Na wat zoekwerk heb ik het één en ander gevonden over de snelheid waarmee apparaatzekeringen horen door te smelten. Apparaatzekeringen worden vaak glaszekeringen genoemd maar hoeven dat niet te zijn!
De stroom waarbij deze snelheden gehaald MOETEN worden is 10x de nominale stroom. Een zekering van 10A moet dus bij een stroom van 100A binnen de gestelde tijd doorsmelten.
Je hebt de volgende zekering aanduidingen:
FF (very Fast, of te wel zeer snel), doorsmelten binnen 1ms (binnen één milliseconde).
F (Fast, of te wel snel), doorsmelten binnen 1 tot 10ms.
T (Slow, of te wel langzaam), doorsmelten binnen 10 tot 100ms
TT (very Slow, of te wel heel langzaam), doorsmelten binnen 100ms tot 1s.
De FF en de TT aanduiding kom je zelden tegen dus zullen de zekeringen die je normaal gesproken koopt zo goed als altijd de F en de T versies zijn. Wanneer je een F zekering van 10A gebruikt heb je al een behoorlijk zware zekering te pakken. Veel zwaarder zijn ze nauwelijks te verkrijgen.
Voor gebruik in onze modellen zal je wel zwaardere nodig hebben. Een zekering van 30A is al een vrij "zwakke" broeder, voor sommige modellen heb je zelfs aan 100A nog niet genoeg. Dergelijke zekeringen zijn natuurlijk ook te koop maar die zijn allemaal beduidend TRAGER dan de apparaat zekeringen.
Auto zekeringen (die steekzekeringen) heb ik gezien tot 75A toe. Helaas heb ik nogal verschillende aanspreektijden daarvan gevonden dus ik kan er geen tabel van geven zoals hierboven.
Enkele voorbeelden kan ik wel geven.
Een steekzekering van 30A met een aanspreektijd van max. 2,5seconden bij een stroom van 2x de nominale waarde. Dus bij 60A door die zekering duurt het maximaal 2,5s voor hij doorgebrand is. Dat is toch wel erg lang.
Een steekzekering van 50A met een aanspreektijd van max. 1seconde bij een stroom van 4x de nominale waarde. Dus bij 200A door die zekering duurt het maximaal 1s voor hij doorgebrand is. Ook dat is erg lang.
Elektronica beveiligen met dit soort zekeringen is echt niet mogelijk. Voordat de zekering door gaat is de magische rook al uit de elektronica ontsnapt. Iedereen weet (hoort te weten

) dat de elektronica op magische rook werkt. Wanneer dat uit het onderdeel ontsnapt is zal het definitief kapot zijn. Vervangen is de enige oplossing en zelfs dat lukt niet eens altijd.
