Bouwverslag - Tigermoth-je uit 3mm depron ~ filmpje

Ik heb er al meerdere gebouwd, maar ben nu weer met een nieuwe begonnen en tussendoor aardig wat foto's gemaakt. Dus dacht ik om ook maar eens een bouw-draadje te starten, als er tenminste geen ernstige bezwaren zijn.

Het wordt een toestelletje gelijk aan onderstaande foto's, maar dan met een wingspan van 70 cm. Onderstaande heeft wingspan 60 cm.

full

full


Ik ben gek op dit ontwerp omdat het zo gemakkelijk en relaxed vliegt dat zelfs een talentloze vlieger als ik ermee overweg kan :D

Ik ben dus van plan de komende tijd heel wat fotootjes te uploaden hier, heb ik in ieder geval gelijk een backup

Dirk

Aanvulling 23/12/2007 en 08/09/2008: Mooie PDF-tekeningen in drie formaten, met dank aan Eefjan (Bro!):

70 cm versie op A4

80 cm versie op A3

90 cm versie op A3

90 cm versie op A4

100 cm versie op A4

En van Beginners Luck (Mark):

80 cm versie op A4

90 cm versie op A4


Aanvulling 24/08/2008: Samenvatting bouwtips en enkele setups.... in een Word document, wederom met dank aan Eefjan (Bro!):

Bouwtips in Word
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dirk,

Ik blijf ze echt mooi vinden,
En je hoeft maar 3 kanalen te gebruiken toch?

Wat voor setup zit er trouwens in,
Misschien ga ik er ook eentje bouwen als ik weer bouw aandrang heb :wink:

Nogmaals erg mooi!

Grtz Mitch
 
Ik heb het idee en het bouwplan gestolen uit dit draadje:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=159608

Oorspronkelijk bouwplan is dus voor een balsa model van 30 cm wingspan en de auteur heeft het plan gebruikt om een 60 cm depron model te maken. Ik wijk hier en daar iets af van het bouwplan, voornamelijk om het mezelf makkelijker te maken.


full


Stap 1. Romp en vleugeldelen uitsnijden uit het depron. Ik heb de rompdelen -op papier- al aan elkaar geplakt, dan hoef je later niet meer het achterste deel te lijmen. Ribbetjes ook uitgesneden uit 3mm balsa. Let op de nerf: in de lengterichting. Ribbetjes zijn niet echt noodzakelijk, het depron is redelijk vormvast na het buigen, maar mét ribbetjes is het nog net wat mooier.

Let op met depron: het wil maar in één richting lekker buigen en dan moet je boven en onder ook nog goed hebben. De wat doffere kant van het depron moet aan de buitenzijde van de buiging zitten, de richting kun je bepalen door even te proberen, of, als je goed kijkt langs de plaat zie je aan de glimmende kant van het depron de 'nerven' lopen, zodat je de richting weet.



full


Ik ben niet zo creatief met decoreren, dus maar weer een standaard schema. Acrylverf met een rollertje opgebracht. Afplakken met schilderstape, eerst laagje wit, daarna de eindkleur (tegen druipers)

Dirk
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mitch,

Is inderdaad 3-kanaals. Setup kom ik nog mee. Het wordt in ieder geval een cheapo-moth, totaalkosten onder de 100 Euro.

Dirk
 
full


Rompschotjes uitgesneden uit 6mm depron. Een stukje korter dan op de tekening, zodat de bodem er later nog in past. De romp over een bezemsteel oid masseren, zodat ie makkelijk kan buigen. Niet de bezemsteel als een deegroller gebruiken op een harde ondergrond. Ik leg de bezemsteel op het werkblad en rol het depron daar met de vlakke handen over heen en weer

full


Nu het voorste deel van de romp aan elkaar lijmen. Ik gebruik voor al het lijmwerk 5 min. epoxy. Ondergrond bakpapier. Voldoende gewicht om de spanning op de delen te houden. Daarna ook het middelste stukje op dezelfde manier. De romp trekt zichzelf al een beetje in vorm
EDIT: Ik was vergeten hier te melden dat ik gelijk daarna nog een dun stripje hout heb gelijmd op de naad, voor meer stevigheid bij het buigen. Is verderop te zien bij het lijmen van de ondervleugel

full


Rompschotjes inlijmen in de rubber bankschroef of hoe heet dat (helaas geen foto van) met wat stripjes 6mm depron tussen de klemmen om deukjes aan de buitenkant te voorkomen. Let op dat de romp mooi symmetrisch is bij het lijmen. Ik heb nog een extra schotje (gewoon rechthoekig) geplaatst halverwege het achterste deel omdat het anders teveel bol bleef staan.

full


full


En klaar is het rompje
 
Laatst bewerkt door een moderator:
full

Vleugels ook vormen met de bezemsteel en daarna ribbetjes lijmen. Ik lijm extra ribbetjes ter plekke van de struts, dan kun je later de struts lekker stevig vastzetten. Aan de andere zijde van de lijmklemmen even een stripje depron ertussen, anders krijg je van die lelijke deukjes


full


full

Vleugeldelen in V-stelling neerleggen (ca. 5 cm. hoogte bij de wingtips) en dan met een nagelvijltje beide delen verticaal licht schuren, zodat ze mooi aansluiten.


full


Dan lijmen. Romp ligt tussen depron plaatjes ingeklemd in de rubberen bankschroef.


full


En dan de onderveugel lijmen in de romp met wat gewicht erop zodat ie overal mooi tegen de uitsparing in de romp aanligt. Je ziet op deze foto trouwens het eerder genoemde stripje hout tegen de naad van het voorste rompdeel.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
full


Een laagdekker..

full


Met vier antennes voor een goeie ontvangst....
De binnenstruts dus, gemaakt van satéprikkers die van tevoren rood gemaakt zijn met een permanent marker. De schuine binnenstruts komen later.

full


Hooooogdekker

full


Nu een dubbeldekker met vleugels zo'n beetje op de goede afstand van elkaar. En dan als buitenstruts satéprikkers door de ondervleugel, langs die extra ribben, naar boven prikken.

full


Eerst de buitenstruts aan de bovenvleugel lijmen tegen die extra ribben. Dan nauwkeurig de afstand tussen de vleugels overal gelijk maken. de vleugelafstand heb ik bij dit model (70cm WS) op 12,5 cm gezet, gemeten langs de buitenstruts. Buitenstruts fixeren met klemmetjes en dan vastlijmen aan de ribben van de ondervleugel.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Driemaal wauw!

Vind het echt te gek dat je even ook een bouwverslag neerzet,
Ben nu helaas bezig met een ander vliegtuig (opvoeren)
Was een mooi stukje schroot van mijn neefje(2kanaals)

Als dit niet lukt ga ik 100% jouw model bouwen proberen wel 2 kanaals te maken(hopen dat het lukt)

Vind het nog steeds prachtig

Grtz mitch

P.S kunt u bouwtekeningen sturen?
 
Mitch,

Een link naar de tekeningen staat in het eerste bericht van dit draadje:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=159608

Dat is een PDF document, waarvan je de tekeningen kunt kopieren en vergroten in je eigen tekenprogramma (ik gebruik PSP) en dan tiled-printen (ik gebruik MS-paint :oops: )

Ik zou hem niet twee-kanaals maken. Het zal wel vliegen, maar mooie korte bochtjes maken of even optrekken voor een nette landing is er niet bij.

Dirk
 
MaartenR zei:
]

:wink:

mooi project, hou ik even in de gaten

Ik heb er ook lol in. Morgen nog een serie fotootjes en dan ben ik beland waar ik nu echt ben, en dan zal het wat langzamer gaan, want ik heb niet al teveel tijd momenteel.

Dirk
 
Inspirerend verslag!
Heb dat plan van Chris3D ook al jaren op mijn harde schijf staan, wie weet ;)
 
Pjotrrr zei:
Inspirerend verslag!
Heb dat plan van Chris3D ook al jaren op mijn harde schijf staan, wie weet ;)

Bedankt Peter. Inspireert mij weer om door te gaan.

Chris3D is een tovenaar!


Airbus zei:
Zeer leuk toestelletje :D
Als ik nu plannen kan vinden van jou formaat bouw ik er ook zeker een! :wink:

Steven, ik zet liever niet opgeschaalde bouwplannen van anderen online, maar het is niet moeilijk: als je die PDF inleest in Acrobat-reader dan kun je daar bovenin kiezen voor 'afbeelding selecteren', daarna bewerken/alles selecteren/kopieren en je kunt de hele pagina plakken in je tekenprogramma als nieuwe afbeelding. Daarna naar wens schalen en uitprinten. Mijn tekenprogramma (PSP 5) kan niet zo lekker tiled-printen, daarom sla ik hem op als BMP en print hem daarna uit met M$Paint. Die print perfect tiled. Wel even bij de pagina-instelling 'centreren' uitvinken en de marges zo klein mogelijk maken.

Dirk
 
Merci :wink:
wist ik niet dat je uit adobe kon copieren :P
Weer iets bijgeleerd :wink:

morgen even naar de depron handel!
(Derpon is weer al op :lol: )
 
Voordat de bovenvleugel wordt afgemaakt eerst het staartdeel in elkaar zetten. Eigenlijk allemaal rechttoe rechtaan

full

Bij het lijmen van het verticale deel op het horizontale gebruik ik magneetjes om het goed haaks te zetten en het gewicht erop te houden

full


Houtstripje voor het verbinden van de beide hoogteroerdelen. Eigenlijk een beetje aan de brede kant, want het betekent nogal grote uitsparingen aan boven en onderzijde. Voorheen gebruikte ik meestal een stukje staaldraad in V-vorm, maar dat is weer zwaarder

full


Bij de scharnieren één van beide delen onder 45 graden afgeschuind met de nagelvijl

full


Voor de scharnieren gebruik ik leukoflex, sinds ik op het forum die tip tegenkwam. Niet helemaal transparant, maar verder beter en degelijker dan welke ander tape ik ook geprobeerd heb. Kleeft zeer goed, is een beetje elastisch en ook vochtvast

full


En dit is dan de huidige stand. Nu eerst weer een stukje bouwen.....

Trouwens: tips en ook kritiek van harte welkom!

Dirk
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zeer mooi, ik vind de cockpit bij zo'n model altijd vet

misschien een idee; piloot of een paar simpele meters in de cockpit :wink:
 
MaartenR zei:
Zeer mooi, ik vind de cockpit bij zo'n model altijd vet

misschien een idee; piloot of een paar simpele meters in de cockpit :wink:

Bedankt. Pilootje erin is altijd leuk. Mijn jongste zoontje is piloot van mijn GWS Tigermoth, zie m'n avatar. Instrumentenpaneel in de cockpit vind ik iets te priegelig en ook een beetje te 'schaal' terwijl dit model niet echt (of beter echt niet) schaal is.

Ik ben weer wat gevorderd:

full


De schuine binnenstruts moesten nog. Dit moment gebruiken om de boven en ondervleugel recht ten opzichte van elkaar te zetten.

full


Genoeg stevigheid in het centrum

full


De 'tank' van 6mm depron, een beetje afgeschuind aan de voor- en achterkant en daarna in de acrylverf. Maskeert gelijk de lelijke afgenipte struts.

full


Knijpertjes voor het lijmen onder spanning.

full


Het draagvlak voor het staartdeel zodanig schuren dat het staartdeel recht staat, vooral ten opzichte van de voorvleugels, dus niet zozeer naar de romp kijken. Uitsparinkje snijden voor het hoogteroer-verbindingsstripje. en afschuren scharnierdeel voor onderste gedeelte van het richtingsroer

full


Recht t.o.v. voorvleugel is belangrijk

full


Beetje gewicht gebruiken om de zaak te fixeren tijdens het lijmen. Wat is zo'n snijmat met ruitjespatroon handig om de symmetrie van het hele vliegtuig in de gaten te houden.

full


Het begint te lijken op een vliegtuig.

full


De firewall F1 moest nog gemaakt. 2 mm triplex met 6mm depron daarachter gelijmd. voor een goeie lijmverbinding aan de romp.

full


Even passen, maar nog niet lijmen

Tot zover....
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Rooie acrylverf van de Action :lol:

Setup:

full


Ontvanger: GWS Pico 4ch - 5 gram
Regelaar: de 'bekende' 10A brushless - 10 gram
Servos: 2* xpower á 6 gram/stuk
motor: de bekende 2406-12 - 1150 kV - 33 gram
prop: 8043 denk ik

Of toch deze motor?

full


GWS 2205 / 15T - 2050kV - 27 gram
Met een 7035 prop ofzo?

Ze hebben in ieder geval dezelfde motorsteun, dus gemakkelijk verwisselbaar.

Dirk
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top