Smit Nederland

Discussie in 'Werkschepen' gestart door Woltergraaf, 21 aug 2016.

 1. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
 2. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Hoi allemaal ik ben nu alweer een groot stuk verder zoals de sleeplierd is klaar er moet alleen nog een paar kleine dingetjes aan gedaan worden.
  En die dingen ik maak zo foto's.
  Maar ik ben me alvast aan het verdiepen in verf.
  Ik zou graag als de romp de assen en straalbuizen en roeren eronder heeft het graag willen spuiten.
  Nou lijkt mij dat van action wat want mijn portemonee zit niet bepaald vol.
  Wat vinden jullie daarvan.
  En dan wil ik nog wat verf van revel erbij kopen, iemand op marktplaats verkoopt ze per stuk voor 0,75 cent.
  Of moet ik ander verf hebben zeggen jullie het maar
   
 3. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  2.871
  Locatie:
  Oostvoorne
  Wolter, Kijk eerst eens welke kleuren je wilt gebruiken. Potjes voor 75 cent zijn wel leuk, maar het moet wel de juiste kleur zijn. Wil je aanbevelen om bij één soort te blijven, anders loop je het risico dat de verf los laat, of erger nog, elkaar "opvreet". Heb er erg in dat om het houtwerk glad te krijgen er relatief veel verf of (spuit)plamuur nodig is. Zelf heb ik daarvoor watergedragen vloerlak van Ceta Bever gebruikt. Denk wel een laag of 5 en dat was nog te weinig. Daarna watergedragen kleurlak van Revell. Voor romp en kunststof verschansing Revell Enamel. Dat zijn inderdaad verschillende soorten, maar niet over elkaar gesmeerd. De vloerlak heb ik gebruikt omdat er nog een halve liter van stond. Wil met bovenstaande niet zeggen dat jij het ook zo moet doen. Heb geen ervaring met spuiten, dus alles met de kwast gedaan. Lees je lekker in op het Forum want er is een hoop over geschreven. Zorg dat je houtwerk echt glad is eer je met kleurlak begint. Bij mijn bouwdoos uit 1982 was dat hout een drama. Daarom de verschansing en steunen van 0,7 mm kunststof gemaakt. Voorkwam zo een hoop schuur- en schilderwerk. Ontvetten, 2x lak er op en klaar. Neem de tijd en maak er iets moois van. Gr. Klaas.
   
 4. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Hoi Klaas ik ga het zaterdag met Hendrik over hebben hij heeft ook een groot schip gemaakt was een van mamout niet de happy hunter.
  Ik zal het navragen wat hij aanraad.
  Groet Wolter graaf
   
 5. sjaakie

  sjaakie

  Lid geworden:
  1 mrt 2016
  Berichten:
  93
  Locatie:
  ermelo
  Wolter, ik zal je alvast zeggen dat spuiten een kunst apart is. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik doe het niet weer!!
  En over de verf, bij de dooijewaard hebben ze kleine potjes van 0.25 liter. Perfect de goede kleur!!
   
  Jeroen_de vindt dit leuk.
 6. Broeckx Ronny

  Broeckx Ronny Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  878
  Locatie:
  Hulshout Belgie
  Spuiten met spuitbussen gaat heel vlot . Altijd eerst een primer spuiten in heel dunne laagjes . Ik spuit eerst een nevel over de romp en wacht dan vijf minuten . Dan weer een nevel en weer wachten en dit zo doen totdat de gehele romp mooi bedekt is . Hetzelfde doe ik met de afwerklaag , gewoon een fijne nevel spuiten en dan even wachten en dit zo overdoen en volhouden totdat de gehele romp mooi egaal gespoten is . Het kan wel zijn dat je zo tien keer moet spuiten alvorens hij mooi egaal is maar je kan beter één keer meer dunnetjes spuiten dan te veel want dan heb je aflopers en moet je gaan schuren .
  Veel sukses
  Ronny
   
 7. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Beste Ronny bedank voor het bericht.
  Ik ga idd de romp spuiten en ik weet nog niet of ik eerst primer en dan action spuitverf doe of gewoon in een keer tamiya verf en de rest gaat dan met de kwast
   
 8. Mauricc03

  Mauricc03

  Lid geworden:
  7 aug 2007
  Berichten:
  310
  Locatie:
  Maassluis
  Het loont om te investeren in goede verf. Persoonlijk werk ik het liefst spuitbussen van Motip, Dupli-Color en Revell. Vooral de laatste i.c.m. de potjes van Revell welke ik ook gebruik, werkt (voor mij) zeer goed. Wel de verdunning van Revell er ook bij gebruiken, anders wordt het mijn inziens te streperig. Uiteraard ook goede penseeltjes kopen anders heeft het verdunnen geen effect op de streperigheid :)
   
 9. Broeckx Ronny

  Broeckx Ronny Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  878
  Locatie:
  Hulshout Belgie
  Een goede raad , altijd eerst primer . Zo zie je ook alle oneffenheden en kan je die bijwerken . De primer zorgt er ook voor dat de eindlaag blijft zitten en niet gaat afpellen of blazen achteraf . Maar , altijd eerst proberen op een stukje van hetzelfde materiaal als datgene wat je gaat spuiten .
  Groetjes
  Ronny
   
 10. erwinh

  erwinh

  Lid geworden:
  29 sep 2013
  Berichten:
  30
  Locatie:
  Elst gld
  Ik heb zelf autolak gebruikt van motip dat ging perfect
   
 11. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Hallo iedereen het is weer een tijd geleden dat ik bezig ben geweest, dat komt deels door school.
  Ik heb nu een bureau in mijn kamer waar ik ook in de winter op kan bouwen.
  Ik heb gister alles dat ik heb bespoten met witte grondverf/primer van de action en heb het ook geschuurd dat moet ik nog een paar keer doen voordat ik echt alles heel glad heb en dat je dus geen nerven meer ziet.

  Maar ik ben nu in eerdere dingen aan het intereseren.
  Ik moet nu de goede verf kleuren hebben en ik hoorde iemand over dat je testpotjes bij een bouwmarkt kon halen. Maar ik kan dat nergens vinden. Kunnen jullie mij wat meer vertellen over het soort verf dat ik nodig heb en dan al helemaal de hoeveelheid?

  Nu wil ik ook dat deze boot net zoals de smit nederland van een clubgenoot veel kan slepen, zoals: een kind in een kano, zo hebben wij nog weleens sleepwedstrijden gedaan met pinksteren.
  Maar mijn clubgenoot raad mij zijn motoren niet aan. Dus kunnen jullie mij daar wat meer over vertellen bijv: welke jullie erin hebben liggen of welke jullie in een gelijke boot hebben.

  Dan mijn derde vraag: Ik wil graag (het klinkt misschien nutteloos) als een van de kanalen op mijn boot een werkende ankerlier. Ik heb 4 kanalen en ik maak gebruik van een f14 zender van robbe. Waarschijnlijk gaat de man die mij helpt met de motoren de motoren appart van elkaar laten draaien. Dus houd ik maar 1 kanaal over.
  Maar om dan terug te komen op de vraag. Weten jullie of er een ankerlier kan worden gebouwd op maar een kanaal?
  Als de motor op maar een kanaal gezet word wil ik de ander voor mijn sleeplier gebruiken.

  Ik weet niet of de laatste vraag duidelijk was maar alvast bedankt voor de antwoorden.
  Mvg wolter graaf
   
 12. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  2.871
  Locatie:
  Oostvoorne
  Wolter, Als je de ankerlier eenvoudig houdt (zonder vrije val), één bedienbaar anker en de ketting met de motor op en uitdraait dan heb je aan één kanaal voldoende.
  Wat de verf betreft, daar is een hoop over te vinden op het Forum. De één doet het (net als ik) met de kwast en de ander spuit, airbrush of spuitbus.
  Dat is een keuze, die je zelf moet maken. Omdat je aangeeft dat je budget niet onuitputtelijk is raad ik je aan om het met de kwast te doen en kleine potjes verf te gebruiken.
  Anders blijf je met resten (spuitbussen) zitten. Bij mij zit er Revell op. Voor het rood 2 potjes en voor het zwart, wit en groen ook. Voor het blauw, geel en oker (verschansing) kom je met één potje wel uit.
  Dan zie ik ook nog wat bruin, grijs en blank. Heb op blauw en geel na, voor de rest satijn gebruikt. De watergedragen lak heeft als voordeel dat het niet stinkt en de kwast gelijk na gebruik in een glas water gaat. Met de enamel is het allemaal wat bewerkelijker. Met wasbenzine kwastje(s) spoelen en afdrogen. Voor het spoelen gebruik ik een klein koffiemelkflesje. Dop er op laten bezinken en het heldere deel afschenken in een voorraadflesje. Ja, ook ex koffiemelk. Schrijf wel kwastjes, maar het zijn penseeltjes. Kijk maar of je hier iets aan hebt. Om nog even op de motoren terug te komen. Bij mij liggen er Bühlers in. Prima dingen, ze gebruiken weinig stroom en ik sleep er een 3 meter lang werkvlot mee. Maar je kunt ook Brushless gaan varen natuurlijk. Hangt wel een ander prijskaartje aan. Gr. Klaas.

   
 13. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Bedankt oor de informatie kunt u ij misschien een website doorsturen met de motor die u heeft.
  En kan iemand mij iets vertellen over het inbouwen van de schroefassen en roeren?
  Ik ga misschien toch overwegen om het zelf te doen ik ben alleen bang dat ik het gigantisch zal gaan verpesten.
  En aangezien ik momenteel alleen nog maar een zeilbot heb die varend is zal ik graag willen dat ik met deze boot het water op kan al is hij nog kaal.
  Dan kan ik er een beetje mee uitproberen wat goed ligt kwa diepte enzo.
   
  Laatst bewerkt: 5 sep 2017
 14. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  2.871
  Locatie:
  Oostvoorne
  Even terugkijken Wolter. Daar heb ik beschreven hoe je de straalbuizen en roeren kunt plaatsen. Je weet waar de assen uit de romp komen. Boor daar een gaatje met dezelfde diameter als de schroefas. De roeren staan midden achter de straalbuizen. De afstand hart-hart roerkoningen is dus ook de afstand hart-hart straalbuizen. De afstand tussen de roerkoning en de achterkant van de straalbuis wordt bepaald door de roerhak. Bij mij zit de roerhak met 2 M-2 boutjes aan de straalbuis geschroefd. Zo weet je dus ook hoe hoog de straalbuizen moeten komen. Met die gegevens moet het mogelijk zijn om de plaats van de straalbuizen t.o.v. de romp te bepalen. Ga niet zonder meer van de afstanden op de tekening uit. Meet het allemaal uit en zet het op papier. Leg om te meten de romp met de kiel naar boven en de waterlijn horizontaal. In de straalbuizen zet je kartonnen of houten schijven, waarop het hart is afgetekend. Later boor je in het hart een gat met de diameter van de schroefas. Zo kun je de schroefaskokers in de goede positie vastlijmen. Dan pas de gaten in de romp opboren of uitvijlen op maat voor de askokers. Neem alle tijd om dit precies uit te voeren. Niets zo frusterend dan tot de ontdekking te komen dat de boel scheef en vastgelijmd zit. De roeren moeten soepel kunnen draaien. De lengte van de schroefaskokers en assen zul je waarschijnlijk aan moeten passen. Zet er een dubbele kruiskoppeling tussen. Met de motoren kun je in de lengterichting wel iets schuiven. In mijn boot past er precies een 12V 7 Ah accu tussen. Zie foto. De motoren die ik gebruik zijn te koop bij RC-point en Hobbieplaza. Kijk maar wie de goedkoopste is. Gr. Klaas.


  http://www.rc-point.nl/index.php?action=article&aid=69112&lang=nl

  http://www.hobbieplaza.nl/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=65_70&products_id=186
   
  Laatst bewerkt: 6 sep 2017
 15. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Oke deze informatie moet ik even onthouden. Ik ga nu even een paar vragen stellen over wat je hier hebt beschreven.
  U hebt staan de afstand hart-hart roerkoningen is dus ook de afstand hart-hart straalbuizen. Wat bedoeld u met hart-hart? Dan als volgende wat is de roerhak? En bij mij hebben de straalbuizen2 uitstekende gedeelten om aan de bodem en aan de kiel vast te maken dan heb ik er ook nog een deel waar een stukje hout in moest daar komt als het goed is de onderkant van mijn roer in.
  Maar ik snap alleen niet wat u dus bedoeld met hart-hart en de roerhakdie u dus met 2 m2 boutjes vast maakt. Kunt u daar iets van foto's van sturen.
  En weet u wat voor een spul ik nodig heb op uiteindelijk de gaten van de assen dicht en vast te maken.wat voor lijm of juis iets heel anders.
  In ieder geval heel erg bedankt ik er dit weekend even rustig er voor zitten. En kijken if ik het zelf aan durf.
   
 16. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  2.871
  Locatie:
  Oostvoorne

  Hart roerkoning en hart straalbuis is het midden en dan in het verticale vlak. Hart-hart is van het midden van de linker naar het midden van de rechter.
  De roerhak(F641) is het verlengstuk achter de straalbuis, die ik van kunststof heb gemaakt en aan de straalbuis heb geschroefd.
  De uitstekende delen aan de straalbuizen kun je op maat afzagen en tegen de romp lijmen. Zelf heb ik ter plaatse sleuven in de romp gemaakt en daar de uitstekende gedeelten door gestoken. Aan de binnenkant vastgelijmd met 2 C-lijm. Daar lijm je ook de schroefaskokers mee in de romp en de uithouders (F475) tussen romp en askokers. Hopelijk is het zo wat duidelijker. Gr. Klaas.

   
  Laatst bewerkt: 5 sep 2017
 17. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Hallo iedereen ik ben dit weekend voornamelijk bezig geweest met het in de grondverf zetten van de stuurhut en het afhaalbare dek.
  Ik heb gister avond alvast de stuurhut wit gemmakt met ok verf.
  En aangezien ik in het begin de vloer beschadigd heb van de stuurhut. Heb ik nesloten om er laminaat in te leggen (hele dunne kleine plankjes) daarmee ga ik ook nog proberen plinten te maken. En heel misschien nog het een en ander bekleden wat niet zo mooi geworden is.
  Hebben jullie enig idee of de action blanke lak heeft en of ik dat kan gebruiken. Voor de kleine bruine latjes.

  Dat lakken wil ik vrijdag gaan doen. Vanavond en morgen nog een 2e en 3e laag verf erover heen.

  Groeten wolter
   
 18. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  2.871
  Locatie:
  Oostvoorne
  Heb daar wel eens blanke lak gekocht op acryl basis. Lag bij de schilderspullen. Gr. Klaas.
   
 19. Woltergraaf

  Woltergraaf

  Lid geworden:
  20 nov 2014
  Berichten:
  102
  Locatie:
  Ermelo
  Oke maar is de lak ook goed genoeg of helemaal niet
  Ook vond ik afgelopen week een winkel die verkoopt groene verf van flexa de kleur is kikkergroen. Ikweet niet of dat een goede kleur is voor het dek maar het is wel een blik van 0,75L voor 5 euro's.
   
  Laatst bewerkt: 13 sep 2017
 20. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  2.871
  Locatie:
  Oostvoorne
  Of het goed genoeg is moet je zelf bepalen Wolter. Kijk even of het in je verfschema past. Probeer bij een soort te blijven. Of enamel, of acryl. Dat je niet later de verrassing hebt dat de verf elkaar aantast. Je kunt de verschillende soorten wel naast elkaar, maar beter niet over elkaar gebruiken. Op de romp heb ik enamel gebruikt. Op de dekken acryl. De reden was om bij binnen schilderen de verflucht te voorkomen. Zorg dat je het houtwerk voldoende schildert om de houtnerf weg te werken. Succes verder! Gr. Klaas.
   

Deel Deze Pagina