GoCNC met Arduino en Estlcam (help)

Discussie in 'CNC' gestart door Theo, 25 okt 2015.

  1. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    Ik heb een omgebouwde GoCNC A3 gekocht. Deze bevat de standaard GOCNC Step 2500 2A controller. met 3 2,5 amp Nema motoren

    Ook heb ik een arduino Uno en inmiddels Estlcam aangeschaft.
    Als ik het goed begrijp word de Arduino aan de GOCNC Step 2500 2A controller gekoppeld. Dus de LPT uitgang van de Arduino 1 op 1 aan de poortingang van de Step controller?
    De pinlayout van de GoCNC heb ik achterhaald maar hoe zit die op de arduino?


    Pin Layout GoCNC Pin Layout Arduino

    Pin 1 - Spindel an/Aus < >
    Pin 2 - Richtung X < > Arduino A0
    Pin 3 - Takt X < > Arduino A3
    Pin 4 - Richtung Y < > Arduino A1
    Pin 5 - Takt Y < > Arduino A4
    Pin 6 - Richtung Z < > Arduino A2
    Pin 7 - Takt Z < > Arduino A5
    Pin 8 - Richtung A < >
    Pin 9 - Takt A < >
    Pin 10 - Referenz X < >
    Pin 11 - Referenz Y < >
    Pin 12 - Referenz Z < >
    Pin 13 - Taster < >
    Pin 14 - Kühlung < >
    Pin 15 - Stop < > Arduino 7
    Pin 16 - Bereit < >
    Pin 17 - Job < >
    Pin 18-25 - GND < >


    Zit ik zo op het goede spoor of denk ik te eenvoudig
     
  2. Boris100

    Boris100

    Lid geworden:
    17 mei 2012
    Berichten:
    2.016
    Locatie:
    Nederland
  3. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    Na een paar uur sleutelen krijg ik geen beweging in de motoren. Ik heb een printje op de arduino gemaakt en de driver geupload. Als ik het GOCNC forum mag geloven heeft de controller een "bereit"signaal nodig. Pin 16 op de DB25 connector. Deze gaat dan op de 5v poort van de Arduino. Dit geeft een hoge fluittoon op de CNC en als ik met Estlcam de motoren wil bewegen komt er wel wat gereutel maar geen bewegenmde motoren. De hoge pieptoon blijft. Zodra ik pin 16 disconnect is alles mooi stil maar gebeurd er bij een commando helemaal niets. Ook geen gereutel van de motoren.
    Mmmmm alle aansluitingen een paar keer gecontrolleerd op juistheid en doorgemeten.

    Ik voel er voor om de GOCNC controller niet te gebruiken maar iets anders (TB6560AHQ) Iemand een mening/advies?
     
  4. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.343
    Ik zie pin 10, 11 en 12 (Referenz X, Y, Z) Het lijkt me dat die aan pin 8 t/m 13 (afhankelijk van waar de eindschakelaars op je machine zitten) van de arduino moeten hangen (ik neem aan dat je machine eindschakelaars heeft). Is dat het geval? Want anders snap ik wel dat je motoren niet willen draaien.
     
  5. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.089
    Locatie:
    Boskoop
    Van de Arduino website:
    This also means however, that pins configured as pinMode(pin, INPUT) with nothing connected to them, or with wires connected to them that are not connected to other circuits, will report seemingly random changes in pin state, picking up electrical noise from the environment, or capacitively coupling the state of a nearby pin.

    Dat betekend dus dat als pinnen 8 t/m 13 niet aan een eindschakelaar gekoppeld zijn, ze met GND of met 5V verbonden moeten worden. Wat precies hangt van de programmering van de Arduino af, maar ik zou verwachten GND (open schakelaar=veilig=machine stopt)

    Max.
     
  6. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    thanx. Ik ga vanavond verder en hou je op de hoogte.
    De machine heeft geen eidschakelaars (nog niet)
     
  7. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.089
    Locatie:
    Boskoop
    Ik heb ook eens even op het gocnc forum gekeken: kennelijk is het niet nodig om pinnen 8 t/m 13 aan GND of +5v aan te sluiten, je kunt in Estlcam zelf aangegeven dat er niets is aangesloten:

    Re: Next3D mit Estlcam und Arduino
    Beitragvon awo007 » Di 10. Mär 2015, 16:47

    Gerne und ich hoffe ich verdreh jetzt nichts

    UNO - Parallelort - Funktion
    a0 - 02 - Richtung X
    a1 - 04 - Richtung Y
    a2 - 06 - Richtung X
    a3 - 03 - Takt X
    a4 - 05 - Takt Y
    a5 - 07 - Takt Z
    08 - 10 - Referenzschalter XYZ
    07 - 11 - Notaus
    04 - 01 - Spindel An/Aus
    gnd - 18-25+Steckergehäuse - Masse
    5v+ - 16 - CNC-Steuerkarte bereit

    In Estlcam muss dann noch folgendes eingestellt werden
    Grundeinstellungen
    Schritte je Umdrehungen - 400
    Weg je Umdrehung - 3mm
    Maximalvorschub - 50mm/sek oder 3000mm/minute

    Erweiterte Einstellungen
    evt. muss bei "xxx Umdrehen" ein haken gesetzt werden wenn Achsen in die falsche Richtung laufen.

    Endschalter
    Obere Auswahlbox auf "alle Schalter an Eingang D8 angeschlossen" Stellen
    Eingang D8 aktiv bei +5V haken raus
    Eingang D8 auf +5V hochziehen haken rein
    Fehlereingang aktivieren haken
    Fehler Eingang D7 aktiv bei +5V haken rein
    Fehler Eingang D7 auf +5V hochziehen haken rein

    Achtung je nach Steuerkarte und Umgebungssmog kann es sein das ihr von estlcam die Meldung bekommt das ein Schalter ausgelöst wurde oder der Fehlereingang aktiviert wurde dann muss der haken "xxxxx aktiv bei +5V" invertiert werden also das Gegenteil von dem was gerade drin steht

    Wer trotzdem weiter Fehlermeldungen bekommt kann die Schalter alle deaktivieren Obere Auswahlbox auf "kein Endschalter angeschlossen" oder hält sich an die in ESTLCAM beschriebenen Empfehlungen mit den Bauteilen R1 und C1.

    Dran denken die Einstellungen am ende auf der Registerkarte Grundeinstellungen zu übernehmen ansonsten war alles umsonst das heißt der UNO3 muss anschlossen sein.

    Ich habe mit dem Autor des Programms leider kein Kontakt und hab das meiste selber durch lesen und probieren raus gefunden wenn als was falsch ist schreibt es bitte damit andere auch was davon haben.

    Steffen
     
  8. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    Bedankt Steffen, die had ik ook al gevonden. Die opzet werkt alleen niet helaas.
    Ik heb net alles via Mach3 en rechtstreeks op de LPT poort in werking gekregen. Heb alleen piepende oren van de motoren. Die produceren een heel hoge pieptoon. Ook in stilstand.
    Heb in Mach 3 wat gestoeid met de frequenties. Dat gaf geen verschil helaas
     
  9. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    Ook via de Arduino nu een stukje verder. Vreemd, alleen de X-as kan ik vanaf de laptop aansturen. Rest werk niet. Verbindingen doorgemeten en allen goed. Het enige wat ik nu kan verzinnen is dat ik een ouder type Arduino Uno gebruik. Estlcam geeft aan allen de orginele Uno ver3 te gebruiken. Die zojuist besteld.
    Ook via de Arduino fluiten de motoren :( Hou jullie op de hoogte
     
  10. Boris100

    Boris100

    Lid geworden:
    17 mei 2012
    Berichten:
    2.016
    Locatie:
    Nederland
    Ik gebruik een Arduino nano met estlcam, dus daar zal het niet aan liggen.
    Let wel op dat je de Uno of Nano met de orginele software van Arduino moet laden.
    De meeste Arduino's die je koopt komen uit China en zijn klonen.

    [​IMG]
     
  11. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    De frees werk!!
    Oplossing was een nieuwe originele Arduino. Zodra alles goed afgesteld is zal ik vermelden hoe de configuratie er uit ziet.
    Heeft iemand anders er wellicht nog eens iets aan
     
  12. Oscar

    Oscar verslagschrijvers

    Lid geworden:
    5 jun 2004
    Berichten:
    2.278
    Locatie:
    Alkmaar
    Heel graag,
    ik heb ook zo'n shield liggen voor een tweede aansturing
    dan hoef ik niet steeds stekkers te wisselen tussen mijn 2 cnc machines.

    [​IMG]
     
  13. Oscar

    Oscar verslagschrijvers

    Lid geworden:
    5 jun 2004
    Berichten:
    2.278
    Locatie:
    Alkmaar
    Hee Theo,
    ben je al wat verder gekomen??
     
  14. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    Ja, we zijn wat verder. Ben wat aan het stoeien met het aantal stappen en andere instellingen. De activiteiten lopen parallel met een bouwproject van 5 DLG's dus heel veel tijd heb ik er nog niet in kunnen steken. Zodra alles naar wens gaat zal ik de instellingen hier melden.
    Op de onderstaande site staat erg veel interessante ombouwtips.
    Heb nog genoeg te doen ;)
    http://www.deltalift.de/a3/fraese_umbau.htm
     
  15. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    Vanmorgen weer even aan het stoeien geweest. Alles reageert zoals het moet. Alleen kom ik niet van dat vreselijke gefluit en gepiep van het controllerboardje af. Ik ben wat instellingen veranderd om te kijken of ik het daar moest zoeken maar niets wat een verandering in het gefluit gaf. Straks nog eens met de jumpers op het boardje aan de gang echter als ik op de handleiding af ga zou het goed moeten zijn

     
    Laatst bewerkt: 4 dec 2015
  16. Oscar

    Oscar verslagschrijvers

    Lid geworden:
    5 jun 2004
    Berichten:
    2.278
    Locatie:
    Alkmaar
    Ik heb dat ook wel eens gehad,
    het kan zijn dat de pootjes van de stepper of het IC slecht contact maken,
    dat geeft veel herrie.
    Chipjes pootjes en bedrading even nalopen en aandrukken.
     
  17. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.040
    Locatie:
    Annen
    Gedaan maar geen resultaat. Het boardje van de gocnc stelt niet veel voor. Een arduino is haast groter. Had toch al het plan deze te vervangen. Ik dacht aan de tb6550. Goede keuze of zijn er betere voorstellen.
     
  18. gait

    gait

    Lid geworden:
    23 feb 2004
    Berichten:
    395
    Locatie:
    't harde
    Hi Theo,

    Kijk even bij rc-letmathe.de , hebben een 4 Kanaalstraat cnc board. Werkt goed met nema 17 motoren. Gebruik ik icm vleugelsnijder. Maximale stroom is 3,5 A. Board is niet al te duur.

    Gr

    Gerhard.
     
  19. Oscar

    Oscar verslagschrijvers

    Lid geworden:
    5 jun 2004
    Berichten:
    2.278
    Locatie:
    Alkmaar
    [​IMG]

    dit werkt ook prima, (arduino shield)
    ik heb er deze steppers in:

    [​IMG]

    van reprap world,
    want die paarse uit china krijg ik niet werkend.
    Zeker voor nema 17 is dit ruim voldoende.
     
  20. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    1.879
    Locatie:
    Den Haag
    Hallo Theo en andere gebruikers,

    Dat fluiten is afkomstig vanuit de stepper-drivers, daar deze in een MicroStep Mode staan.
    MicroStep mode maakt gebruik van PWM (Puls Wide Modulation), welke een bepaalde (en hoorbare) frequentie gebruikt.
    De luidheid hangt van de motoren af en deels in welke positie ze stilstaan.
    Het PWM signaal veroorzaakt een soort vibratie, wat helaas hoorbaar is.

    Om uit te sluiten, dat het vanuit de Stepper-drivers komt, zou je als test de X-,Y- en Z-as Mode op 1x Stepp Mode kunnen zetten.
    In deze mode word er geen gebruik van PWM gemaakt en hebben de motoren in de stilstaande positie geen fluittoon meer.
    Let wel op, zet ook het aantal "Stappen per omwenteling" op 200 !
    Aantal_Stappen_per_omwenteling.jpg

    Verder kunnen alle Limit Switches aansluitingen open blijven, daar deze in de Arduino met een Pull-Up weerstand zijn verbonden.
    Die interne Pull Ups, voorkomen dat deze ingangen gaan "zweven".
     

Deel Deze Pagina