Welke druk levert een impeller?

Ik zoek een impeller van +-80mm die niet zozeer volume moet leveren, maar vooral druk. Zeg maar een duwboot met veel power ipv een snel licht speedbootje :D
Nu vind ik honderden impellers en zie ik door de bomen het bos niet meer!
Mijn voorkeur gaat uit naar borstelloos omdat dat tot nu toe schitterend werkt in mijn viegtuigen en boten :)
Zou iemand me kunnen uitleggen hoe ik de juiste impeller moet vinden?
Jakko
 
Ben niet de expert maar bij een gewone prop bepaald de diameter vooral de trekkracht en de stand van de bladen vooral de snelheid.

Dus b.v:
Snel: 12x8
meer trekkracht: 13x6

Terwijl beide b.v het zelfde verbruik hebben.
Jij wil trekkracht, dan dus een zo groot mogelijk diameter.
Maar je zegt al 80mm dus dan is dat gewoon de max.
Wel krijg je weer meer power maar ook meer verbruik en meer snelheid als de bladen schuiner staan.


Punt is dat een impeller nu net vooral geschikt is voor veel snelheid en niet echt voor veel trekkracht.
Wil je veel trekkracht dan dus gewoon een zo groot mogelijk diameter.


Mischien handig als je even meldt voor welk vliegtuig het is.
 
Vannacht spookte het volgende door mijn hoofd: Als ik extra druk wil dan zou ik ook 2 impellers met een statische tussen fan achter elkaar kunnen monteren.. Ik weet dat er vaak wel wat lengte van een impelelr behuizing af te snoepen is..Hopelijk krijg ik geen turbine achtig geluid :)

Wie weet er een winkel (liefst in NL) waar ik voor een nette prijs grote impellers kan kopen? tot nu toe vind ik ze vooral in het buitenland, en erg duur icm. borstelloos. Voor maximaal vermogen en relatief weinig verbruik wil ik het liefst borstelloos gaan vliegen.

Jakko
 
Doordat de diameter van een edf klein is zit je ook maar op een rendement van 60% wat er op neer komt dat je akku 2x zo groot moet zijn als bij een propkist, maar ook je motor en regelaar moeten zwaarder zijn wat de kosten opkrikt.

een 80mm fan is een niet courante maat. Mischien is het fijner om te vertellen wat je precies wilt gaan doen zodat we meer maatwerk kunnen adviseren. Op deze weg is er geen beginnen aan.

maximaal vermogen en relatief weinig verbruik gaan dus niet samen met edf. Het is echt heel belangrijk een gebalanceerde setup te vinden passend bij je vliegtuig en deze moet ook optimaal zijn ontworpen wil je met een edf als een prop kist kunnen vliegen. Superlicht en toch sterk genoeg om de akkus in scherpe bochten binnen te houden en dat je geen flutter krijgt.

Als dit je eerste edf jet is zou ik ten zeerste een bouwdoos of arf adviseren dat zich al bewezen heeft. Daar kan je erg veel van leren en dan verderborduren ;)

Succes, Erik
 
Niet dat ik een kenner ben, maar door meer bladen in een EDF met dezelfde diameter te gebruiken, gaat dan ook niet het vermogen omhoog? Net als bij een 3- of 4-blads propellor i.p.v. een 2-blads?
 
Bij 3 en 4 blads props gaat het rendement omlaag tov een 2 blad.
Impellers en propellors zijn niet met elkaar te vergelijken. Een edf werkt echt heel anders. De vergelijking van spoed, aantal bladen en toerentallen gaan dan ook compleet mank en bovenstaande theorieen zijn uit de dikke duim. Om edf te begrijpen zal je moeten bouwen en vliegen en meten.
Het is allemaal wel uit te leggen, daar zijn hele boekwerken van geschreven en heb in het verleden wel eens wat over uitgelegd (ook aan forumleden die hier gepost hebben) .
Het spelen met fancalc is ook leuk en wat meer praktijkgericht dus besteed ik hier niet te veel tijd aan.

Met een kitje beginnen is de beste basis.
 
Dat de vraag niet zo simpel te beantwoorden zou zijn dat wist ik al, maar dat het zo moeilijk zou zijn om een passende oplossing te vinden wist ik niet.
Eerlijkheidshalve nmoet ik wel bekennen dat het niet om een vliegtuig gaat, en gewicht bijna geen rol speelt, evenals de accu (word zelfs een 12v lood bakje) De vraag heb ik in dit topic gesteld omdat hier de meeste kennis aanwezig is over impellers.
Ik zoek geen exact benadering, maar hoopte te vinden welke impeller combinatie het meeste druk levert..
80mm zou mooi zijn, groter is beter :) kleiner is mogelijk als daarin een functionelere combinatie van prop, moter en behuizing gevonden zou kunnen worden.

Jakko
 
Op rcgrpz is 98% van dit soort draadjes een zoektocht naar een alternatief voor een turbo voor een auto.

en turbo kan door de uitlaatgassen een hoge druk opbouwen. een compressor ontwikkeld veel warmte als lucht gecomprimeerd wordt dus is dat veel energieverlies. Een edf is ontworpen om veel stuwkracht en een hoge uitstroomsnelheid voor een vliegtuig. De grote diameter levert een lage druk op (druk en stuwkracht zijn 2 verschillende dingen). Doordat druk dus direkt warmte en rendementsverlies geeft kan je dit niet op een motorblok zetten. Een edf is geoptimaliseerd om lucht te verplaatsen. Niet om druk op te bouwen.

Deze toepassing is dus vrij onzinnig. Als je een compressor zou gebruiken om druk te genereren voor een motorblok zou je mischien 2-3kw continu moeten leveren (en maar slechts 8bar maximaal wat niet in verhouding staat met een turbo). P=UxI dus 3000W/12V=250A uit je loodakku.

gaat dus niet.
 
Ik zou eens contact opnemen met JePe in Helmond.
Die heeft fans ontwikkeld voor bedrijven.
Hij moet je wel kunnen helpen.

start

GJ
 
Ik heb op hobby city een EDF gevonden met 5000g stuwkracht, hij is besteld. En nee het is niet voor een turbo (wel een origineel idee trouwens voor op mijn moter haha) het is voor een grote boot, een experiment. Ik wil een kunstmatig ground effect, maar géén hovercraft natuurlijk. Ik wil gebruik maken van de 'deuk' die hij maakt in het water oppervlak met de luchtdruk. De EDF zal dus weinig luchtsnelheid behalen :) Net zoals de holle vleugels kan de 'deuk' fungeren als spoiler om er lcuht onder te treken en omhoog te sturen onder de achterkant van de boot.. in het klein werkt het maar een beetje, maar dat is logisch.
Jakko
 
Interessant! Maar waarom geen propellor?

Enne, als je hem in een grond-effect wil laten zweven, dan speelt gewicht toch zeker wel een rol?

Ludo
 
Verdorie, die laatste opmerking spookt nu al dagen door mijn hoofd! 'bedankt' ;) Via dit forum én Rcgroups kom ik er steeds meer achter dat het veel eenvoudiger is om met een lichter systeem meer stuwkracht te genereren dat ook nog minder stroom verbruikt. Ik ga het eerst testen met een brushless setje, als het toch niet werkt door het grote stuwvlak, kom ik erop terug hier :) bedankt voor alle info, het heeft me zoiezo meer op weg geholpen naar een werkend groot model.
Jakko
 
Alsjeblieft :)

Trouwens, als je daadwerkelijk gaat beginnen, wel foto's plaatsen he? Ik ben namelijk ook geïnteresseerd in dingen die met ground effect maken hebben!

Hoe houd je hem eigenlijk stabiel?

Ludo
 
Back
Top