Vliegen bij windkracht 4/5

Alex Talsma

PH-SAM
Hallo allemaal,

Naast mijn zoektocht naar een nieuwe zwever:

[72512] advies-bij-keuze-nieuwe-zwever-2

Zoek ik ook een leuk electro toestel dat stabiel enigzins sportief (geen 3D) vliegt bij windkracht 4/5. Het komt me nu nog te vaak voor dat ik met mijn toestellen niet kan vliegen omdat het te hard waait.

Is een MPX funjet iets? Ik ben bang dat die veel te snel gaat voor mij. Maar een MPX Mentor geloof ik eigenlijk wel. Iets daar tussen in... iets wat langzaam kan vliegen, enigzins zweeft, het betere allround vliegen zeg maar ook bij windkracht 4 of meer. Iemand een goede tip?

groet,
Alex
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Een hot of softliner gevuld met nimh moet deze taak naar behoren doen.
Zo heb ik er al verschillende zien vliegen met windkracht(5+) waarbij anderen aan de grond bleven.
 
Ben zelf een beginner die een Protech Skystar II heeft. Ik heb zon 5 vluchten gemaakt waarvan 4 met windkracht 4. Op het eind van de dag ging de wind echt hard waaien dus de laatste vlucht ging de landing niet netjes (wel gewoon goed neergekomen gelukkig).

Dit is een trainer van zon 2 kilo. Met een iets sportiever model zoals Tues aangeeft moet heet voor een beetje gevorderde denk ik geen probleem zijn met windkracht 4/5 te vliegen. En hier geld denk ik ok hoe groter/zwaarder hoe beter.
 
Gezien je beschrijving zeg ik.. een goed gemotoriseerde MPX Easystar, MPX Spacescooter (als je die kunt vinden), MPX Minimag.

Wil je geen schuim en wat groter, idd een Calmato Sports EP bijvoorbeeld.

Is zelf bouwen geen bezwaar? Electrificeer een Fourstar 40 en je hebt ook een heel leuk kistje.

Er zijn niet veel kisten die bij windkracht 4~5 niet te vliegen zijn, zolang ze maar voldoende gemotoriseerd zijn. Groter en zwaarder maakt stabieler, maar meer ook niet.
 
De Funjet kan zeker met harde wind vliegen maar de EZ* en de TwinStar zeker ook met windje 5 als de motoren sterk genoeg zijn. Hoe meer wind hoe leuker het vliegen is. Wel oppassen met landen.
 
Ik had geen probleem met de twinstar bij 4 bft en de magister(mentor) zal er ook geen problemen mee hebben
 
Zelfs een parkmaster doet 't nog goed bij 5 bft ;-)
Wel moet je dan met half gas achterwaarts landen!

Maar je zoekt een model met massa en wat stevig vermogen. Heb je dat, dan is elke windkracht slechts een zich verplaatsende box met stilstaande lucht :-)
De funjet voldoet zeker. Ook best nog langzaam te vliegen (niet dat dat bijster leuk is trouwens).
 
Dank voor jullie reacties. Ik ben er nog niet uit... Funjet lijkt me ook wel leuk en mooi compact. Calmato Sports vind ik niet een mooi toestel, maar dat is een kwestie van smaak.
 
Vandaag zelfs met een depron toestelletje (Silent Mite) buiten gevlogen, niet voor de echte beginners maar als je een beetje kan vliegen dan is het zeer leuk. Half gas nog achteruit vliegen :)

Ook de twinStar weer gevlogen, hoe meer wind hoe beter :yes:
 
Alex, mischien een graupner mini viper, een speed400 achtig racertje dat zelfs met harde wid nog strak vliegt.
een Zagi, of anders een electo wonder van SIG

Mike
 
he alex een e-quickie kun je gewoon strak vliegen ook met een redelijk veel wind en ze staan bekend om ook een strak bochtje te kunnen maken. zelfs bij windkracht 6 kun je nog gewoon lekker vliegen.

dus mike ook bij windkracht 4 kun je gewoon je trainings rondjes maken.
 
Ik ben er uit. Het wordt een Multiplex Acromaster. Inmiddels ook besteld. Dit wordt mijn voorjaar/zomer 2009 allround lekker vliegen toestel. Ben heel benieuwd ;-)
 
Volgens mij is ieder vliegtuig bij iedere windsterkte te vliegen. De vraag is alleen hoeveel lol je dan hebt.
Zoals Henk al zei; wind is niet meer dan een zich verplaatsende box stilstaande lucht. Het addertje: windvlagen.

Je wilt als het even kan harder kunnen vliegen dan de box zich verplaatst, anders raak je steeds verder "downwind" en dat is niet echt lollig. Stel dat het 50 km/u waait en jouw topsnelheid is 40 km/u....dan ga je zelfs recht tegen de wind in met 10 km/u achteruit over de grond. Snelheid heb je dus nodig als je bij hardere wind wilt vliegen.

Dan de windvlagen. Hoe meer massa, hoe minder last je hebt van windvlagen. Dat zal makkelijk te begrijpen zijn. Verder zal een romp/vleugelvorm die weinig last heeft van zijdelingse windvlagen veel helpen. Een spits, slank model gaat veel minder snel op zijn kant als een model met een groot zijdelings oppervlak.

Samengevat: om bij harde wind te vliegen heb je snelheid en liefst wat massa nodig, en weinig zijdelings oppervlak is ook mooi.

Dat zijn drie dingen die een Acromaster volgens mij niet heeft.....langzaam, weinig massa, veel zijdelings oppervlak (want dat heb je nodig voor symmetrisch rolgedrag etc)

Kun je met zoiets dan niet vliegen bij veel wind? Jawel, het kan, maar niet makkelijk. Een funjet of hotliner gaat dan véél beter.

Maar goed....dat is mijn mening.
 
@Arjan:

De Robbe Cardinal (die je volgens mij zelf ook vliegt) zou dan ook beter zijn denk je? Rankere romp, 400 gram zwaarder, maar waarschijnlijk even snel vliegend... Ik heb hem bij Conrad besteld en kan dus eventueel nog zo omruilen.
 
Nee, niet echt. In ieder geval niet zo uit de doos. Daar zit een zwakke borstelmotor en NiMh accu bij. En daarmee heb je bepaald niet erg veel vermogen. Tevens is de vleugel nogal zwak. Die van mij is ernstig gemodificeerd en daardoor goed te vliegen met windkracht 3 - bij meer wind gaat het wel maar is de grap er een beetje af.
Acromaster zal net zoiets zijn maar is af-fabriek beter geschikt. En is sowieso een veel leukere/betere kist dan een Robbe Cardinal, al heb ik daar erg veel lol van. Je kunt ze niet echt vergelijken.

Als je het mij vraagt denk ik dat je vliegen met windkracht 5 een beetje uit je hoofd moet zetten. Het kan, het is wel even leuk maar lekker zal het niet snel vliegen tenzij je met grotere, snellere en zwaardere kisten gaat vliegen. Al is dat wel een beetje persoonlijk - misschien vindt jij het wel heel leuk.
Hellingzweven is wél leuk met windkracht 5. Maar ja, dan moet je een helling hebben.
 
Zoals nu zeg maar...

Hoi Arjan,

Duidelijk verhaal. Het komt zo vaak voor dat het mooi weer is, maar net te hard waait. Zoals nu zeg maar, mooi voorjaarsweer, maar windkracht 4 - 5. Daarvoor wil ik graag iets te vliegen hebben. Misschien moet dat dan toch een funjet zijn: klein, snel, "laag" en wendbaar. Hoe dan ook... dank voor de hulp.
 
tja, wat is een leuk model om met harde wind te vliegen........

Voor mij geld dat dit met elk model kan en met elk model leuk is. Met een shockflyer en windkracht 5 is goed te doen, Ook windvlagen zijn geen probleem. Het probleem is zoals PH-AJH al aangeeft de snelheid en eventueel de massa, maar daarnaast ook het sturen. Velen proberen elke windvlaag te corrigeren, maar dat moet je niet doen. Op het moment van correctie ben je al te laat en komt de volgende windvlaag waar je misschien wel net het tegenovergestelde moet corrigeren. Laat het model eens iets langer gaan en kijk wat er verder gaat gebeuren.

Het is vooral belangrijk om als leerling zoveel mogelijk te vliegen, ook met harde turbulente wind. Ik zou zeggen koop een grotere trainer (Telemaster) en gebruik die om met harde wind te vliegen en leer de wind te lezen.

Ik geniet ervan om met harde wind een mooie hoogdekker stil te hangen tegen de wind alsof het een vlieger aan een touwtje is. Mijn Telemaster en ook mijn Mentor doen dat perfect, zelfs achteruit vliegen en vertikaal landen met 0 grondsnelheid is zo mogelijk....................Maar verraderlijk, dus pas op dat je niet afsmeert op een meter hoogte, want dan ben je echt te laat......
 
Alex, in je beginpost gaf je al aan dat je niet iets wil dat erg snel is. Zoals Arjan uitlegt, heb je snelheid nodig om je tegen wind te kunnen verweren... er komt nog bij dat je veel vaker tegen de wind moet terugvliegen dan bij zwakke wind, omdat je bij iedere 360º bocht een eind weggeblazen wordt...
Een toestel dat redelijk rustig vliegt, maar toch snelheid kan maken als het nodig is om tegen de wind in te komen, moet dus niet te zwaar zijn (relatief zware vliegtuigen, of vliegtuigen met een hoge vleugelbelasting, vliegen alleen maar snel) maar wel redelijk power hebben (voor tegen de wind in).

Ik ben het op een punt niet met Arjan eens:
Dan de windvlagen. Hoe meer massa, hoe minder last je hebt van windvlagen. Dat zal makkelijk te begrijpen zijn.
Ook voor de vlagen uit een afwijkende richting geldt dat het vliegtuig in dezelfde "box" lucht zit. Alleen op het ogenblik dat de box van richting verandert heb je te maken met de inertie van het vliegtuig; maar dat duurt maar kort (en korter voor een licht vliegtuig, dat immers minder inertie heeft).
Dat soort verraderlijke windveranderingen komt overigens het minst voor in harde wind (natuurlijk tenzij je aan de lijzijde van gebouwen of bomen zit). Vlagen treden op onder invloed van thermiek, en zijn dus het heftigst bij zwakke wind en sterke thermiek.
Natuurlijk heeft een licht vliegtuig wél meer last als de lucht draaiende bewegingen maakt, die het toestel van stand veranderen. Oorzaken kunnen zijn turbulentie aan de lijzijde van obstakels, en thermische turbulentie- om je daartegen te verweren kan je weer beter een toestel met veel massa hebben.

Gezien het bovenstaande, en je eigen opmerking dat je niet iets erg snels wil, en wat ik op dit forum over de Acromaster heb gelezen (licht met redelijk veel power) denk ik persoonlijk dat je met dat toestel niet gek zit.
 
Back
Top