¨Weight correlates well, too, but not as good as the stator volume.¨
Ik gebruik dus gewicht als indicatie voor de motor (bijv. 10% van vliegtuig gewicht is motor, 3 watt/gram max vermogen voor gewone buitenloper)
De schrijver heeft gelijk dat stator volume een betere maat is om te gebruiken, maar die info heb je niet altijd, want die aanduiding zit vaak in de motornaam, maar vaak ook niet. Gewicht is altijd wel bekend.
Bij een bepaald stator volume is een maximale magneetkracht mogelijk voordat je in de magnetische verzadiging raakt. Dat houdt verband met je maximale vermogen(*) en rendement. De enige manier om meer vermogen uit een motor te krijgen is proberen meer toeren te draaien , voor zo ver andere beperkingen (bijv. kringstromen) dat een beetje toelaten.
3 watt/gram motor gewicht bijkt een veilige grens. Daarboven moet je motor van goede kwaliteit zijn en nog steeds geen gekke dingen doen zoals verkeerde verhouding van spanning en stroom voor de motor.
Omdat je met alleen ijzer geen elektro magneet kan maken, moet er koper bij. Met alleen koper is ook niet optimaal. Je krijgt een bepaalde optimale verhouding tussen ijzer en koper in de stator.
In de rotor komen magneten. Niet te groot, want boven een bepaalde maat is het alleen maar extra gewicht, maar zeker niet te klein. Ook voor de rotor ring geldt een optimale maat.
Omdat ijzer,koper,magneten,ring en de rest (assen, bevestiging) altijd een zelfde optimale verhouding hebben, zullen motoren met zelfde stator volume ongeveer zelfde gewicht hebben en zullen die motoren zelfde presteren.
Motoren met zelfde gewicht zijn vergelijkbaar in vermogen.
Als ze dan ook dezelfde Kv hebben, dan zijn ze volledig vergelijkbaar.Alleen kwaliteits veschillen in gebruikte materialen en precisie van fabrikage geeft onderling wat verschillen.
(*) vermogen is kracht x snelheid, bijv:
- koppel x toeren
- trekkracht x propsnelheid
- amperes x volt
Aardig FAQ verhaalltje voor de vroege zaterdagmorgen.