Propeller plaatsen in Legend van HobbyKing

Discussie in 'Zeilschepen' gestart door Marion van der Berg, 14 feb 2018 om 14:40.

 1. Marion van der Berg

  Marion van der Berg

  Lid geworden:
  woensdag
  Berichten:
  2
  Locatie:
  Boornbergum
  Beste leden,

  Vanuit de statische modelbouw ben ik bezig met de overstap naar de rc. Hiervoor gebruik ik almost ready to sail model boot Legend van de Hobby King.

  Deze boot dient als ‘oefen’ boot om wat technieken te leren en te begrijpen voor ik verder ga.

  Ondertussen is de boot zo goed als klaar en ben ik bezig met het aanleggen van verlichting.

  Graag zou ik in deze boot ook een propeller willen maken, voor het geval de boot in de luwte (en buiten mijn bereik) beland.

  Tevens heb ik nog meer probeersels in mijn hoofd om op deze boot te bouwen en hiermee te testen voor ik een andere boot verpruts. Een ankerlier bv, en ergens een idee om een spinnaker erop te bouwen, maar dat is allemaal toekomst muziek.

  Voor nu zou ik graag bruikbare tips kunnen gebruiken om de boot te voorzien van een propeller. Hier goede informatie over vinden, waar ik ook nog wijs uit wordt, is best een kunst zo is gebleken..

  Is er iemand die met mij hierover wil sparren? Ik heb nog wat kanalen over op mijn zender ;-)
   
 2. Roel van Essen

  Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.445
  Locatie:
  Betuwe
  Een schroef onder een modelzeilboot hangen is (sorry!) onzin.
  Een zeilboot kun je ALTIJD terugkrijgen, want zijn voorstuwing is altijd (de wind) aanwezig. Zelfs op een mooie zomeravond, als bij het vallen van de avond de wind wegvalt, kun je je boot prima aan de kant krijgen. Het duurt alleen wat langer.
  Een schroef eronder scheelt snelheid en vergroot de weerstand.
  Ik heb met diverse zeilboten gevaren, variërend van een Micro Magic tot en met een Smaragd en heb nooit achter de boot aan hoeven zwemmen.
  Buiten het bereik? Een beetje zender heeft een bereik van meer dan een kilometer. Dan zie je je boot niet eens meer. In de praktijk zal het weinig voorkomen dat je je boot verder dan 200 meter van je af vaart.

  Voor een ankerlier heb je in dit model waarschijnlijk te weinig ruimte. Bovendien moet je rekening mee houden dat, om een ankerlier goed te laten werken, het anker behoorlijk "overmaats" moet zijn. En al dat gewicht hangt dan vooraan je model.
  Beïnvloedt wederom je stroomlijn én je model wordt behoorlijk koplastig.

  Beiden niet doen, zou ik zeggen, maar goed, 't is jouw model.
   
 3. Marion van der Berg

  Marion van der Berg

  Lid geworden:
  woensdag
  Berichten:
  2
  Locatie:
  Boornbergum

  Hallo Roel,

  Ik begrijp wat je bedoeld. Liever oefen ik met het plaatsen van een propeller in deze boot voor ik een propeller in mijn toekomstige project ga plaatsen. Dat het de vaareigenschappen in de negatieve zin beïnvloed, dat neem ik voor lief. Het gaat mij niet om de snelheid, doel is echt om handigheid in het plaatsen van de techniek te krijgen. Leren hoe te berekenen welk motortje ik nodig heb, welke propeller, hoe dit aan te sluiten etc.

  Ankerlier is een optie voor later, idem is de achterliggende gedachte dat ik kan oefenen. Scheelt dat ik smalle handen heb. Tot nu toe heb ik veel ruimte over. De romp is vrij smal, gewicht is wel goed te verdelen. Maar goed, deze boot is nog niet ‘klaar’.

  Bij deze boot zal ik het daarom niet erg vinden om wat verkeerd te doen (boren oid), dan dat ik dat ga doen in het project dat ligt te wachten. Vandaar dat het wat overdreven gaat worden. Dit model gekocht om misstappen te kunnen doen, te oefenen.
   
  Bert V vindt dit leuk.
 4. Roel van Essen

  Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.445
  Locatie:
  Betuwe
  Het soort motortje? Het is een bijna meter zeilboot met smalle romp. Een goedkoop Speedmotortje zou al genoeg moeten zijn voor jouw doeleinden: het model (iets sneller ;)) naar de kant toe krijgen met geen wind. Een 25 of 30mm schroefje is hiervoor meer dan genoeg en geeft niet zo gek veel weerstand.

  Ik adviseer wel om een regelaar in te bouwen, omdat ook een simpel Speedmotortje (Bijv een Speed 400) al snel heel veel toeren maakt en dus schuim klopt. Koop dan een regelaar met BEC, omdat die meteen de spanning uit je accu reduceert tot een (voor de servo's) fijne spanning van rond de 4,8V. De snelheid van je schroef kun je via de meeste zender begrenzen, zodat "schuimkloppen" voorkomen wordt.

  M.b.t. het inbouwen: De romp van dit soort scheepjes is vaak bijzonder dun en niet berekend op krachten anders dan mast en roer. Zorg dus dat de romp daar waar de schroefaskoker door de romp gaat verstevigd wordt. Dat kun je makkelijk doen met een paar latjes, goed ingebed in epoxy. Gebruik hiervoor een wat hardere houtsoort, in ieder geval geen balsa.
  De schroef moet voor het roer uitkomen, maar dat weet je waarschijnlijk al. Schroefaskokers zijn te koop, maar je kunt ze ook vrij simpel zelf maken. Zorg ervoor dat de schroefaskoker zoveel als mogelijk horizontaal komt te staan. Als je uierzalf gebruikt als smeermiddel tussen schroefaskoker en schroefas hoef je niet bang te zijn voor lekkage via je schroefaskoker.
   

Deel Deze Pagina