Parallele laadbordjes?

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door freebutterflyx, 5 jun 2017.

 1. freebutterflyx

  freebutterflyx

  Lid geworden:
  23 jan 2005
  Berichten:
  273
  Voor een buggy heb ik onder andere een aantal 2S lipo's. Deze buggy rijdt op 2x 2S lipo in serie (dus op 4S). Ik heb hiervoor 3 dergelijke sets van telkens 2 lipo's.

  Tot nu toe laad ik telkens iedere lipo appart.

  Iemand vroeg mij onlangs waarom ik geen laadbordje gebruikte om meerdere lipo's per keer te kunnen laden.
  Ik ben dus even geen zoeken en kwam onder andere bij Hobbyking parallele laadbordjes tegen.
  Hierbij staat dan voor 6 2S tot 6S lipo (of voor 4 afhankelijk van het bordje).

  Nu heb ik hierover een paar vraagjes:
  1) is er hier iemand die dit gebruikt? zo ja, wat zijn de ervaringen ermee?
  2) Zijn hier nog voordelen aan? (of nadelen)
  3) als het een bordje is voor 6 lipo's, kan je dit dan ook gebruiken voor bvb 2 of 4 lipo's? (gezien ik altijd met 2 lipo's tegelijk rij, veronderstel ik dat deze in gelijke toestand zijn na het laden.
   
 2. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  10.640
  Locatie:
  Woerden
  Er is over dit gebeuren al veel geschreven en gediscussieerd. Met een beetje zoeken zou je dat moeten kunnen vinden. In het kort het volgende:
  Elke accu (dus ook LiPo's) moet je laden zoals je ze gebruikt. Jij gebruikt twee losse 2S accu's in serie om zo een 4S accu te krijgen. Eigenlijk zou je een 4S accu moeten gebruiken maar ik kan me voorstellen dat dit in een auto lastig te realiseren is. Daarom zou je feitelijk twee pakketten bij elkaar moeten nemen en die altijd bij elkaar houden. Je hebt drie sets dus moet je twee accu's nummer 1 geven, twee accu's nummer 2 en twee nummer 3. Die moet je dus altijd bij elkaar houden. Dus geen accu met nummer 1 gebruiken met een accu nummer 3 of wat voor andere combinatie dan ook. Zo zal je het langst plezier hebben van de accu's en is de kans op problemen het kleinste. Je weet dan namelijk zeker dat de accu's met hetzelfde nummer altijd op de zelfde manier zijn ontladen en geladen. Als alles goed is zullen ze dus ook altijd even ver opgeladen en ontladen zijn.
  De accu's gebruik je in serie dus moet je ze ook in serie laden. Ook dat kan lastig zijn dus kan je ze ook parallel laden hoewel dat de tweede keus is.
  Wanneer je de accu's parallel laad moet je er voor zorgen dat de accu's zo veel mogelijk in de zelfde (ladings)toestand zijn. Wanneer je de zelfde accu's altijd bij elkaar houdt zal dat geen groot probleem zijn. Sluit de accu's aan op het parallel bordje, ook de balans connectoren! Let goed op dat alles juist is aangesloten en er nergens kortsluiting kan ontstaan. Als dat gebeurt zal alles heel snel knap warm of zelfs heet worden. Trek dan de connector zo snel mogelijk weer los! Doe je dat niet dan......
  Sluit dan je lader aan en laad de twee accu's parallel op. Ga niet meer dan twee accu's parallel laden. Laad alleen de twee accu's die bij elkaar horen tegelijk op, niet meer!
  Blijf er bij in de buurt tijdens het laden. Er kan van alles mis gaan en dan wil je zo snel mogelijk kunnen ingrijpen. Dit laatste geldt overigens altijd voor alle accu's! Laad je accu's nooit onbeheerd.
   
 3. Mordax

  Mordax

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  35
  Locatie:
  Eindhoven
  Banggood verkoopt ook parallele laadbordjes: https://goo.gl/Is9QVu goedkoop en werken prima als je de reviews mag geloven :).
   
 4. raptor117

  raptor117

  Lid geworden:
  2 jan 2010
  Berichten:
  335
  Locatie:
  drunen
  Gebruik parallel board van revolectrix, alle cellen beveilgd en de totaal uitgang per pakket afgezekerd. Laat soms 4 accus tegelijk van 6 s 5000mah zonder problemen, ook 2 cell 2200 , 6 stuks tgelijk van verschilllende leeftijd, nooit problemen mee gehad. Aanrader, wel duurder dan hobbyking
   
 5. RuudM

  RuudM

  Lid geworden:
  13 mei 2012
  Berichten:
  613
  Locatie:
  Beverwijk
  +1
  Hier het zelfde en werkt perfect tot 6x 6S 5.000mah op 40A.
   
 6. Harold

  Harold

  Lid geworden:
  16 aug 2002
  Berichten:
  3.190
  Locatie:
  Almere, Gooi&Eemland
  Parallel laden is geen enkel probleem.
  Zelfs accu's van verschillende capaciteit en (binnen grenzen) verschillende laadtoestand is geen probleem.

  Verschillende laadtoestand:
  Neem eens een accu van 30% en een accu van 70% en meet van beide de spanning.
  Nu neem je de leegste accu en zet die op de lader. Zodra de spanning onder lading hetzelfde is als de losse spanning van de 70% accu, dan zet je die 70% accu erbij.
  Je weet dan zeker dat er nooit lading van de "volle" naar de "lege" kan lopen, want de lege heeft inmiddels geen lagere spanning meer.
  Hoe lang denk je dat dit duurt?
  (Antwoord: enkele seconden)
  De stroom die door de accu loopt hangt af van lader spanning, verschil met onbelaste ("losse") spanning, en inwendige weerstand.
  De volle accu pakt minder stroom dan de lege accu.
  Het verschil tussen "complex accu" en "lege accu" wordt daardoor steeds minder en de accu's zijn uiteindelijk op hetzelfde moment vol.
  ==> Je kan accu's van verschillende laadtoestand direct samen aansluiten.

  Grote en kleine accu samen:
  Beide accu's hebben dezelfde spanning.
  Om 0.01volt te stijgen heeft de kleine accu voor een bepaalde tijd maar beetje stroom nodig en de grote in dezelfde tijd veel meer.
  De stroom verdeeld zich dus. Veel naar de grote, weinig naar de kleine. Heeft te maken met verschil in inwendige weerstand.
  ==> Accu's van verschillende capaciteit kan je parallel laden.

  Zelfs gecombineerd kan. Een kleine lege accu parallel aan een grote volle gaat prima.

  Enige waar je wel rekening mee moet houden dat de laadstroom niet hoger is dan het maximum van de kleinste accu. Veel accu's tegenwoordig kunnen 5C.

  Praktische toepassing die ik veel gebruik bij indoor:
  Lader staat op 1A en ik sluit 1 of meerdere accu's op aan van 180mAh tot 450mAh.

  Verder gebruik het om voor het begin van de dag alle accu's vol te laden. Alle pakketten parallel ongeacht laadtoestand. Soms met parallel boarders, soms de extra accu's alleen via balanceer stekkers parallel.

  Uiteraard wel: alleen zelfde aantal cellen (bijv 3S) en balansstekkers parallel.
   
 7. freebutterflyx

  freebutterflyx

  Lid geworden:
  23 jan 2005
  Berichten:
  273
  De 2S packs die ik hiervoor gebruik zijn "gemarkeerd" en ik gebruik altijd dezelfde pack samen, zo reeds sedert het begin. De laadtoestand zal dus per twee hetzelfde zijn.
  Ik zal eens kijken of ik nu eens zo'n laadbordje zou gebruiken.
   

Deel Deze Pagina