Depron educator op brandstof

!

O ja en over de afloop heb ik ook geen illusies want vroeg of laat zal hij de grond in een verkeerde hoek raken met een te hoge snelheid dat geld voor bijna alle modellen toch?/QUOTE]

Hier ben ik het niet mee eens. Een crash heeft altijd een oorzaak. Het zij duimstoring of electronica die niet meer voldoet, het kan ook een experimenteel vliegtuig zijn waarbij je in acht moet nemen dat het vliegen ermee de benodigde problemen gaat opleveren.

Maar het komt erop neer dat je nu gewoon aan het experimenteren bent en dat je alle veiligheid voor jou en vooral voor anderen in acht dient te nemen. Je verwaarloosd die veiligheid nu door op depron te bouwen, stel je voor dat na het aanslaan van de motor je ophanging afscheurd? Dan heb je de poppen aan het dansen.

Maar je moet het zelf weten natuurlijk. Maar neem aub alle adviesen hier goed in overweging! Modelbouwers zijn eigenwijs, maar zullen er wel voor zorgen dat de veiligheid voorop staat. Doe er je voordeel mee, maar hou het veilig.

Als laatste, zoek een club op! Ga vliegen in groepsverband, dit is veele malen leuker, en wanneer je eenmaal goed kunt vliegen kun je je eens toeleggen op experimenteren met vliegtuigen.

M.v.g. Roy
 
amixia zei:
Maar het komt erop neer dat je nu gewoon aan het experimenteren bent
Ja dat lijkt me duidelijk ik heb nog niet iemand gezien die zoiets heeft gemaakt. Niet dat het onmogelijk is want het is gewoon prima te doen volgens mij. Ook wanneer je niet aan het exprimenteren bent moet je op veiligheid van anderen letten want er kan altijd wat gebeuren. Ik ben niet bezig om een vliegend projectiel te maken maar toch een redelijk vliegend vliegtuig tenminste dat is de bedoeling.

amixia zei:
Als laatste, zoek een club op!

luppie zei:
Ik ben al bij de lokale vliegclub langs geweest en ik ga het ook heus niet zelf het luchtruim in sturen de eerste keer.
 
Niet dat het onmogelijk is want het is gewoon prima te doen volgens mij.
Nou, met de kanttekening dat er bepaalde aerodynamische wetmatigheden zijn waar je toch wel rekening mee moet houden. De V-stelling en de instelhoek waar ik eerder over schreef bijvoorbeeld. Zonder die twee wordt het echt geen succes.
Ik denk niet dat er op die club iemand is die een toestel wil testvliegen zonder die twee.
 
Hi Luppie,

ik kan me eigenlijk wel vinden in je denkwijze, gewoon proberen en kijken waar het schip strand :-).
Maar............... ik zou me wel iets aantrekken van de adviezen die je hier krijgt. Op dit forum zit zoveel ervaring dat je wel heel erg eigenwijs moet zijn om er niets op uit te doen.
Ikzelf ben nu weer een klein jaartje aan het vliegen (na er 25 jaar uit te zijn geweest) en moest eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen. Ik heb erg veel hulp via dit forum gehad en ben hun daar erg dankbaar voor. Mede via hun heb ik het vliegen weer veilig en snel onder de knie gekregen.

Mijn gevoel zegt me dat je toestel niet normaal zal en gaat vliegen, ik denk dat een ervaren piloot zijn handen er nog meer dan vol aan krijgt. Wat er volgens mij niet goed zit zijn de volgende dingen;

De V-stelling. Zonder een redelijke V- stelling komt je toestel niet fatsoenlijk vlak te liggen na een bocht, het ding rolt maar door en houd je er niets meer aan.

De rolroeren. Zonder rolroeren is er met jou vleugel niet te vliegen voor een beginner. Het lijkt misschien moeilijker te sturen (wat niet zo is) maar met die vleugel en alleen een richtingsroer heb je heel weinig controle en maak je echt geen fatsoenlijke bocht.

De staart. Met de (te) kleine staart die je nu hebt is sturen heel erg lastig. Vlieg je dwars op de wind met weinig snelheid draait je toestel spontaan met de wind mee en heeft zelfs een volle roeruitslag geen enkel effect meer.

De vleugel. Je constructie van de vleugel is veel te slap voor hogere snelheden. Je krijgt gegarandeerd fludder in je vleugel. Een Depronvleugel is niet echt geschikt voor hogere snelheden. Ik heb zelf een electrozwever met een Depron vleugel en als ik redelijk stijl aanduik of het ding scherp om de hoek haal dan zie je de hele vleugel torderen...

Ik wil absoluut niet de ''wise guy'' uithangen maar je kunt dit toestel beter aan een draadje aan het plafond hangen en je een leuk bouwdoosje kopen waar wel mee te vliegen valt.
Mocht je hem toch de lucht insturen dan maak er een filmpje van aub, ik ben er wel benieuwd naar wat er gaat gebeuren. ;-).

Ik wens je veel succes en wijsheid toe !

Groeten Paul.
 
Laatst bewerkt:
Een paar correcties (overigens mee eens):
De V-stelling. Zonder een redelijke V- stelling komt je toestel niet fatsoenlijk vlak te liggen na een bocht, het ding rolt maar door en zonder rolroeren houd je er niets aan.
Nee, hij rolt juist niet; bij een richtingsroer-uitslag zal hij vlak blijven en zijdelings gaan slippen zonder dat de neus noemenswaard in de gewenste richting draait.
Als er V-stelling in zit resulteert dat slippen in een rolhoek, zodat het toestel wél gaat draaien.
De staart. Met de (te) kleine staart die je nu hebt is sturen heel erg lastig. Vlieg je dwars op de wind met weinig snelheid draait je toestel spontaan met de wind mee en heeft zelfs een volle roeruitslag geen enkel effect meer.
Het is een onuitroeibaar bijgeloof dat de wind invloed heeft op de koers van een vliegtuig. Wind is gewoon een zooi lucht die zich verplaatst t.o.v. de grond. Een vliegtuig in die lucht heeft geen idee dat die lucht zich verplaatst, het "waait" gewoon met de wind mee zonder dat zijn heading (de richting waarheen de neus wijst) verandert. Denk aan een bootje dat dwars een stromende rivier over vaart.
Wel zijn de staartvlakken een soort "skeg" die het toestel rechtuit in zijn baan houden; kleinere staartvlakken betekent dat het minder stabiel is op zijn top- of dwarsas. Kleinere stuurvlakken (de bewegende delen van je staartvlakken) betekent dat het minder goed reageert op een stuurinput.
 
Laatst bewerkt:
Volhout

@Luppie: depron heeft niet de structurele sterkte om de trillingen van een brandstofmotor te weerstaan, zelfs niet al het massief is. De enige nuttige toepassing van depron bij een brandstofmotor is a 'huid' over een (veel sterker) frame. Zowel vleugel als romp. Ik bewonder je optimisme, maar denk dat je meer succes hebt een brandstof modelauto van depron te bouwen dan een vliegtuig.
Serieus: hang het aan het plafond .. je kinderen willen graag nog wat jaren van hun vader genieten.
 
Een auto krijgt echt wel meer op z'n donder dan een vliegtuig.
T verschil is dat je met een auto kan stoppen als het mis gaat, en een vliegtuig komt dan naar beneden.
voor het starten van een 3,5cc op een goede depron neus zou ik niet bang zijn.
 
Weer even een update:

Ik ben hier niet alleen om mijn mooie bouwkunsten te laten zien maar ook voor info natuurlijk. Het is ook niet zo dat ik er niks mee doe kiek maar es.

V stelling
Ik kan niet zonder een nieuwe vleugel te maken een echte v er in maken dus heb ik het anders gedaan. De vleugeltip is ongeveer 19 cm en staat 8 cm omhoog.
full


rolroeren
Mijn andere vliegtuig heeft geen rolroeren ook veel beginerstoestellen hebben het niet dus ik dacht het wel achterwege te kunnen laten. Mijn instelhoek en vleugelprofiel zijn ongetest dus vanavond maar eens wat rolroeren er aan knutselen.

staart
Ik heb de staart 15 cm groter gemaakt en is nu meer dan 1/4 van de vleugellengte. De totale lengte komt nu op 110 cm dus iets minder dan de wingspan (140).
full


De vleugel
Hmm wel knap dat je kunt zien dat de constructie niet sterk genoeg is... Maar misschien heb je wel gelijk. Het is een vuren lat van 26,5 x 7 en is in 1 geheel over de lengte van de vleugel. Depron en vuren profiel zoals je in mijn eerste post kunt zien op foto. Als iemand weet hoeveel gkracht er op kan treden kan ik dat maal het gewicht van het vliegtuig uitproberen op die lat. dus stel hij is 2kg zwaar en trekt naar 9G dan moet hij 9 X 10m/s X 2 = 180 N kunnen houden.

Romp
Natuurlijk is de romp niet alleen depron :rolleyes: kijk maar eens naar eerdere foto's. Het is inderdaad een (veel sterker) frame met depron er om heen. Het pvc profiel zal niet breken scheuren oid kan kan hooguit buigen. Hier nog wat detailfoto's
full

full

full

Je ziet deukjes van het verhitten om de romp vorm te geven. Het witte achter de motor is de brandstof tank. De motor hangt aan 6 mm triplex en dat is verankerd aan het profiel en vleugel drager die achter het profiel tot vooraan gaat.

OOOw en volhout kijk eens naar dat mooie motto van jou.... ( Wie met beide benen op de grond blijft staan ... komt niet ver. )

De motor is iets voorover gezet en de vleugel is nu 2mm te laag aan de achterkant. De instelhoek van de staart doe ik maar op 3 graden tov de vleugel??. Misschien heeft iemand daar andere iedeën over?

Ik ben ook nog niet helemaal uit hoe ik de vleugel op de romp ga maken. Het moet demonteerbaar zijn maar elastieken lijkt mij niet echt wat. Zit zelf te denken aan 4x m3 draadstangetjes door de romp en vleugel met grote sluitringen en dan (vleugel:-D) moertjes.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
dus stel hij is 2kg zwaar en trekt naar 9G dan moet hij 9 X 10m/s X 2 = 180 N kunnen houden.

9G!!!!
dat haal je bij lange na niet. Je moet al iets van 60 graden schuin liggen in een bocht om over de 2G te gaan.
jij gaat maximaal 3-4G trekken.

Ik heb wel vertrouwen in jou vliegtuig! maar de rolroeren zullen zeker ten goede gaan voor het vlieggedrag.
Als het moelijk wordt met één servo kan je ook heel goed 2 kleinere servotjes gebruiken (1 per roer)
 
Bij een rustig gevlogen looping kom je geloof ik net boven 2G.

5 graden instelhoek in totaal lijkt me erg veel. 2 à 3 is tamelijk gebruikelijk.
Ik heb hier al eens een dispuut gehad met iemand die het zinvol vond om instelhoek van vleugel en van stabilo ieder afzonderlijk te relateren aan de as van de romp. Ik vind dat onzin; onverschillig hoe de romp staat in vlucht, gaat het om de hoek van vleugel en stabilo ten opzichte van elkaar.

Je vleugel vastzetten met draadeind: zelfs bij een nette landing heb je dan nog kans dat het kapot gaat (vooral omdat dat draadeind door de depron vleugel gaat). Elastiek lijkt me zo gek niet, is jarenlang de standaard geweest in modelbouwland. Hoe stijver het aan mekaar vast zit, des te groter de kans op schade.
 
Even nog wat extra uitleg over instelhoeken. Voor een trainerachtig toestel zou ik een denkbeeldige hartlijn over de romp tekenen, t.o.v. hiervan zet je het stabilo op 0 graden en de vleugel op ongeveer 3 graden en de motor geef je dan zo'n 3 graden domp. Instelhoek meet je op de hartlijn (loopt van hart neus tot hart achterlijst) van het profiel. Dit zijn trouwens glabale waarden om mee te beginnen. En elastieken zijn juist een uitstekende manier om bij een trainer de vleugel te bevestigen :yes: Klein stukje triplex bij de neuslijst en op de achterlijst van de vleugel tegen het insnijden en klaar.

P.s. Bart denk hetzelfde als jij maar een denkbeeldige as is makkelijk als uitgangspunt.
 
Laatst bewerkt:
Voor een trainerachtig toestel zou ik een denkbeeldige hartlijn over de romp tekenen, t.o.v. hiervan zet je het stabilo op 0 graden en de vleugel op ongeveer 3 graden

Dat bedoel ik dus - een onnodig ingewikkeld verhaal, de hartlijn van de romp heeft er gewoon niks mee te maken. Voor mijn part staat de hartlijn van de romp onder het vliegen 45º omhoog... wat telt is de hoek van vleugel en stabilo t.o.v. elkaar.
 
Ik vind het wel zonde dat je zulke servo's erin zet. Koop gewoon bij hobbycity een paar 9 grams servo's van 3 dollar p/st. Zijn sterk zat, en het zal er een stuk beter door vliegen!

Verder vind ik het heel leuk gemaakt. Ziet er wel leuk uit die constructie. Ik zou het gewoon proberen. Als je hem aan je plafond hangt zal je nooit weten of hij vliegt ;)

Ludo
 
HXT 900 servo's zou inderdaad een goede gewichts reductie zijn, maar met 13n/cm heb je net genoeg.
Met de servo's die je nu hebt kan het natuurlijk ook gewoon, maar lichter = (meesteal) beter!
Als je geen geduld hebt om een paar weken te wachten op china kan je ook rctechnics.eu proberen.
Dat is ook redelijk betaalbaar spul: Micro Servo 9 gram TowerPro - 50cm kabel
maar das duur vergeleken met de $3 van hobbycity.
 
Zo weer even een update,

Ga de vleugel dus met elastieken vast maken aan de romp en heb ondertussen een zak extra brede elastieken binnen gekregen. Ook de microservo's zijn binnen voor de rolroeren en de rest.

instelhoek
Ik heb de motor ongeveer 1graad naar beneden staan maar de vleugel wel 5 graden tov de aileron dus die nu dus vlak op de romp blijft. Op de bouw tekening heeft de vleugel ongeveer 3 graden instelhoek tov aileron maar bij mij is hij wat verder achterover gekomen.
hier een kleine tekening over mijn vliegtuig (of heeft iemand een betere sugestie?)
full


rolroeren
ben eigenlijk benieuwd naar jullie mening over de grote, manier van bevestigen van de rolroeren. Ik heb kunstof schaniertjes in een snee in 6mm depron gelijmd. Hier en daar lees ik over verankeren van schanieren maar verwacht dat dit voldoende is? Het wint geen schoonheidsprijs maar het gaat mij om de werking. Ook weet ik niet of de uitslag wel voldoende is dus hier een paar foto's.
full

full

max op
full

neutraal
full

laag
full


servo's
ik had wat problemen met de hoek van verdraaiing van de servo's want ze kunnen meer dat 180 graden verdraaien alleen wanneer je ze hebt aangesloten blijkt dat ze maar 90 graden verdraaien. Ik denk dat dit ligt aan de zender omdat hij niet meer stuursignaal geeft. Is hier nog wat aan te veranderen of moet je de hefboom aan de servo dan maar verlengen? de zender is gewoon analoog dus met potmeters waar je verder niks mee kunt.


Ik ben nu bezig met het gedeelte achter de vleugel. Je ziet hier trouwens ook de lijm die ik voor het depron gebruik namelijk tesa hobbylijm bij elke bruna te krijgen maar het lijmt prima en het blijft ook mooi elastisch.
full


Het gewicht van het complete toestel inclusief accu en brandstof word ongeveer rond de 1500 gram.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Op de bouw tekening heeft de vleugel ongeveer 3 graden instelhoek tov aileron
Tov het stabilo zal je wel bedoelen... aileron is een ander woord voor rolroer.
Ook weet ik niet of de uitslag wel voldoende is
Dat is meer dan genoeg uitslag hoor.
Het mooiste is als de aanhechting roerhevel/pushrod recht boven (of onder) de scharnierlijn zit. Wat je nu hebt zal wel werken, maar rond de neutrale stand zal een bepaalde beweging van de knuppel meer effect hebben dan aan het uiteinde. Soort van omgekeerde expo...
...alleen wanneer je ze hebt aangesloten blijkt dat ze maar 90 graden verdraaien.
90º is zelfs vrij veel, daar zal je het mee moeten doen (maar het is plenty hoor).
Overigens, kennelijk had je met de hand geprobeerd hoever de servo's kunnen draaien... dat is een goeie manier om ze te mollen. Je draait de motor nl rond via een tandwielversnelling (die bedoeld is omgekeerd te werken, als vertraging); op die manier willen er wel eens tandwieltjes sneuvelen....

Anderhalve kilo lijkt mij vrij veel, maar ik ben zelf meer een electroman dus ik heb daar niet zo'n kijk op.
 
Het mooiste is als de aanhechting roerhevel/pushrod recht boven (of onder) de scharnierlijn zit. Wat je nu hebt zal wel werken, maar rond de neutrale stand zal een bepaalde beweging van de knuppel meer effect hebben dan aan het uiteinde. Soort van omgekeerde expo...

Daar ben ik het niet echt mee eens. Meesteal is het fout als de aanhechting van de pushrod niet boven het schanierpunt is.
Máár in dit geval zie je dat de servo ook net zo ''scheef'' staat in neutraal, dus is dit effect weer opgeheven.
Maar volgende keer proberen de hevel dus wel goed te plaatsen en de servo hevel 90 graden op de pushrod (in neutraal)

grt Ron
 
Back
Top