depron dlg, zal het vliegen???

Neem maar van mij aan dat je géén idee hebt wat je zegt :D
Ik heb vandaag voor het eerst een groep DLG-ers zien vliegen (waaronder een aantal die in de internationale top meevliegen) en geloof me; niets dat jij van depron kan bouwen komt zelfs maar in de buurt van een dure DLG ;)

(helaas, moet ik zeggen.. Het is een ontzettend leuk onderdeel van vliegen maar flink aan de prijs... Vooral als je werkelijk resultaten wil.)

Wat overigens niet wil zeggen dat een depron DLG slecht moet vliegen of waardeloos is.. Maar verwacht zeker geen vluchten van 3 minuten zonder thermiek..



ik bedoel natuurlijk niet op topniveau en op dagen zonder thermiek... maar ik denk dat als er goede thermische dagen zijn, je best boven blijft en lol hebt met zo een depron DLG.

ik weet ook wel dat je geen appels met peren mag vergelijken :)

maar wat ik bedoel is dat voor een beginnend DLGer dit een zeer boeiend onderdeel is van zijn start....
het kost geen 200euro leeg, die kist.
en als je stukken vliegt heb je dezelfde dag nog een nieuwe gebouwd.
ideaal voor een beginnend DLGer dus
 
Tsja, laat ik het zo zeggen: Als met flinke thermiek een easystar probleemloos twee uur wegblijft zal dat voor een depron toestelletje van 200- gram zeker moeten lukken :)
Ik ben dan ook absoluut van plan om dat zelf eens te gaan testen..

Wat bouwen betreft, als je inderdaad de eerste keer de moeite neemt om even malletjes te maken van dik karton ofzo heb je daarna aan 20 minuten genoeg om een nieuw toestel te snijden. Een beetje doorwerken (en sneldrogende lijm ;)) en een paar uur later sta je inderdaad weer te smijten..

Zelf zit ik te denken aan wat ervaring opdoen met glasvezel, dan zou een eerste projectje heel goed een vleugel kunnen zijn met balsa ribben, 3mm depron ingedekt en dan met een laagje glas sterk genoeg gemaakt voor DLG-misbruik :D
Zal zeker niet superlicht worden maar wel degelijk genoeg..
 
3mm depron ingedekt en dan met een laagje glas sterk genoeg gemaakt voor DLG-misbruik

Op dit forum kun je ergens lezen dat dat glas heel slecht hecht aan het depron. Maar niets weerhoudt je ervan om het te proberen :D
 
Ha! Ik schreef het op, en in mijn achterhoofd wist ik dat het iemand wel gelukt was... dat was jij dus Alex.
Nou ja, dankzij mijn (niet correcte) opmerking weet hij weer dat hij hiervoor spuitlijm nodig heeft.
 
Iemand een voordelig adres (relatief gezien dan) voor doeksoorten (glasvezel, carbon etc) en epoxy? Ik heb zelf alleen 5- en 30-minuten epoxy, dat lijkt me ERG weinig verwerkingstijd.. Meer voor een noodreparatie.

Vooral epoxy lijkt nogal flink aan de prijs te zijn. Tenzij je 2x10 liter aanschaft ofzo maar dat krijg ik voorlopig echt niet op. Alle suggesties welkom :)
 
glas kun je gewoon halen bij bv hobby in. epoxy misschien bij boten bedrijven?
Heb in een vroeg verleden ook wel eens gewerkt met epoxy van boten bedrijven. Is wel goedkoper maar je hebt 2x zo veel mat en epoxy nodig om dezelfde sterkte te krijgen als met een goede luchtvaartkwaliteit epoxy. Goedkoop is duurkoop in dit geval.
 
Klopt wat Alex zegt er zit een groot kwaliteits verschil in epoxy en epoxy, in biddinghuizen zit Wilson daar kun je ook wel epoxy verkrijgen echter deze is wat viscositeit dikker en inpregneerd daarom moeilijker en het verbruik ligt hoger ook is de kwaliteit verschillend.
Neem je R&G luchtvaart kwaliteit dan merk je gelijk het verschil. Ik weet niet wat voor hars Ruud zandvliet gebruikt maar ik gebruik ook voor mijn werk de harsen van R&G ook omdat ik door de certificaten weet dat ik een constante kwaliteit heb en de batches ook kan mengen. De hardheid en stijfheid van de epoxy is voor een groot deel afhankelijk van het type harder.

Maar ook in glas soorten zit verschil wat weefing betreft R&G heeft een mooi handboek hierover ook verkrijgbaar via Hobby-inn.
 
Tsja, vaak is het inderdaad zo dat kwaliteitsmateriaal de helft van het werk is... Ok, epoxy maar bestellen bij R&G dus. Iemand suggesties over de kwaliteit en gewicht / weefdichtheid / verwerkingsrichting (recht, diagonaal) van glasvezel?

En nog een laatste, min of meer gerelateerde vraag: Stel dat ik geld zat heb (let wel, ik zeg stél ;)) en beslis om een vleugel geheel in te dekken met carbon in plaats van glasvezel - zou dat sterker zijn, heeft het veel nut (behalve dat het er gelikt uitziet natuurlijk :)), volgens mij zitten de gewichten vrij dicht bij elkaar en zal het qua opname van epoxy ook niet veel uitmaken..

Ideaal gezien lijkt het me leuk om (ergens in de toekomst) uit piep vleugelkernen te snijden en deze vervolgens met glas of carbon in te dekken.. Uit hobby dus en om bijvoorbeeld beginners in DLG voordelig van een toestel te kunnen voorzien dat makkelijk vliegt en goed te repareren is :D
 
Ideaal gezien lijkt het me leuk om (ergens in de toekomst) uit piep vleugelkernen te snijden en deze vervolgens met glas of carbon in te dekken.. Uit hobby dus en om bijvoorbeeld beginners in DLG voordelig van een toestel te kunnen voorzien dat makkelijk vliegt en goed te repareren is :D

Daar ben ik wel in geintresseerd,
ben nog steed op zoek naar leuke mini die een beetje betaaldbaar is,
en die niet meer helemaal uit hout gebouwen hoeft te worden.
(iemand mischien?) :-)

groetjes,
Bart
 
bart, mij is vorige week een "fullsize" DLG aangeboden voor rond de 125 euro.. Weet niet hoe compleet die was maar dat is in ieder geval een heel goede prijs. Als je interesse hebt kan ik even voor je opzoeken wie dat was?

gr,
Alwin
 
ben nog steed op zoek naar leuke mini die een beetje betaaldbaar is,
en die niet meer helemaal uit hout gebouwen hoeft te worden.
Nou... die heb ik!
Koop een vleugel bij Sietse (ge-bagged glasvezel) voor € 35,- en fabriek er zelf een MiniDLG omheen en je bent klaar!
Ik weet alleen niet of Sietse nog orders aanneemt. Ik heb onlangs ook weer een order geplaatst...

@alwin
Wie was dat? En wat voor 'fullsize DLG' was dat?
 
Laatst bewerkt:
Nou... die heb ik!
Koop een vleugel bij Sietse (ge-bagged glasvezel) voor € 35,- en fabriek er zelf een MiniDLG omheen en je bent klaar!

Daar heb ik het al een keer met Sietse over gehad, en denk daar nog steeds aan.
het probleem bij mij is vaak het rompje, en ik weet niet of Sietse die ook maakt.
dan kan er bijna een Dlg samen gesteld worden.
ik zal hem wel even pb'en binnekort.
 
het probleem bij mij is vaak het rompje, en ik weet niet of Sietse die ook maakt.

Heb je het rompje van mijn Javelin wel eens gezien? Da's een brokje balsa met daarin de accu. servo's en ontvanger zitten in de vleugel. Das helemaal niet moeilijk :nooo:. Dat kun je makkelijk!
 
Laatst bewerkt:
maakt sietse vleugeltjes voor zo weinig? Voor een mini (1m) neem ik aan dan?
Maar even een berichtje sturen dan, daar heb ik zeker ook interesse in!
 
Ah sorry Wubbe helemaal over dat heen gelezen, ja dat was Raymond inderdaad!
Als Bart geen interesse heeft denk ik erover om hem alsnog aan te schaffen (even voorvliegen natuurlijk)..
 
Back
Top