kun je een brushless moter laten draaien ZONDER esc ?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door marc 2, 15 apr 2017.

  1. marc 2

    marc 2

    Lid geworden:
    15 jul 2009
    Berichten:
    3.743
    Locatie:
    tussen breda en eindhoven
    ik wil mijn motoren controleren omdat ik vermoed dat al mijn esc's niet goed zijn. ( hobbyking).
    maar hoe doe je dat zonder dat de motoren kapot gaan ??
     
  2. marc 2

    marc 2

    Lid geworden:
    15 jul 2009
    Berichten:
    3.743
    Locatie:
    tussen breda en eindhoven
  3. marc 2

    marc 2

    Lid geworden:
    15 jul 2009
    Berichten:
    3.743
    Locatie:
    tussen breda en eindhoven
  4. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    26.258
    Locatie:
    Druten / NL
    Brushless motoren werken niet zonder brushless controller. Sluit je spanning rechtstreeks aan op een brushless motor dan maak je een fikse kortsluiting.

    Several motor tests
    1. Testen m.b.v. een tweede brushless motor en een boormachine/dremel, video
      Three Phase Alternator - Three Phase Motor? - RCG
    2. Drytesting brushless motors - WFF (RCG user vollrathd)
    3. Generator test, only using a power drill and a voltmeter
      (Re)winding and building motors - RCG (sticky) → opening post → #40 Generator test
    4. Overheated magnets result in lower magnet strength (irreversible! :(), which in turn results in higher Kv. Motorcurrent is proportional to Kv cubed :eek:
      Higher current → hotter motor → weaker magnets → higher Kv → higher current → hotter motor → weaker magnets → higher Kv → higher current ⟲⟲⟲ etcetera etcetera, temperature runaway [​IMG]
    5. Determining whether magnets still have original strength, by determining whether Kv motorconstant (in rpm/volt) is still the same, several simple straightforward methods.
      www.bavaria-direct.co.za → motor constants
    6. Opening an outrunner for visual inspection
     
    Laatst bewerkt: 15 apr 2017
  5. Niek

    Niek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 aug 2002
    Berichten:
    8.824
    Locatie:
    Almere
    Aansluiten op 3 fasen..
     
    Bruno van Hoek vindt dit leuk.
  6. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    5.485
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Inderdaad, via een ESC....:D
     
  7. Rhelie

    Rhelie Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    9.170
    Locatie:
    Nootdorp
    Waarom zet je Hobbyking tussen haakjes achter je bericht ?
    Maakt dat iets uit als je motoren kapot zijn ?
     
  8. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    26.258
    Locatie:
    Druten / NL
    Die was ik he-le-maal vergeten Niek. De test in onderstaande thread/video is simpelste methode, het enige wat je nodig hebt is een tweede brushless motor. En een boormachine heeft iedereen wel ergens liggen. De tweede motor fungeert als 3-fasen generator:
    Three Phase Alternator - Three Phase Motor? - RCG

    edit:
    Ik heb 'm alsonog, als eerste, aan het rijtje tests in mijn eerdere bericht toegevoegd.
     
    Laatst bewerkt: 15 apr 2017
    Tug.NL vindt dit leuk.
  9. Erwin Lokhorst

    Erwin Lokhorst Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.142
    Locatie:
    Hell
    :frustie:Ik zat al even te denken: zo'n motor zonder koolborstels kan natuurlijk best werken zonder esc.
    Met een soort van rad van fortuin plaatje voor de geest. Met een hoop draadjes, een zwengel en goede conditie

    Natuurlijk. Gewoon een brushless motortje gebruiken als 3-fase generator. Zo simpel. :koud:
     
    Tug.NL vindt dit leuk.
  10. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    26.258
    Locatie:
    Druten / NL
    Zonder generator. Manueel 3 fase, block-commutatie.

    Je kunt er met de getekende schakelaars zelfs shoot-through mee simuleren waarbij zowel de high- als de low-side FET tegelijkertijd geleiden. Desastreus voor een echte regelaar aangezien die geen stroombegrenzing heeft.

    Ik zou drie wisselschakelaars met middenstand gebruiken.

     
    Laatst bewerkt: 16 apr 2017
  11. marc 2

    marc 2

    Lid geworden:
    15 jul 2009
    Berichten:
    3.743
    Locatie:
    tussen breda en eindhoven
    lekker makkelijk allemaal.
    maar toch bedankt.
    andere ontvanger er op aangesloten en nu werkt het wel. dus die ontvanger mag eens op bezoek bij corrien
     
  12. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.121
    Locatie:
    Boskoop
    Een leuk plaatje Ron, maar er hoort vast nog wat bij. Als ik één schakelaar omzet zal er niet veel gebeuren, wisselschakelaar of niet. En de FETs die je noemt zie ik al helemaal niet?
     
  13. Erwin Lokhorst

    Erwin Lokhorst Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.142
    Locatie:
    Hell
    Er zijn daar ook geen Fets (al zou je elke, van de 6, losse schakelaar als Fet mogen zien) .
    Je zult continu alle drie de schakelaars moeten verzetten. 2 stuks "aan" en 1 "uit".
    Uiteraard mag de stroom niet te hoog worden.
     
  14. Niek

    Niek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 aug 2002
    Berichten:
    8.824
    Locatie:
    Almere
    Keep it simple (stupid) 380..

    Dan weet je gedurende een korte tijd dat de motor wel werkte. :rofl:
     
    Laatst bewerkt: 20 apr 2017
  15. Niek

    Niek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 aug 2002
    Berichten:
    8.824
    Locatie:
    Almere
    He Ron, zou je met deze truuk wel 1 regelaar voor multimotor model kunnen doen?

    1 regelaar met 1 motor, drijft 1 generator aan, aangesloten op meerdere (n)motoren :D
     
  16. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    26.258
    Locatie:
    Druten / NL
    Die methode gaat werken.
     

Deel Deze Pagina