nieuwe 12V voeding gezocht

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door andyr74, 7 sep 2018.

  1. andyr74

    andyr74

    Lid geworden:
    13 feb 2005
    Berichten:
    574
    Recent ben ik mijn Graupner 12V - 20A voeding kwijtgeraakt. (zo'n eenvoudige zwarte 12V voeding)

    Deze gebruikte ik vooral voor
    - (dubbele) lader (lipo 2S en 3S)
    - bandendraaier van Hudy (zelden samen met de lader)

    Ik ben nu op zoek naar een nieuwe voeding.
    Maar welke?
    Uiteraard voor hetzelfde doel als voorheen, liefst met nog wat reserve qua vermogen voor een eventuele zwaardere lader of extra zaken maar ik wil er ook niet de hoofdprijs voor betalen.

    Nu is er uiteraard een groot verschil tussen merken en modellen:
    - opnieuw zo'n graupner voeding
    - SkyRC Efuel 30A Power Supply – 135 euro
    - TURNIGY 540W DUAL OUTPUT SWITCHING POWER SUPPLY – 88 euro – ziet er trouwens vrij identiek uit als de skyrc en 540W zou voldoende zijn.
    - Turnigy Reaktor Pro 350W 23A Power Supply (100~240V AC) – 50 euro (hierbij staat wel output 15V?)
    - Turnigy 1200W 50A Power Supply Unit - 188euro (output 15 – 30V?)
    -...

    Soms staat de ouput aangegeven als 15V. Is dit een probleem voor apparaten die op 12V werken?
    Kan iemand enig advies geven?
     
  2. renetl50

    renetl50

    Lid geworden:
    1 jun 2014
    Berichten:
    236
    Locatie:
    Borne (OV)
    Je kunt ook met een PC voeding werken, staat veel beschreven op YouTube.
    Zijn ook wel mensen die via modelbouwforum dit aan bieden.
    Kun je kiezen of op 12 of 24 volt, en wel tot 65A.
     
  3. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    26.608
    Locatie:
    Sassenheim
    HP600 en HP750 servervoedingen worden massaal voor een habbekrats aangeboden, dan heb je 12v bij een 60A
     
  4. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.534
    Locatie:
    Tussen Tiel, Nijmegen, Maas & Waal
    Mochten je laders ingangsspanningen hoger dan 12volt aan kunnen, dan zou ik voor een voeding gaan die dat ook kan.
    Een hogere voedingsspanning maakt het leven makkelijker voor de lader.
     
  5. mawi 1.

    mawi 1.

    Lid geworden:
    15 jan 2012
    Berichten:
    194
    Locatie:
    Oss Noordbrabant
    Ik gebruik zelf ook de turnigy 1200w voeding en ben er zeer tevreden over maar de uitgangs spanning is 15v minimaal.
     
  6. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    26.608
    Locatie:
    Sassenheim
    Aangezien je een aurorijder bent moet je wel uitkijken met (minimaal instelbaar) 15v voedingen. Naast dat dit een lichte overspanning is voor veel 12v apparatuur kunnen bn de bandenwarmers van oa Muchmore daar niet tegen, die zullen door de overspanning een error geven en niet werken.
     
  7. andyr74

    andyr74

    Lid geworden:
    13 feb 2005
    Berichten:
    574
    Aan een PC/server voeding had ik ook gedacht. Maar ik ga ervan uit dat dergelijke server voeding toch wel zwaarder (omslachtiger om mee te nemen?) is dan een "eenvoudige" kant en klare voeding.
    Vandaar dat ik in eerste instantie kijk naar de kant en klare voedingen met enkele voorbeelden in mijn eerste post.

    De voeding moet inderdaad met een minimum van 12V instelbaar zijn.
     
  8. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    26.608
    Locatie:
    Sassenheim
  9. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.534
    Locatie:
    Tussen Tiel, Nijmegen, Maas & Waal
    Servervoedingen zijn ook nog eens gruwelijk degelijk.
     
  10. mawi 1.

    mawi 1.

    Lid geworden:
    15 jan 2012
    Berichten:
    194
    Locatie:
    Oss Noordbrabant
    De bandenwarmers van Hobby-King werken wel gewoon goed op 15v
     
  11. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    26.608
    Locatie:
    Sassenheim
    Over welke heb je het, de simpele met een klein regelkastje of de grote die ook direct als ophoger voor de auto gebrukt kan worden.
    Ik heb namelijk met die laatste bij een kennis al 2 door een 15v voeding zien oproken en na de aanschaf van een Muchmore als betere vervanger melde die een error wat na onderzoek bleek dat het een te hoge spanning was.

    En eigenlijk ook niet zo gek wan ik heb al div cups gerepareerd en er zit gewoon een 5cm weerstandsdraadje tegen die cup geplakt welke bij 25% meer spanning ook simpel 25% meer amperage zal trekken.
     
  12. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.534
    Locatie:
    Tussen Tiel, Nijmegen, Maas & Waal
    ... en factor (5/4)² 1,5, 50% meer vermogen (hitte) zal genereren.
    Ik ken bandenwarmers niet, zou een (fikse?) voorschakelweerstand een optie zijn?
     
  13. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    26.608
    Locatie:
    Sassenheim
    Ik zou eerder voor 1 of 2 van die aluminium 25A brugcellen gaan. Kosten geen drol en staan er direct 2 diodes in serie die de spanning al snel met 1.2v omlaag brengt
     
  14. mawi 1.

    mawi 1.

    Lid geworden:
    15 jan 2012
    Berichten:
    194
    Locatie:
    Oss Noordbrabant
    Roelof volgens mij zijn het de simpele met klein los kastje (Thermostaat).
     

Deel Deze Pagina