Axiale belasting stappenmotor

Discussie in '3D Printen' gestart door JanVe, 5 feb 2014.

 1. JanVe

  JanVe

  Lid geworden:
  23 dec 2012
  Berichten:
  17
  Locatie:
  Delft
  Ik ben voornemens een 3D-printer te bouwen, heb er al veel over gelezen, maar kan op de volgende vraag geen antwoord vinden:

  Wat is de maximale axiale belasting van een stappenmotor, bv de NEMA17?

  Deze vraag geldt voor de 2 stappenmotoren voor de Z-as. Deze motoren krijgen het volledige gewicht te dragen van de spindels, geleidestangen X-as,
  extruder, printkop, stappenmotoren etc.
  Moet je bij het ontwerpen de laatstgenoemde onderdelen zo licht mogelijk houden of luistert dit niet zo nauw?

  Jan
   
 2. wvr

  wvr

  Lid geworden:
  12 mei 2003
  Berichten:
  2.129
  Locatie:
  Velserbroek
 3. Nak

  Nak

  Lid geworden:
  16 jun 2013
  Berichten:
  227
  Locatie:
  Schagen
  Nooit axiaal belasten, de lagerhuizen zijn daar niet voor gebouwd en aan 1 zijde zit 9 van de 10 keer een golfveer om de axiale speling op te vangen van de motor zelf.
   
 4. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.356
  Toch zijn er genoeg printers waarbij de complete x-as steunt op 2 stappenmotoren. Gelukkig praat je dan over een paar honderd gram in totaal, dus daar zullen de motoren niet echt veel van merken. Als je het per sé niet wilt, zou je de motoren bovenop de spindels kunnen monteren en onderaan een axiaal lager plaatsen. Of de spindels via een getande riem aandrijven.
   
 5. JanVe

  JanVe

  Lid geworden:
  23 dec 2012
  Berichten:
  17
  Locatie:
  Delft
  Bedankt voor jullie snelle reactie.
  Blijft bij mij dan wel de vraag open hoe dit dan werkt bij de diverse bouwkits zoals b.v. de Prusa; hier lijkt het toch dat de spindel zonder tussenkomst van een lager direct op de stappenmotor rust.
  Jan
   
 6. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.356
  Klopt, zie mijn eerdere reactie. De belasting is zo klein dat het geen problemen oplevert. De MendelMax is ook zo opgebouwd.
   
 7. Garnaal

  Garnaal

  Lid geworden:
  3 dec 2013
  Berichten:
  198
  Bij de standaard prusa leunt de hele x-as op de z-assen, welke weer recht op de motoren gemonteerd zitten. Zoals Micropuller aangeeft, geeft dat geen problemen.

  Er zijn ook oplossingen te vinden voor de prusa waarin men ipv. 2 maar 1 motor gebruikt voor de z-as, welke dan aan de bovenzijde bevestigd is en de aandrijving via een belt over de 2 assen verdeelt.

  Puristisch misschien mooier maar praktisch gesproken een hoop geklooi om niets. De 2 motoren met daarop de axiale belasting van de z-as, is geen problem.
   

Deel Deze Pagina