    Nog even een aanvulling, als de remote en controller goed werken moet je de relais aan horen trekken, dan kan je de tong voor andere zaken blijven gebruiken.
     
    Joska vindt dit leuk.
  5. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    @Evert C.

    Mijn onwetendheid is groot wat dit soort dingen betreft, en idd, je hebt gelijk.
    Het leren van de ontvanger luistert wel nauwkeurig.....

    Nadat ik alles had opgeborgen begon ik maar weer eens te googelen.
    En idd...., ik zag toen dat ik na had gelaten om nog 1 x het knopje op de print in te drukken..... :frustie:

    Ik sluit de accu weer aan op de print en laat hem weer leren.
    Nadat ik hem de Momentary Modus had geleerd sloot ik het liertje weer aan.
    En wat dacht je?
    It "s alive..., IT "S ALIVE!!!:banana:

    Nog bedankt voor de tip van de dc-dc converter.
    Ik ga hem gelijk even opzoeken bij AlieX. :thumbsup:
     
  6. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Rotterdam
    Waar ik geen rekening mee heb gehouden is dat in dit geval de power van de motor uit de voedingsspanning van de print komt.
    De dc-dc converter http://s.aliexpress.com/UjMnIvUb kan maar 2 ampère leveren, dat is misschien te weinig voor de motor.
     
    Joska vindt dit leuk.
  7. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Zal morgen eens gaan zoeken naar een convertor die iets meer ampère kan leveren.
    Zal 4 genoeg zijn?
     
  8. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Rotterdam
    Daar kan ik geen antwoord op geven, het staat niet in de spec’s die je eerder gepost hebt.
     
  9. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
  10. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Rotterdam
    Dan blijft nog steeds de vraag hoeveel stroom die motor trekt. Voordat je dat weet kun je geen veilige situatie creëeren.
     
  11. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Hallo allemaal, daar ben ik weer met een kleine update. :)

    En natuurlijk weer een vraag. :weetnie:

    Dit heb ik ondertussen.

    [​IMG]

    En zo werkt het al.



    Nu komt het volgende.....
    Het plankje met alles er op en er aan wil ik ook op een Andere boot kunnen zetten, gebruikmakend van dezelfde Futaba afstandsbediening, maar dan wel aangesloten op een andere receiver.
    Deze receiver hoeft voorlopig alleen op de servo aangesloten te worden.
    Komt er dan een beetje zo uit te zien.
    Waar de groene pijlen naar verwijzen heb ik dus al.

    [​IMG]

    Nu wil ik dus met dezelfde afstandsbediening de receiver GR7SF aansturen om de servo te kunnen bedienen.
    De batterij die ik wil gebruiken heeft te veel output, en dat wil ik dus reduceren dmv de step down convertor.
    Hier zijn de linkjes met de bijbehorende producten.

    https://www.toemen.nl/futaba-t8j-r2008sb-ghz-fhss-p-18656.html

    https://nl.aliexpress.com/item/CORO...8.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.279.m3weAM

    https://nl.aliexpress.com/item/XL40...-01c0-43b5-81b3-49277482825b&rmStoreLevelAB=5

    https://nl.aliexpress.com/item/100-...32729023275.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.Lbqgqc

    https://www.rc-point.nl/index.php?i...n=article&group_id=20000040&aid=72709&lang=nl

    Mijn vraag is dus, kan dat?

    Vriendelijke groet, Joska.
     
  12. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Nu even een andere vraag.
    Kent iemand de naam van deze stekkertjes en waar ik deze kan krijgen?
    Is er opgezet door de firma waar ik mijn voerboot vandaan heb, maar die kan ik nu niet bereiken. :(

    [​IMG]
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.945
    Locatie:
    Woerden
    Dat ziet er uit als een Lemo connector. Welk type kan ik niet zeggen want Lemo maakt heel veel soorten en maten. Kijk eens bij Lemo.com
    Helaas kan het ook een (goedkope) Chinese copie zijn, daar bestaan er ook heeel veel van. Daar naar zoeken is lastiger.
     
    Joska vindt dit leuk.
  14. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Wow, wat een timing. ;)

    Vind ze net op Alie.

    https://nl.aliexpress.com/item/LEMO-connector-HGG-0B-307-CLLP-IP68-waterproof-soclket-LEMO-0B-1B-socket-HGG/1738504360.html?spm=a2g0z.search0104.3.14.e1VnMo&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10152_10151_10065_10344_10068_10342_10343_51102_10340_10341_10084_10083_10304_10307_10301_5060020_5130020_10312_10313_10059_10314_10534_5000020_5790011_100031_10604_10103_10605_10594_10142,searchweb201603_6,ppcSwitch_5&algo_expid=bdbf90c5-3d97-40db-9431-856e1708a1e3-2&algo_pvid=bdbf90c5-3d97-40db-9431-856e1708a1e3&rmStoreLevelAB=5

    Dankjewel voor je reactie. :)
     
  15. Plancke Lorenzo

    Plancke Lorenzo

    Lid geworden:
    1 aug 2017
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Poperinge
    Joska
    Had je niet beter zoiets gekocht ,ik vind ze best wel betaalbaar als je het vergelijkt met wat ze in de Benelux er voor rekenen en je kan ze op meerdere voerboten gebruiken .
    Vriend van mij had er vroeger één op zijn boot en werkte best goed , boot is helaas verkocht info kan ik je er niet meer over geven .
    https://www.fisheyecamerakits.com/c...oducts/fish-eye-camera-kits-winch-camera-unit
    Mvg Lorenzo
     
    Joska vindt dit leuk.
  16. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    Dat ziet er idd wel een stuk strakker uit dan die van mij, Lorenzo. :)
    Maar......, ik denk dat die van mij op een derde van de kosten uit zal komen.
    Toch bedankt voor je tip. :koud:
     
  17. Plancke Lorenzo

    Plancke Lorenzo

    Lid geworden:
    1 aug 2017
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Poperinge
    Hoi Joska
    Ik kwam dit filmpje tegen op you tube ziet er best interessant uit met aansluitschema en alles .
    Wel een iets ander systeem dat er gebruikt wordt , hopelijk is je kennis van de Frans taal wat in orde .
    Mvg Lorenzo
     
    Joska vindt dit leuk.
  18. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    @Plancke Lorenzo.

    Ieke nit koet sprieken Franseusisch, he? ;)

    Maar goed, de beelden spreken dan ook voor zich. :)

    Ziet er mooi uit.

    Wat ik zie dat zijn probleem is heb ik ook last van.
    Bij 1 minuut en 38 seconden zie je dat de winch aan het opwinden is.
    Dat gaat niet echt mooi.
    DAT probleem heb ik dus ook.
    En hij heeft dus maar 1 katrol die opgewonden moet worden, en ik 2.

    Nu ben ik al een beetje aan het denken hoe ik dat op kan lossen.
    Ik wil namelijk graag dat de windingen NAAST elkaar op de rol komen, i.p.v. kris kras over elkaar.
    Heb onder de naam lier, winch en katrol hier op het forum al naar een oplossing gezocht,
    maar kon er OF niets over vinden, OF ik heb weer eens niet goed gekeken.

    Nu zat ik zelf aan iets in deze trent te denken.

    [​IMG][​IMG]

    [​IMG]

    Nu weet ik maar weinig van servo's, maar zou ik op 1 of andere manier een 90 graden servo aan dat hoeklijntje kunnen bevestigen dat voor een heen en weer gaande zijwaartse beweging zorgt in een loop?
    En dan zou ik het nog mooier vinden als de snelheden van beide servo's op elkaar aangepast kunnen worden.

    Kan zoiets eigenlijk wel?

    Vriendelijke groet, Joska.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  19. kha

    kha

    Lid geworden:
    18 okt 2012
    Berichten:
    84
    Locatie:
    Amersfoort
    In principe kan alles natuurlijk maar het wordt wel steeds complexer. Wat helemaal astig wordt is om de snelheid van de servetjes op elkaar af te stemmen. Iedere laag windingen heeft een eigen diameter dus als je het perfect zou willen hebben moet je daar ook rekening mee houden. volgens mij wordt dat te complex als je geen extra hardware gebruikt en alleen met de mogelijkheden van een geavanceerde zender dit wilt bereiken. Je zou bijvoorbeeld wel iets kunnen bouwen met een Arduino maar dan moet je aan het programmeren.
     
    Joska vindt dit leuk.
  20. Joska

    Joska

    Lid geworden:
    7 nov 2017
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Winterswijk
    @kha ...

    Ik was daar al een beetje bang voor, ja.....
    Heb ondertussen al een paar dingetjes besteld om er voor te zorgen dat ik die zijwaartse beweging kan bewerkstelligen.
    Een eventuele Arduino zou in samenwerking met 2 servootjes plus de Futaba afstandsbediening er dan wel voor kunnen zorgen dat zoiets in de praktijk gaat lukken?
    Mits goed geprogrammeerd natuurlijk. ;)
     

Deel Deze Pagina